10 Sebab Perlu Minum Susu Setiap Pagi

0 Comments
Assalamualaikum & Hi!

Susu adalah antara minuman yang wajib diambil setiap hari, di waktu pagi dan malam. Tapi kita je yang malas nak jadikan ia sebagai rutin harian. Bermacam alasan diberi tanpa memikirkan kesan kebaikannya pada tubuh badan kita. Aku pun antara manusia yang susah nak minum susu. Ada saja alasannya. Bukan tak sedar akan kebaikannya, tapi saja je gedik tak mau minum. haishh.

antara kebaikan minum susu di waktu pagi yang kita tak pernah nak ambil tahu :

1) Kalsium dan Potassium
- kalsium bantu membina dan menguatkan tulang serta dapat mengelakkan kita dari terkena penyakit Osteoporosis. Manakala potassium pula dapat mengawal tekanan darah di dalam badan.

2) Protein
- Susu adalah antara protein yang terbaik dan mempunyai kesemua 9 asid amino yang diperlukan oleh badan.

3) Vitamins A, B-12, D
- Vitamin A yang terdapat dalam susu dapat membantu memberikan kesihatan pada mata serta kulit yang licin. Ia juga dapat membantu pertumbuhan sel serta fungsi sistem imunisasi.

- Vitamin B-12 sangat penting untuk 'nervous systems'.

- Vitamin D membantu menyerap kalsium dan Phosphorus ke dalam tulang.

4) Phosphorus dan Riboflavin
- membantu dalam "production of energy" di dalam sel badan, dimana ia membantu membentuk tulang badan kita.

5) Niacin
- membantu enzim badan untuk berfungsi secara normal serta membantu badan untuk proses gula dan lemak sebaiknya.

6) Kurangkan berat badan
- aha, ni mesti ramai tidak tahu, susu sedikit sebanyak dapat membantu dalam proses untuk mengurangkan berat badan. mungkin sebab faktor yang mengenyangkan, mengelakkan kita dari makan berlebihan di waktu pagi.

7) Tiada lagi snek tidak sihat
- minum susu di waktu pagi mahupun sebelum tido mampu menghalang kita dari makan makanan yang tidak sihat. serta tiada lagi keinginan makan yang bukan-bukan.

8) Susu bukan punca penyebab batu karang
- ini semua hanyalah mitos semata

9) Susu mampu mengurangkan potensi untuk menghidap penyakit diabetes
- khasiat pada susu yang mampu mengurangkan risiko diabetes jenis 2 tak kira wanita pertengahan umur mahupun yang tua.

10) Susu mengurangkan penyakit jantung
- Susu skim yang rendah lemak dan kolesterol mampu mengurangkan risiko sakit jantung.

Nota penting kenapa kita perlu minum susu, Jika kita dah mempunyai anak, kita as ibubapa perlu tunjuk contoh terbaik buat anak-anak. Maka dengan menunjukkan pada mereka minat kita pada susu, nescaya anak-anak pun jadi suka pada susu.


Dutch Lady, antara jenama yang terkenal dengan susu sedap nya, sangat mengalakan pengguna nya untuk mengamalkan minum susu setiap pagi dan menjadikan ia sebagai sajian pertama setiap hari. banyak kebaikan yang akan kita dapat bila mulakan hari dengan minum susu. Malangnya, tidak ramai rakyat Malaysia, termasuk aku la tu, menitikberatkan mengenai minuman ini.


Dan sempena menyahut cabaran #SarapanDutchLady selama 7 hari ini, aku berjaya minum susu hari hari tau. even lepas habis cabaran pun, aku masih jadikan susu sebagai makanan pertama yang masuk ke perut setiap hari. Dengan menggunakan hashtag #SarapanDutchLady, aku kongsikan segala nya di media sosial.

Hari Pertama :


sarapan hari pertama yang ditaja oleh Dutch Lady -  Roti, sosej, telur dan mushroom di gandingkan dengan susu kotak yang sedap! kenyang sampai tengahari.

Hari Kedua :


Malas nak makan berat, hanya makan sandwich telur, pisang dan susu je untuk hari kedua. cukup kenyang dan hanya kembali lapar bila jam mencecah pukul 1.

Hari ketiga :


sebagai rakyat Malaysia, memang tidak lari dari menikmati makanan mamak di pagi hari. Dari order teh tarik, aku hanya order teh o kosong dan dicampurkan dengan susu Dutch Lady. Jadi lah teh tarik versi sihat.

Hari Keempat :


cekodok memang favorite, aku gandingkan ia dengan Susu Dutch Lady, wallaaahhh, cukup la untuk sarapan hari tu.

Hari Kelima :


Kerana dek terlampau sibuk di pagi hari dengan pelbagai benda. Aku hanya sempat minum susu je. Jadilah untuk alas perut dan sekurangnya ada jugak khasiat yang dibagi pada badan dari biarkan perut kosong.

Hari Keenam :


Susu memang sedap dimakan dengan Cereal mahupun Granola. Tambah kekacang sikit seperti badam dan walnut, lagi sedap oii.

Hari Ketujuh :


bermalasan di hari minggu, aku hanya makan mini mooncake dan susu sahaja. simple tapi kenyang.

ohhh sebelum terlupa, ada info penting yang perlu dikongsikan. Kalsium yang terdapat di dalam sekotak susu Dutch Lady mempunyai 275mg kalsium dimana ia telah memenuhi kehendak badan kita yang memerlukan kalsium sebanyak itu. Cuba imagine, diri tak minum susu, mana datang nya kalsium kan. Kenalah didik diri minum susu, even keluarga Aaron Aziz pun mengamalkan minum susu setiap hari. Baginya, ia adalah makanan penting yang bukan sahaja baik untuk tubuh badan malah ia dapat mengeratkan hubungan beliau dan keluarga apabila sama-sama minum susu di waktu pagi.


Jadikan rutin, jangan jadikan alasan. Jaga badan, kerana kita nak gunakan ia dalam jangka masa yang lama. Jangan rosakkan ia, sayangi lah badan anda sebaiknya.


Love,




You may also like

No comments:

Powered by Blogger.