Pentingnya Kucing Di Vaksin dan Harga

3 Comments
Assalamualaikum & Hi!

Sebelum ini aku main endah tak endah je pasal vaksin kucing. sebab aku rasa kan tidak lah begitu penting, sampai la bila kucing terkena jangkitan parvo virus (kisah kucing kena Parvo virus), terus buka mata aku untuk vaksin kan anak anak kucing aku. biarlah berhabis wang ringgit dari mata melihat mereka terseksa sakit.

Kucing sakit sebenarnya umpama anak kecil sakit. perlukan jagaan dan pemerhatian yang sangat rapi. tambah pulak diaorang kan tak tahu nak cakap, susah sebenarnya nak tahu tahap kesakitan diaorang ini. Akhir tahun lepas, anak-anak kucing aku terkena jangkitan virus selesema yang tahapnya boleh timbul ulser di sekitar dalam dan luar mulut, boleh merebak sampai ke mata. kalau lambat ambil tindakan, kucing boleh buta. huhu. sepanjang kena virus ini, anak kucing aku memang menolak sebarang makanan sampai la kurus kering jadinya. cepat hantar ke klinik, terus kena warded. Alhamdulillah, atas jagaan dan rawatan dari Dr. Zul Erwan, kucing aku kembali sehat.

virus selesema ni agak ambil masa jugak untuk mereka sehat. bayangkan waktu tu tengah musim hujan, sampaikan tahap kitaorang duduk rumah tidak bukak kipas or aircond langsung sebab tak nak terukkan keadaan sakit diaorang. even sanggup beli air purifier untuk makesure udara dalam rumah sentiasa bersih. alhamdulillah, berkat usaha, doa dan tawakal pada Dia, semuanya kembali sihat walaupun ada je 2 3 ekor yang masih selesema, tapi tidak la seteruk sampai naik ulser.

lepas semuanya dah sehat, kami mula hantar ke klinik untuk divaksinkan. yang ini mesti semua orang nak tahu kan harga vaksin seekor kucing. Okeh. Harganya RM45 untuk seekor di klinik Dr. Zul Erwan. memang aku dapatkan rawatan mahupun neuter kat klinik Dr. Zul je since dekat dengan rumah. nanti aku kongsikan harga nueter ye di entry yang lain.

harga RM45 tu termasuk sekali dengan ubat cacing. murah la jugak kan. setiap kali divaksinkan, akan direkodkan di kad Animal Health and Medical Record. makesure simpan kad ini elok-elok ye, sebab kena bawak kad ini setiap kali nak pergi vaksin.


kat bawah ini korang nampak kan ada 2 sticker warna berbeza.


yang sticker pertama tu merujuk kepada kes kucing yang pernah kena parvo sebelum ini dan since antibodi nya tidak berapa kuat, doc mencadangkan untuk berikan kill vaccine. bak kata doctor, vaksin jenis ini untuk kucing yang ada history sakit kena virus parvo. if kucing yang normal, hanya diberikan vaksin yang sticker warna hijau tu. boleh rujuk jenis vaksin dengan doc klinik yang korang selalu pergi ye.

untuk kucing yang baru dicucuk vaksin, pada peringkat awalnya kena ambil setiap bulan, 3 bulan berturut-turut. tak silap aku la, vaksin kedua dicucuk untuk lawan yang vaksin pertama cucuk sebulan sebelum tu, dan vaksin ketiga dicucuk untuk lawan yang vaksin kedua. jika tiada apa-apa, makanya kucing korang dah kuat untuk melawan sebarang jenis virus. insyaAllah. lepas je tiga fasa suntikan vaksin ini, barulah next vaksin tahun depannya.

selepas divaksin, kena perhati mereka incase diaorang demam sebab cucuk. kucing aku ada yang demam and ada yang tak. yang demam tu kena tengok, if berhari-hari demam, terus lah bawak pergi vet. takut ada something tak kena.

bila dah divaksin, dah tidak perlu nak risau sangat pada jangkitan virus yang boleh menyebabkan kematian. mudah-mudahan mereka akan sehat sehingga akhir hayat. kita buat yang terbaik untuk mereka, mana nak tahu, berkat menjaga mereka, kita akan dibantu dan didoa baik-baik oleh mereka. untuk aku yang dah kahwin tapi tak ada anak, mereka la tempat aku meluahkan kasih sayang. sayang mereka seperti anak sendiri. tak sanggup nak tengok diaorang sakit. jangan abaikan mereka ye. hope entry ini dapat memberi info mengenai vaksin.

satu rekod yang ditulis yang aku kurang pasti tujuannya

(^_^)v




You may also like

3 comments:

  1. hi, nak tau klinik vet tu kat mana...
    n vaksin tu ada nama tak? atau just pegi vet cakap nak ambik vaksin for cat?

    ReplyDelete
  2. Kira okay la RM 45 ja sekali dengan ubat cacing sekali.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.