Review : U-Cafe Restaurant, Wangsa Walk

6 Comments

Assalamualaikum & Hi!!!

Restoran yang menyajikan pelbagai jenis makanan, dari makanan melayu, ke chinese, sampai lah ke Jepun, terbang ke Barat...


kalo tengok ke namanya, kita akan mesti akan berkata "Mesti restoran jual makanan western je ni"...ohhhh, anda silap...masuk dulu ke dalam restorannya...tengok dulu list menu nya...mau terkedu terkejut tak sangka macam macam makanan ada...


kena dengan tema nya "Malaysian's Favourite Fusion Restaurant", banyak makanan favorite plus makanan yg di"fusion"kan untuk mengikut citarasa tekak orang Malaysia....

U-Cafe ini dimiliki oleh seorang Chinese, but but jangan risau, U-Cafe di Wangsa Walk ni ada sijil halal yeee...aku dah pastikan dah pun...

Jonathan & Rachel (Manager U-Cafe Wangsa Walk)
U-Cafe ada dua cawangan, restoran pertamanya di Sungai Wang, dan yang keduanya di Wangsa Walk....for your information, U-Cafe di Sungai Wang hanyalah Pork Free yee...yang ada sijil halal, U-Cafe Wangsa Walk sahaja...mohon jangan konfius wahai pembaca sekalian...

Keadaan restoran nya yang sangat santai, cozy, selesa membolehkan kita ke sana untuk melepak lepak, gathering ngan keluarga or kawan kawan...even nak buat makan makan ala catering pun boleh...mereka menerima tempahan catering...yang paling best, kalo buat event disitu, decoration akan difully sponsored by U-Cafe...ada indoor and outdoor, buat yang merokok, boleh pilih  tempat duduk outdoor yang berpanorama kan kawasan parking Wangsa Walk...


nampak tak nampak tak...betapa banyaknya makanan yang ada kat sini....tu baru senarai sikit, tengok menu mau ternganga mulut korang sebab banyak sangat makanannya...hehehe...

kita mulakan dengan order minuman dulu....harus order House Specialities, baru la syokkkk...


memula nak order Chocolate Banana Shake RM9.90, tapi kenangkan kang aku minum air ni, mau aku tak leh nak sumbat makanan macam macam...terus tak jadi order...order air lain...tapi bila nampak waiter hidangkan kat Wiida, haishhh, rasa nyesal plak tak order...huhuhu...next time je laaaaaa....

U Fresh Lemon Honey Drink, RM8.90
first time aku minum air bubuh buah anggur...sampai je air, anggur yang habis dulu....air nye lambat lambat minumnya...hehehe...rasanya hampir sama seperti Lemon Honey biasa tu but ada rasa unik sebab ada anggur dan buah belimbing...recommended sangat! 

Lemonade Ocean, RM8.90

Shirley Temple, RM8.90
Lemonade Ocean air yang diorder oleh en.osbon while Shirley Temple diorder oleh Rawlins Glam...

Tarik nafas....mari mulakan dengan makanan pencuci mulut, kemudian makanan western, then makanan melayu, jepun dan fusion...

Combo Platter, RM26.90
sesuai dimakan beramai-ramai sementara nak menunggu main dish...

Popcorn Chicken Green Salad, RM14.90
rasa-rasa nak diet, boleh la makan salad ni...sos salad yang dibuat sendiri, sedap sangat...buat kita rasa nak makan lagi dan lagi dan lagi...dari tak suka makan salad pun boleh suka makan, sebab sos yang digaulkan tu sedap...hehehe...ditambah pulak dengan kerangupan chicken popcorn tu, kerangupan daun salad, memang very the best combination...

Spaghetti Aglio-Olio With Seafood, RM26.90

untuk peminat western, dua menu ni tersangat lah sesuai...yang suka kan light spaghetti without heavy gravy...Spaghetti Aglio-Olio memang sesuai...spaghetti yang dimakan dengan kemanisan seafood, tak pedas, tak kering sangat...


Classic Chicken Cabonara, RM18.90
buat pencinta cheese seperti aku...memang aku tala ni dulu...hahaha....sos nya yang cheezy and tak muak tu boleh buat aku habis sepinggan makan sorang...haha...ayam yang juicy menambahkan keenakan spaghetti cabonara ni...

Nasi Lemak, RM13.90
Nasi nya yang cukup lemak (tapi tak la sampai tahap, pas makan terus ngantok...orang kata just nice je lemaknya), dimakan pula dengan Rendang Ayam, plus ada kerabu mangga dan sayur goreng, melengkapkan nasi lemak ni...bukan sekadar nasi lemak biasa yang dihidangkan dengan sambal sotong ke sambal kerang ke....diberi kelainan dengan sentuhan rendang & kerabu mangga...

Nasi Bojori, RM13.90
bukan adik beradik nasi lemak ye...nasi putih lembut yang dihidangkan dengan kerabu mangga, sayur goreng dan ayam goreng yang super rangup...

Fried Rice in Japanese Style, RM7.90
sesampainya pinggan ni di depan aku....wow, rasa macam makan kat hotel...cantik sungguh deco nya...terus fefeeling makan mewah di hotel....hehehehe...kuat berangan betulll...

nasi goreng cina disajikan bersama dengan udang, sotong merah jepun, salmon dan telur ikan...sedap...satu sajian yang unik, yang tak pernah kita jumpa disini lagi...

Chef Pumpkin Rice with Chicken Chop, RM17.90
terbuntang mata jap...amik kau...sebiji labu depan mata...selama ni duk nampak nenas je...hahah...anyway, labu ni boleh makan sama dengan nasi...chicken chop itu sangat sedap...rempah ratus yang diperap dan dibakar sempurna, masih ada juice ayam...sedap nyum nyum....

Stir Stewed Chicken with Three Cups Sauce (Big), RM20.90
sesuai dimakan 3-4 orang sebab portion banyak...bukan ayam kicap biasa biasa ye...makan dengan nasi panas, memang kick...

Fried Prawn with Salted Egg-yolk (Big), RM38.90
ni feberet aku....paling suka fried prawn ni...tak masin, manis, crunchy....tak cukup satu oiiii...

Fried Prawn with Salted Egg-yolk & Season Vegetables in Yam Baskets Rice, RM20.90
paling menarik hidangan ni, yam baskets tu...makan tanpa nasi pun sedap...hehe...menarik betoi dia buat keladi jadikan bentuk bakul isi sayur sayur kat dalam...

Fried Kailan with Salted Fish, RM13.90

rasa-rasa tak nak makan nasi, pelbagai jenis local mee pun ada...

Penang Curry Laksa, RM13.90

Penang Char Kway Teow, RM10.90

Pan Fried Kway Teow with Beef, RM10.90

Fried Vermicelli with Sambal Sauce & Mussel, RM17.90

Stir Fried Glass Noodle with Soft Shell Crab, RM17.90

haishhhh...tengok gambar makanan ni, terasa nak terjah lagi sekali...korang, jom kita gi makan...bayar sendiri sendiri erk...heeeee...

bagi aku, restoran U-Cafe ni menyajikan makanan dengan harga yang sangat berpatutan...korang nampak je harga belas belas, tapi portionnya banyak...boleh buat makan ramai-ramai...disini pula, ada makanan untuk single person, ade untuk family...kiranya nak buat makan besar disini memang tiada masalah...

service nya memang tiptop...tak perlu nak tunggu lama untuk dapatkan makanan & minuman...tempat bersih...selesa...staff yang friendly...memang recommend korang datang sini makan bersama yang tersayang...

nak dinner romantik pun sesuai je kat sini...suasana yang cozy takde hiruk piruk...bleh sangat loving loving ngan en.osbon...

Ini adalah Lokasi U-Cafe di Wangsa Walk...boleh call no berkenaan untuk sebarang tempahan...

Alamat U-Cafe Wangsa Walk
GL-06 Wangsa Walk, Wangsa Avenue
No9 Jalan Wangsa Perdana 1, Bandar Wangsa Maju, 
53300 Kuala Lumpur.
No Tel : 03 4131 9686
019 3133 668 Rachel
FB : U-Cafe

yang paling best, makan makanan yang super banyak ni dengan teman blogger...bukan takat kenyang makanan, kenyang angin sama sebab asyik gelak...hahahahha...uollsss memang the best tau!!!

Gambar di amik dari Innanie
terima kasih banyak banyak to Jonathan, Rachel & Blogger Ieda atas jemputan ini...

I is super duper kenyang on that day plus makin bam bam daku...heheheheh...

(^_^)v




You may also like

6 comments:

  1. heheheh tiap kali usha entry ni.mst rasa lapar balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la kita...heheh makanan sedap sangat haaa...

      Delete
  2. U Cafe memang terbaik!!!! Makanannya semua sedap! Tempat yang selesa dan bersih itu, jadi keutamaan ena. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. btoiiii!!!keutamaan sye jugak.... :)

      Delete
  3. ala terbukak lak entry ni! lapar dah haih! hihihi

    ReplyDelete

Powered by Blogger.