Anak Kucing Dijangkiti Virus Parvo

24 Comments

Assalamualaikum & Hi!!!

entry sebelum ni (Kisah Si Penakut Kucing) aku ada bagitau yang salah seekor anak kucing aku mati akibat terkena wabak Virus Parvo or bahasa mudahnya Virus Kucing...

ini kira pertama kali aku bela kucing, so aku agak kurang tahu pasal virus kucing ni...masa memula seekor kena and mati, aku tak sure anak kucing tu sakit apa...bawak gi klinik, doc tak nak buat post mortem sebab nya, anak kucing tu mati kat klinik, so dia suruh je bawak balik/buang anak kucing...aku pun tak sampai hati nak buang, balik umah, tanam kat belakang umah je...

bila seekor lagi kena, terus aku baca pasal virus kucing...salah satu symptom yang menunjukkan anak kucing terkena virus ni,dia muntah buih...muntah banyak la jugak...pastu tak ada selera makan, minum pun tak nak...main pun tak nak...nak ajak bermanja pun tak nak...menyendiri je...

aku search kat tenet, jumpa la few blog and artikel pasal Virus Parvo ni...ni antara artikel yang aku refer...



kat dalam artikel ni, dah dinyatakan symptom lain yang boleh menentukan samada kucing tu terkena virus ke tak...dah baca and paham, baru tau anak kucing yang mati aritu terkena virus ni, berjangkit plak kat adik beradik yang lain...nasib baik yang terkena seekor je, seekor lagi alhamdulillah sehat...

dah tau gitu, terus la bawak gi klinik, nak confirm betul ke idak ke virus...doc pun confirmkan lepas bau mulutnya and amik sample tahi and test guna test kit...doc kata nak tau kucing kena Virus Parvo ke idak, bau mulutnya yang busuk...Virus Parvo ni dikatakan menyerang sistem penghadaman, sebab tu ia bagi bau busuk, kucing akan dehydrate and akan naik ulser sekitar dalam mulut kucing tu...tu salah satu kesan la..kalo yang anak kucing mati tu, bau tahi berak memang busuk ya amat...satu rumah boleh bau...bau yang memang sangat la pelik...

lepas checkup, doc cucuk antibiotik kat anak kucing yang sakit dan berikan beberapa biji ubat antibiotik untuk dimakan selama 7 hari...yang anak kucing tak sakit tu pun kena makan ubat antibiotik jugak sebab nak elak dari berjangkit...lagi satu info, anak kucing yang tak cukup lengkap dapat susu ibu or kucing yang tak divaksin, lagi berpotensi tinggi untuk kena virus ni...kalo korang baca entry sebelum INI, korang tau kan, aku jumpa anak kucing ni terbiar...masih kecil and memang tak cukup susu ibu...plus nak vaksin pun, anak kucing ni kurus sangat and tak capai berat 1kg...nak vaksin, kena makesure berat kucing 1kg ke atas...doc yang kata la...selain antibiotik, doc beri ubat muntah and immune booster untuk dibancuh dan diberikan pada yang sakit...

balik je dari klinik, en.osbon terus cuci toilet ngan Clorox, since kitaorang memang tinggalkan diaorg kat toilet time keje...mop satu rumah dengan Clorox...dua tiga kali gak la mop lantai ngan Clorox...cuci sangkar bekas makan semua dengan Clorox, kain pun rendam ngan Clorox then cuci...bantal terus buang...doc Vet kata, hanya Clorox mampu mematikan virus tu di persekitaran dan udara...

lagi satu cara yang aku buat, campurkan Clorox dan air panas dalam satu bekas, pastu biarkan meruap di kawasan yang berdekatan dengan anak kucing yang sakit tu...tapi kena makesure diaorang tak gi minum la air tu, kang lain jadinya...kalo ikut Doc, kena asingkan dua ekor anak kucing tu, tapi aku tak sampai hati, sebab bila asing letakkan dalam cage, yang sakit tu meraung nak keluar...tak nak jauh ngan seekor lagi...aku tak nak la yang sakit tu demotivated, so biar la dia tak berkurung...bila peluk usap, bercakap-cakap la ngan dia mintak dia lawan virus tu...bagi kata-kata semangat, sebab kucing boleh tau ape yang kita cakap ngan dia...

bab makan minum plak, memang kena paksa...setiap 2 3 jam kalo boleh bagi dia minum air guna Syringe...sikit sikit pun takpe, janji minum...untuk makan plak, aku rebus ayam and blend halus...ayam tu, makesure beli bahagian dada, buang segala kulit ngan lemak...rebus tanpa garam...pun bagi makan guna syringe...kena paksa walaupun menolak...anak kucing aku menolak sangat-sangat nak makan minum sebab ade ulser...tapi aku paksa jugak...dari 1ml ke 2ml ke 3ml sampai la dia dah nak makan banyak...syringe tu kalo dah abis guna, kena buang...jangan repeat guna banyak kali ok...

bab ubat, toksah kata...memang bercinta nak bagi makan ubat...yang seekor tak sakit tu, bagi makan ubat macam makan dry food...sekejap je dia gigit and telan...yang sakit ni, jenuh nak bagi makan ubat...masuk mulut je dia nak buang...bab makan ubat memang aku serah kat en.osbon sebab dia boleh paksa anak kucing tu makan ubat...antibiotik tu kena abiskan bagi cukup seminggu...

Doc bagitau, if anak kucing ni tak leh survive dalam masa seminggu, maknanya umur tak panjang...alhamdulillah...syukur...anak kucing aku survive...selepas dua tiga minggu selepas dia sakit, terus bawak gi klinik untuk cucuk vaksin...

kini, dah sehat and notty...



hope dengan perkongsian serba sedikit pengalaman aku, dapat la membantu korang menjaga kucing yang sakit terkena virus Parvo...

(^_^)v




You may also like

24 comments:

  1. Saya baru baca post ni lepas tanam 3 beradik kucing. Sedih sangat. Ade yang mati sampai keluar darah. Daripada 6 tinggal 2 ekor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai sedihnya...huhuhu...harap bertabah ye, kita tau macam mana rasanya...yang masih ada, harap Najihah boleh amalkan apa yg sy share ni ye...

      Delete
  2. Sy baru jak kehilangan seekor kucing yg disyaki kena virus parvo....risau gak ada seekor lg mcm ada tanda2.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la cara sy, mudah mudahan membantu..

      Delete
  3. sis sy pelik smalam sy bawk klinik doc injec n bg antibiotik balik trus mati x smpai sejam yg tu mksudnya apa plak sis pdahal sis nya bulus kitten lg sy dh besar dh.. pravo doc kata sedih sgtttt sis,

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe dia tak dapat nak lawan virus tu, sebab tu doc bagi antibiotik dia tak boleh survive...memang doc akan bgtau, lepas bagi antibiotik, semua bergantung pada diri dia nak lawan virus ke tak...takpe sis, dia menanti kita di sana..dia lagi bahagia di sana... :)

      Delete
  4. kalau anak kucing lemah.. terbaring je.. tak lalu makan,tak nak main boleh jadi kena virus ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kemungkinan dia kena virus tu...sebab tanda2 mcm lemah, tak selera makan, tak nak main, asingkan diri, muntah...baik bawak gi vet secepat mungkin...virus ni bertindak pantas jugak..

      Delete
  5. Aritu sy bawak balik anak kucing gelandangan.. Niat nk tolong.. X sangka lak kucing tu ade pravo sbb simptom tu suma de pd dia.. 2 ari bawak balik tros mati... Now kitten sy 4 ekor de simptom yg hampir sama.. Cume kat dubur nye tak kuar najis n nanah yg hanyir n busuk giler cam yg mati tu.. Tak sampai ati nak asingkan gak sbb depa berempat rapat ngn kucing2 lain n still menyusu lai.. Just leh berdoa n bertawakal.. Sambil tu buat misi menyelamat mana yg mampu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya doakan mereka semua kembali sehat seperti biasa. Cikgu Eifa cuba lah buat mcm saya, mana tau ia mungkin membantu mereka untuk sembuh. ataupun bawak ke klinik untuk dapatkan ubat antibiotik supaya mereka lagi kuat untuk melawan parvo.

      Delete
  6. Sis anak kucing saya kena parvo virus.. Umur baru masuk dua bulan.. Skrg da semakin pulih.. Tp soalan saya.. Walaupun da sihat.. Ada kemungkinan tak virus tu blh dtg balik? Bila bawa anak kucing ni balik nanti blh tak bagi main ngan anak kucing lain... Sbb nak vaksin blm blh lagi kot.. Ap sis buat sehingga masa vaksin

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kemungkinan virus tu akan serang balik...kalo boleh quaratin bagi betul sihat..nak vaksin pun, 2 bulan lepas sakit baru boleh vaksin...sementara nak tunggu time vaksin tu, sy hanya amalkan cuci rumah dengan clorox dan sentiasa pastikan dia makan...ayam rebus tak tinggal walaupun dia dah sehat...sampailah masa dia nak vaksin tu...

      Delete
  7. kucing saya pun baru meninggal satu satu, dari 15sekarang 3 jer tinggal, sediiih sangat sangat, memang virus ni bertindak amat pantas,nampak kucing elok jer,time pagi dah keras dg banyaknya air liur dan bau sesangat, vaksin memang amat penting, walaupun sihat lebaik baik bagi vaksin dari mula lagi,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju...biarlah keluar duit sikit untuk vaksin, janji boleh tengok mereka sehat dan tidak merana sakit..

      Delete
  8. kucing saya baru meninggalkan saya satu persatu termasuk kucing yang saya ambil di jalanan ... saya tak tahu pasal virus nie ... tapi bila dah sekor-sekor mati... baru saya tahu .. memang menyedihkan ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersabar ye...jadikan pengajaran, sy sendiri pun ada seekor mati...lepas dah mati tu, baru tau sebetulnya..

      Delete
  9. Hai... macam mana ye nak tahu kucing kita dah bebas virus? Sebab kucing sy memang kena virus ni.. dan sy da buat beberapa cara yang awk share ni almost 3 minggu... alhamdulillah, memang nampak perubahan positif... tapi, still tak nak makan... sbb sy tak pernah buat force feed...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala, kena force feed untuk make sure dia makan...untuk tau dia bebas dari virus ini, dalam masa seminggu, if diaorg survive, maknanya diaorang dah boleh melawan virus...

      Delete
  10. Replies
    1. kos rawatan untuk seekor tidak lebih RM100.. :)

      Delete
  11. Ank kucing sy pun bru lps kena parvo,sedih btul tgk dia lemah xbmaya ..berak kencing semua dia xsdr situ jg dia duduk gn najis2nya..lps bw g vet doc jarum antibiotik n masuk air bwh kulit ,dua hari bru dia sembuh sikit blh gerak kaki slow2.. skrg sy bg TF 2 bj sehari n now dh hari ke4 dia dh jln2..sbnrnya silap sy sbb lbt bg vksin sbb doc blum nk bg sbb dia flu mata berair..syukur kucing sy blh lwan v.parvo.
    I

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing kalo tak sehat, ada flu sikit pun doc tak nak vaksin..lega dengar dia dah makin sehat..sentiasa bg kata positif pd dia supaya dia makin sehat dan gembira.. :)

      Delete
  12. kucing sy 4 ekor dah mati sbb virus ni...skrg sy tgh usaha rawat yg seekor lg..sedih tgk keadaan dia.sy bg dia minum susu yg doc bg utk tmbah tenaga.

    ReplyDelete
  13. Kucing sy skrg mngalaminya..Dan sy amalkan apa yg alyza ckp...tadi keluar air kencing Dan bcampur darah DRI dubur. Sedeh Dah takot dia tingglkan sy.cuma 1 sja belom jmpa doc.sy kekurangan bajek...hrp Sgt dgn ayam rebus Dan bersihkan tmpt mreka dgn clorox sikit sebanyak membantu

    ReplyDelete

Powered by Blogger.