Assalamualaikum & Hi!


Dengan zaman sekarang yang serba serbi sibuk dengan kehidupan seharian, mencari rezeki siang dan malam. Ada kala, tak dinafikan kita akan ambil remeh hal penjagaan kulit kepala. Kulit kepala yang bersih, bebas kotoran sebenarnya mempengaruhi jugak mood kita setiap hari, ye la, bila kepala bersih, mesti rasa senang nak buat keje bagai kan. Tapi bila dah sibuk, main ala kadar je jaga rambut, masalah kelemumur dan rambut gugur pasti korang kena hadap.


Pada 14 September yang lalu, Follow Me telah memperkenalkan Syampu Teh Hijau yang diperbaharui dengan wajah baru yang dibuat khas pada mereka yang ingin menyelesaikan masalah kulit kepala yang dihadapi. Dengan formulasi terbaru yang dirumus khas dengan Teh Hijau dan ekstrak tumbuhan semula jadi, ia sangat membantu dalam menguatkan akar rambut serta memberikan rambut yang lebih sihat dan mudah diurus.

Syampu Teh Hijau ini diperkaya dengan vitamin C dan E, yang bertujuan untuk memberikan perlindungan kepada folikel rambut manakala Polyphenol yang terdapat di dalam ekstrak Teh Hijau pula membantu mengekalkan kulit kepala yang sihat. Gabungan yang mantap ekstrak tumbuhan semula jadi dan antioksida yang terdapat di dalam Teh Hijau, bantu melindungi rambut daripada radikal bebas, mengukuhkan akar rambut, menggalakan pertumbuhan rambut dan mencegah penipisan rambut.



Pengurus Produk Follow Me, Jessky Hah berkata "Amalan penjagaan kesihatan rambut yang betul dengan serta merta amatlah penting dan menyedari bahawa langkah utama untuk penjagaan rambut bermula dari akar dengan mengekalkan kulit kepala yang bersih dan sihat, Follow Me memberi penyelesaian penjagaan rambut kepada setiap individu untuk keadaan ranbut dan kulit kepala yang berbeza".

Terdapat pelbagai variasi Syampu Follow Me Teh Hijau ini termasuk 6-dalam 1, Anti-Kelumumur, Anti-Rambut Gugur, Lembut & Licin dan juga Penjagaan Kulit Kepala. Dalam entry ini, aku akan review mengenai Follow Me Teh Hijau Lembut & Licin

Follow Me Syampu Teh Hijau Lembut & Licin dan Follow Me Perapi Teh Hijau Lembut & Licin

Dirumus khas Teh Hijau dan ekstrak Sakura, syampu ini dibuat untuk membantu melembapkan dan menghidrat kulit kepala dengan memastikan rambut kita sentiasa licin, berseri dan bermaya. Untuk keputusan yang maksima, dicadangkan digunakan bersama Follow Me Perapi Teh Hijau Lembut & Licin. Ia sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai rambut kerinting, kering dan hujung bercabang.


Follow Me Soft & Smooth Shampoo

Follow Me Soft & Smooth Conditioner

Setelah aku menggunakan dua produk ini, Follow Me Syampu Teh Hijau Lembut & Licin bersama-sama dengan Follow Me Perapi Teh Hijau Lembut & Licin, aku rasa ada perubahan pada rambut. Sebelum ini rambut kering dah bertukar menjadi lembut dan licin. Suka sangat. Bau syampu dan perapi yang tidak kuat serta menyenangkan, membuatkan aku rasa lagi best bila membasuh rambut menggunakan produk ini. Dah boleh say bye-bye kat rambut kering. hehe.

Love,



Assalamualaikum & Hi!


Sejak dari tahun 2011, aku dah bertukar dari memakai makeup remover yang biasa, yang guna facial cotton untuk buang mekap, kepada cleansing oil. salah satu sebab, rasa malas nak guna facial cotton, pastu lap di muka untuk buang mekap. Lebih suka kalo terus sapu je di muka, mekap keluar terus. Pastu nak something yang tak mengeringkan muka lepas buang mekap.

Sampai lah satu hari tu, membe aku introduce one of the best cleansing oil. Asalnya, aku guna sample je dulu, pastu terus jatuh hati. Few months kumpul duit nak beli cleansing oil ini. Ye lah, tengoklah ke harganya, telan air liur pun rasa pahit ha! tapi dah hati membuak-buak nak jugak, gigih nau kumpul duit.

Shu Uemura Cleansing Oil ini ada beberapa jenis :- 
- Ultime8 Sublime Beauty Cleansing Oil
- Nutri Nectar Gentle Cleansing Oil in Emulsion
- Anti/oxi+ Skin Pollutant & Dullness Clarifying Cleansing Oil
- Blanc Chroma Cleansing Oil Brightening & Polishing Gentle Cleansing Oil
- POREfinist anti-shine fresh Cleansing Oil
- High Performance Balancing Cleansing Oil Advanced Formula
- Cleansing Beauty Oil Premium A/l

Pilihan di hati, haruslah Ultime8 Sublime Beauty Cleansing Oil 😍 sebab mampu membuang segala mekap di muka tanpa meninggalkan sebarang kotoran mahupun menyumbat liang-liang pori, malah ia membuatkan kulit muka rasa lembap, lembut dan bersinar. Mempunyai 8 jenis esen botanical origin oils, serta memberikan banyak kebaikan di muka, dikatakan cleansing oil yang paling superb! even kalo korang pergi berjumpa dengan Beauty Consultant Shu Uemura pun, mereka akan rekomen Ultime8.






Dah bertahun guna, apa yang aku boleh katakan. This is the best cleansing oil i ever used! bau aroma ala-ala spa yang harum serta memberikan kulit muka yang segar lembut, tak rasa kering pedih pun, buat aku repeat membeli cleansing oil ini. Mudahnya sangat nak buang mekap (tengok instructions di gambar) serta mudah sangat nak guna bila travel. Tak perlu nak bawak banyak benda. Nak solat pun memudahkan kita buang mekap dengan kadar yang cepat.

oh untuk yang ada concern, muka berminyak tak lepas guna ni? jawapannya, NO. tak ada langsung kesan minyak mahupun buatkan muka berminyak. once dia bertukar ke milky texture, abis dah semua minyak2 tadi. so masa cuci tu, memang clear habis.


Tak banyak kekurangan yang aku boleh cakap, cuma yang tak best nya, harga! bayangkan, 150ml RM180, 450ml RM410. korang rasa 😭? tapi macam aku beli yang size 450ml tu, boleh tahan lebih dari setahun walaupun guna hampir setiap hari. Untuk satu muka, hanya perlu 1-2 pump je. jangan banyak sangat, membazir nanti.

Apa-apa pun, aku rekomen korang guna makeup remover ini. Nak jimat, boleh la share dengan kawan beli yang size 450ml, lagi berbaloi. Beli size kecik tu, jatuh mahal. Tapi sebelum beli, pergi lah try dulu kat kaunter, kalo dapat Beauty Consultant baik hati, mintak la sample 1-2. cuba guna dulu baru lah beli eh!

Untuk kali ini, aku beli size kecik je, sebab aku ada few more makeup remover yang aku akan rekomen kt korang. ada harga ok, ada yang mahal jugak. sob sob. tunggu je la bila-bila naik entry pasal makeup remover, korang baca yeee.

Love,

Assalamualaikum & Hi!

Mood bercuti boleh kata akan datang anytime. Tambah-tambah bila gaji dah nak masuk ni kan, mula la tangan menggatal mencari destinasi percutian hujung minggu, nak dating-dating honeymoon gitu! Dapat gi Melaka pun menarik jugak ini, tetiba teringat coconut shake, nyum!


Bermula la operasi mencari hotel murah dan berpatutan di sekitar Melaka di website Traveloka Malaysia. Ada la aritu membe cakap, website ni best, sebab mudah sangat nak cari hotel yang kita nak. Masukkan aje keyword best Malacca hotels, nah hai, keluar lah list hotel-hotel yang ada di Melaka. Macam aku memang sejenis yang suka hotel yang dekat dengan macam-macam, sebab nak semua benda walking distance je. Malas lah nak drive kat bandar Melaka, jem wehhhhh especially time weekend.


So kali ni, selepas membaca deals dan review; tanpa berpikir panjang, terus book Euro Rich Hotel Melaka online. Mesti korang nak tau kan, kenapa aku pilih hotel ini. Sebabnya :
- Harga bilik yang berpatutan dan murah
- Jarak dari hotel dengan tempat tarikan di Melaka macam Monumen Taming Sari dalam 0.3km je, Mahkota Parade pun dekat sangat dalam 0.5km. Nak naik Melaka River Cruise, Maritim Flora de la Mar, Jonker Walk, Kota A’famosa, Dataran Pahlawan Melaka Megamall semua nya walking distance je. Tak perlu nak pikir parking bila nak pusing-pusing tempat ini.
- Malas jalan kaki, pilihan beca pun banyak berdekatan dengan hotel. Sedia maklum, beca kat Melaka kan semua happening, dengan lagu-lagu nya, dengan hiasan bendera Malaysia la, hello kitty la apa la, paling best siap ada karaoke wehh! Melalak la ko sambil berbeca.
- Pilihan bilik di hotel ni yang sangat menarik dan mengoda.

Faktor utama yang aku selalu titik beratkan bila bercuti ni sebenarnya nak hotel yang selesa. Di Euro Rich Hotel, terdapat pelbagai jenis bilik yang boleh pilih seperti superior king, deluxe king room, deluxe twin room, deluxe family junior, superior family, deluxe family dan deluxe family quad. Eh korang perasan tak macam banyak pilihan family room, so kalo datang dengan family memang perfect la! Betul-betul hotel mesra keluarga ni, dan sememangnya hotel ini focus pada yang datang sekeluarga. Dalam fikiran korang, bilik yang deluxe family quad tu mesti macam lebih 400 kan, sebab tu bilik yang besar. Tapi korang silap, bilik tu korang bayar RM200 jeeeee. Murah kannnn! Walaupun takde breakfast, tapi jangan risau, keliling hotel ini banyak restoran. Pilih je nak makan mana dan makan apa. Menurut review dibaca, services kat hotel ini memang tip top, receptionist dan staff yang lain semua friendly dan baik, dan paling menarik, 24 hour room service. Sesampai kat sana, ada bellboy yang akan uruskan beg-beg, tak payah nak angkut sendiri ke bilik.

Sebenarnya bila sampai Melaka ni, aku memang takkan miss pergi ke Jonker Walk. Situ adalah syurga shopping, syurga makan dan tempat nak cari barang-barang antik. Banyak benda menarik kat Jonker Walk ini. Aku suka masuk ada satu kedai ni, baju-baju nya memang menarik gila. Susah nak dapat kat tempat lain sebab corak kartunnya yang unik, ala-ala vintage gitu. Pastu nak cari fridge magnet menarik pun bercambah kat Jonker Walk. Eh, kalo korang bawak anak-anak, boleh lah singgah kat Mamee Jonker House. Mesti budak-budak happy punya, sambil tengok barangan Mamee dapat makan keropok. Waktu malam pulak, gi lepak Hard Rock Café layan band, perghhhh, terus rasa muda trang tang tang. Haha!

On the way balik KL, singgah kat klebang perkena Coconut Shake ngan Kuih Keria Antarabangsa, perghhh mantap sehhhh. Segelas coconut shake memang tak cukup, selalu kami laki bini mesti order sorang dua gelas. Baru puas minum. Kadang-kadang siap tapau bawak balik. Over kan! Benda sedap, mana lah boleh minum sikit-sikit, kurang puas, nanti teringat-ingat camna kan. Sambil menulis pun dah ingat macam-macam, haishhhh tak sabar nak gi bercuti. Cepat lah weekend wehhhh (padahal ini baru isnin, Monday Blues betul. Haha!) dah dah, cukup la melalut, nak buat keje nanti boss marah, spoil mood bercuti kang.

Love,

Assalamualaikum & Hi!


14 September 2017, baru je lagi H&M melancarkan department baru, H&M Beauty di 4 lokasi berbeza, iaitu di Avenue K, Lot 10, One Utama dan Sunway Pyramid. Lyza, seorang peminat tegar brand H&M ni, tambahan pulak sejenis yang gila mekap, harus la mengeluarkan idea bernas untuk mengajak si suami ke One Utama. hehe.

Dengar pulak ada promosi menarik, untuk pembelian 5 barang ke atas dapat diskaun 20%, lagi la menggedik nak pergi. Nama pun perempuan, pantang ada diskaun, serupa nampak apa je kan. 😅 kalau beli RM200 ke atas, akan dapat special travel kit. (ok, yang ni aku tak dapat, sebab beli less than that, kira tahap masih control diri lagi ni)

nah Lyza belanja gambar sekitar beberapa jam memerap disitu. Sorry gambar tak berapa nak cantik sebab payah nye la nak amik, orang ramai.

Tuscan Escape Eye Palette, RM99.90

Swatch sikit2 je color, suka sangat sebab nampak pigmented.

Cheek Pro Palette, RM74.90

Amalfi Dusk Travel Palette, RM74.90






dapat capture gambar ni je, sebab penuh orang kat sini






ramai jugak orang sampai nak cuba certain product tu macam susah sikit.



happy me 😍, keluar H&M bukan dengan tangan kosong. nak tau apa minah ni beli, ni dia haaa... 

Cream Lip Colour in Deco Ruby, RM49.90

Perfectionist Finishing Powder in Olive, RM49.90

All-Day Liquid Foundation Flawless Finish in Almond Beige, RM49.90

Sof Kajal Eye Pencil in Jet Black, RM24.90

Precision Lip Brush, RM24.90

Precision Sponge, RMxxx

Yang aku perasan, Mascara tak ada and kat sini skincare macam tak banyak. Kalo tak silap di Avenue K dan Lot 10 ada hampir semua. Nak ke sana jauh sangat, kita tengok apa ada je. Yang precision sponge tu, dapat free. Total damage untuk semua diatas RM150++. Puas hati sebab kebanyakkan barang nya tak lebih dari RM100, di luar jangkaan jugak sebenarnya, sebab ingatkan ada yang over. even eye palette tu pun baru RM99.90. tak sabar nak review satu per satu item. InsyaAllah kalo rajin, naik la entry nye kot. haha!

Love,

Assalamualaikum & Hi!


Di pasaran, boleh dikatakan terlalu banyak makeup remover yang dijual dari pelbagai jenis jenama. Baik international brand mahupun local brand. Ada yang agak mahal harganya, dan ada jugak yang harga nya agak murah sikit, beza nya kita tak pasti keberkesanannya. Aku memang jenis yang agak memilih bab-bab makeup remover sebab tak suka muka terlampau kering lepas buang mekap dan yang penting mampu membuang seluruh mekap di muka.

Godek-godek di internet, jumpa la beberapa resipi mudah nak buat Makeup Remover sendiri dengan modal yang tak banyak. Hanya guna apa ada je kat rumah tu ha. Untuk kali ni, cubaan pertama buat makeup remover sendiri guna hanya 3 bahan je :- Virgin Coconut Oil (VCO), Johnson Baby Shampoo dan air. Barang lain diperlukan :- mason jar dan facial cotton.


simple resipi yang boleh siap dalam masa 5 minit je.





cuba test kejap, nak tau berkesan ke tak resipi ini.




Komen :
- Memang mudah tanggal mekap.
- Kulit tak kering dan rasa berminyak sikit, tapi lepas cuci tiada kesan minyak tertinggal dan terasa kulit agak lembap.
- rasa pedih sikit kat certain area, lepas cuci hilang rasa pedih tu. tapi yang ini mungkin happen kat certain kulit muka je kot. Lain orang lain kulitnya.
- boleh jimat duit tak perlu beli makeup remover lain dah.

Cuma untuk batch kali ini, guna facial cotton yang petak ini macam kurang best sikit, better dapatkan facial cotton yang bentuk bulat tu. Takpe, nanti try the next batch, kita guna facial cotton lain plak eh.

Mana nak dapatkan Coco Veda Cold Processed Virgin Coconut Oil, boleh contact Lyza sendiri di no 0133119641 atau beli di Pretty Scentses. Selamat mencuba!

Love,

Powered by Blogger.