Assalamualaikum & Hi!!

salah satu tarikan di Penang yang sempat aku pergi bersama en.osbon dan mak mentua ku...Made In Penang Interactive Museum yang terletak di Georgetown dan tak jauh dari Jetty...


benda-benda macam ni aku suka, amik gambar ngan art...sebelum ni pun ada gak aku pusing-pusing penang tgk street art, tapi tak update pun kat blog...memang syok la pergi cari-cari street art...dia punya adventure lain macam sikit...ngan susah nak parking kete semua, macam macam laa...


nak ke sini pun, parking agak susah jugak nak dapat, tapi aritu duk pusing punya pusing, dapat depan-depan pintu masuk...nasib baik...hehe



masa aku pergi ni masih kena tunjuk mykad...kalo tak silap, sekarang tak perlu tunjuk dah kot...


untuk yang tertanya, OKU dicharge brape untuk tiket...jawapannya FREE...

nak cerita panjang pun tak best...korang layan la gambar...aku buh tak banyak, sebab nanti tak feel and kurang excited bila nak gi sana...aku bubuh sikit sikit je...






nampak tak, mak mentua ai pun join sama amik gambaq...hehehe..dia pun enjoy kat situ...actually, banyak lagi art yang ada...rugi kalo tak pi...ada yg 3D art yang memang awesome giler! tak leh la share kat sini...pi la rasa sendiri...bawak family enjoy the art and blend with it...


ini Lengzai, cheq yg punya tau...


sebelum nak keluar ade pameran mini...serius cantik and kagum ngan ketelitian orang yg membuatnya...salute!


kami yang puas hati dengan tour dalam museum ni...boleh repeat lagi pasni...

sesiapa nak pergi, ni addressnya :

No.3 Pengkalan Weld,
10300 George Town,
Malaysia


(^_^)v


Assalamualaikum & Hi!!!

entry sebelum ni (Kisah Si Penakut Kucing) aku ada bagitau yang salah seekor anak kucing aku mati akibat terkena wabak Virus Parvo or bahasa mudahnya Virus Kucing...

ini kira pertama kali aku bela kucing, so aku agak kurang tahu pasal virus kucing ni...masa memula seekor kena and mati, aku tak sure anak kucing tu sakit apa...bawak gi klinik, doc tak nak buat post mortem sebab nya, anak kucing tu mati kat klinik, so dia suruh je bawak balik/buang anak kucing...aku pun tak sampai hati nak buang, balik umah, tanam kat belakang umah je...

bila seekor lagi kena, terus aku baca pasal virus kucing...salah satu symptom yang menunjukkan anak kucing terkena virus ni,dia muntah buih...muntah banyak la jugak...pastu tak ada selera makan, minum pun tak nak...main pun tak nak...nak ajak bermanja pun tak nak...menyendiri je...

aku search kat tenet, jumpa la few blog and artikel pasal Virus Parvo ni...ni antara artikel yang aku refer...



kat dalam artikel ni, dah dinyatakan symptom lain yang boleh menentukan samada kucing tu terkena virus ke tak...dah baca and paham, baru tau anak kucing yang mati aritu terkena virus ni, berjangkit plak kat adik beradik yang lain...nasib baik yang terkena seekor je, seekor lagi alhamdulillah sehat...

dah tau gitu, terus la bawak gi klinik, nak confirm betul ke idak ke virus...doc pun confirmkan lepas bau mulutnya and amik sample tahi and test guna test kit...doc kata nak tau kucing kena Virus Parvo ke idak, bau mulutnya yang busuk...Virus Parvo ni dikatakan menyerang sistem penghadaman, sebab tu ia bagi bau busuk, kucing akan dehydrate and akan naik ulser sekitar dalam mulut kucing tu...tu salah satu kesan la..kalo yang anak kucing mati tu, bau tahi berak memang busuk ya amat...satu rumah boleh bau...bau yang memang sangat la pelik...

lepas checkup, doc cucuk antibiotik kat anak kucing yang sakit dan berikan beberapa biji ubat antibiotik untuk dimakan selama 7 hari...yang anak kucing tak sakit tu pun kena makan ubat antibiotik jugak sebab nak elak dari berjangkit...lagi satu info, anak kucing yang tak cukup lengkap dapat susu ibu or kucing yang tak divaksin, lagi berpotensi tinggi untuk kena virus ni...kalo korang baca entry sebelum INI, korang tau kan, aku jumpa anak kucing ni terbiar...masih kecil and memang tak cukup susu ibu...plus nak vaksin pun, anak kucing ni kurus sangat and tak capai berat 1kg...nak vaksin, kena makesure berat kucing 1kg ke atas...doc yang kata la...selain antibiotik, doc beri ubat muntah and immune booster untuk dibancuh dan diberikan pada yang sakit...

balik je dari klinik, en.osbon terus cuci toilet ngan Clorox, since kitaorang memang tinggalkan diaorg kat toilet time keje...mop satu rumah dengan Clorox...dua tiga kali gak la mop lantai ngan Clorox...cuci sangkar bekas makan semua dengan Clorox, kain pun rendam ngan Clorox then cuci...bantal terus buang...doc Vet kata, hanya Clorox mampu mematikan virus tu di persekitaran dan udara...

lagi satu cara yang aku buat, campurkan Clorox dan air panas dalam satu bekas, pastu biarkan meruap di kawasan yang berdekatan dengan anak kucing yang sakit tu...tapi kena makesure diaorang tak gi minum la air tu, kang lain jadinya...kalo ikut Doc, kena asingkan dua ekor anak kucing tu, tapi aku tak sampai hati, sebab bila asing letakkan dalam cage, yang sakit tu meraung nak keluar...tak nak jauh ngan seekor lagi...aku tak nak la yang sakit tu demotivated, so biar la dia tak berkurung...bila peluk usap, bercakap-cakap la ngan dia mintak dia lawan virus tu...bagi kata-kata semangat, sebab kucing boleh tau ape yang kita cakap ngan dia...

bab makan minum plak, memang kena paksa...setiap 2 3 jam kalo boleh bagi dia minum air guna Syringe...sikit sikit pun takpe, janji minum...untuk makan plak, aku rebus ayam and blend halus...ayam tu, makesure beli bahagian dada, buang segala kulit ngan lemak...rebus tanpa garam...pun bagi makan guna syringe...kena paksa walaupun menolak...anak kucing aku menolak sangat-sangat nak makan minum sebab ade ulser...tapi aku paksa jugak...dari 1ml ke 2ml ke 3ml sampai la dia dah nak makan banyak...syringe tu kalo dah abis guna, kena buang...jangan repeat guna banyak kali ok...

bab ubat, toksah kata...memang bercinta nak bagi makan ubat...yang seekor tak sakit tu, bagi makan ubat macam makan dry food...sekejap je dia gigit and telan...yang sakit ni, jenuh nak bagi makan ubat...masuk mulut je dia nak buang...bab makan ubat memang aku serah kat en.osbon sebab dia boleh paksa anak kucing tu makan ubat...antibiotik tu kena abiskan bagi cukup seminggu...

Doc bagitau, if anak kucing ni tak leh survive dalam masa seminggu, maknanya umur tak panjang...alhamdulillah...syukur...anak kucing aku survive...selepas dua tiga minggu selepas dia sakit, terus bawak gi klinik untuk cucuk vaksin...

kini, dah sehat and notty...



hope dengan perkongsian serba sedikit pengalaman aku, dapat la membantu korang menjaga kucing yang sakit terkena virus Parvo...

(^_^)v



Assalamualaikum & Hi!!!

kisah si penakut kucing a.k.a aku la tu...hehe

dari kecik sampai besaq la ni, aku memang penakut kucing...tak leh kucing dekat sikit, aku risau dah takut kena cakaq...bukan tak leh pegang langsung, buleh tu buleh...tapi aku takut kat kuku kucing...tajam...kang kena cakaq sakit oiii...

kalo pi kedai makan, kucing mai ja, aku dah risau serupa macam kucing tu nak terkam ja kan...padahal kucing tu mai mintak makan ja pun...

nak dijadikan cerita, satu hari tu, aku ngan opismate aku terjumpa tiga ekoq anak kucing yang tak dak mak...orang buang rasanya, dibiaq camtu ja...mata pun tak berapa nak buleh bukak lagi, jalan pun tak reti, apatah lagi makan...try bagi wetfood, depa tak reti makan...last-last, beli la susu dutch lady tu bagi minum, pun tak reti minum...dah la jumpa kat opis time breakfast...bawak masuk opis senyap-senyap, time tengahari tu, keluar makan, gigih kami mencari pet shop...beli susu untuk anak kucing ngan botol susu...balik ja dari lunch kawan aku terus bancuh and bagi minum guna botol...

bincang punya bincang, family aku sebulat suara suruh amik bela...sian sebab takdak makpak...ok la, aku amik bawak balik...


setiap hari, time nak bagi minum susu ja, samada depa duk dalam kotak, aku bagi minum or kalo lepas, depa duk bawah, aku duk atas sofa...bila dah pandai panjat sofa, asal panjat ja aku lari, nak baring lepak2 kat bawah pun tak berani, sebab time kecik-kecik depa suka duk dekat nak bermanja...lama-lama tu, larat la asyik nak lari ja...last-last, pelan pelan aku cuba untuk pegang belai depa...lama lama, perasan takut tu hilang sendiri...kasih sayang yang makin menebal...

dulu, benda yang paling aku takut, kena cakaq...skang ni, abis la tangan badan semua kena cakaq ngan depa...memanjat la, lari la, macam-macam la...kena gigit pun pernah, tapi biasa la kucing, gigit kita pun gigit manja2 ja...

sekarang, alhamdulillah dah makin sehat membesar...sat ja dah besaq and makin buas and notty...cuma ada sekoq ja, umur tak panjang...mati disebabkan serangan penyakit virus kucing...insyaAllah the next post, aku cuba kongsikan sedikit ilmu pasal macam mana nak menjaga kucing yang kena virus kucing ni...

apa yang boleh aku katakan, kehadiran anak-anak bulus ni, mewarnai hidupku yang belum dikurniakan rezeki anak...terubat kekosongan hati...balik keja main ngan depa, cukup menghilangkan penat lelah...bila pisah, mula la teringat-ingat, risau semua cukup...depa sakit pun kita naik risau...aku rasa siapa yang takdak anak, pastu bela kucing, akan paham perasaan ni...


betoi la apa en.osbon aku cakap...yang lagi teruk takut kaw-kaw ngan kucing pun boleh hilang takut tu, inikan pulak aku...sebenarnya, nak buat sesuatu yang berjaya pun kena paksa diri buangkan perasaan takut...kalo tak, macam mana nak berjaya and berani kan...

(^_^)v



Assalamualaikum & Hi!!!

rasa nya tak terlambat nak wish Happy Chinese New Year to all my friends yg celebrate perayaan ini...


cuti 4 hari ni mesti ramai balik kampung, aku pun sama jugak...hehehe...sibuk je kan...org balik kampung, dia pun nak balik jugak...

plan asalnya memang malas nak balik sebab malas nak hadap jem..cukup la duk KL hari-hari ngadap jem...penat oiii...last minute plan, en.osbon nak balik melawat mak nya...aku pun ok je since macam dah lama tak balik...

balik hari khamis dengan harapan tak jem, salah rupanya sangkaan aku...jem jugak..last-last ke jalan lama la kita...makan masa hampir 7 jam perjalanan dari Sg.Buloh ke Sg.Petani...harap-harap hari sabtu ni takde la jem kan...anyway, selamat bercuti korang...

menulis ni sekadar menghilangkan bosan sementara menunggu nak keluar cuci mata...hehee...

daaaa... (^_^)v


Powered by Blogger.