Assalamualaikum & Hi!!!


ade seorang sahabat share di Fb....alyza pun baca lah...ohh memang terjadi kat diri sendiri...and rasanya setiap orang akan kena benda yang sama...tak terkecuali sorang mungkin...tapi kan, siapa yang tak pernah kena tu, anda memang bertuah tau....

korang perasan tak, persoalan "Bila nak...." tu sentiasa ada dari kecik sampai la dah besar panjang and bersambung sampai ke tua...

bermula dari umur 3 4 tahun, time ni mana nak perasan kannn...sesetengah orang nak berkata sesuatu, nak perli mungkin or apa apa je la, tapi menggunakan kita yang masih budak kecik sebagai medium perantaraan...

"kakak, bila nak ada adik?" sambil memandang mak ayah budak yang ditanya tu...dah budak kan, memang tak layan or muka blur tak paham or jawab tak nak or jawab tak tau...tapi mak ayah kita mungkin tersentap dengan soalan tu...pura pura senyum dihadapan anaknya dan orang yg bertanya....

masuk zaman persekolahan...persoalan bila nak tu terhenti sekejap...tapi lebih kepada compare anak siapa lagi hebat di sekolah...anak ko tak hebat, memang kena perli manjang....anak ko hebat, memang dipuji dipuja...

berpanjangan sampai masuk universiti, compare tu compare ini tak berhenti...habis je belajar...persoalan bila nak tu pun bermula kembali....

"Bila nak keje??" akan bersambung ngan ayat "keje kat mana?Company mana?"...padahal time tu, kita masih mencari cari keje dan berusaha attend interview itu ini sana sini...jalan sana jalan sini...hantar resume...sekali pergi pejabat pos, bersampul sampul resume diposkan...pergi job fair, bagi resume...rezeki nak dapat keje belum tiba, orang sekeliling yang terlebih 'concern' pulak yang duk bertanya tanya...kalo mak ayah tanya takpe, sebab mak ayah kita risau...tapi kalo ko malas cari keje, tu issue lain...sendiri yang tak nak, memang la asyik kena je la soalan macam ni...hadap je la...

dah start keje, umur dah meningkat sikit...setakat setahun dua meningkat naik, soalan ni pulak kena hadap..."Bila nak kawin???"...balik kampung attend kenduri sedara mara, kawan kawan or sesiapa sahaja...jumpa je, soalan ni yang keluar...pastu ada pulak yang kata tak laku la, jual mahal sangat la, bandingkan anak anak dia dah kawin awal semua la...pelbagai kata kata perbuatan yang perlu dihadapi hanya kerana belum kawin lagi...kalo dah jodoh belum sampai, macam mana nak kawin...kalo lah boleh petik jari je, jodoh muncul depan mata, la la tu jugak boleh kawin...kadang-kadang, orang sebegini ingat diaorang ni tak nak kawin ke...siapa yang tak nak kawin...semua orang nak kawin and hidup berpasangan...dah jodoh belum sampai, acaner nak kawin...

bila dah kawin...sebulan dua dah ditanya soalan, "Bila nak ada anak??"...haishhh...macam la kawin kawin boleh terus dapat anak kan...takde pun tertulis dimana mana, kawin je, terus dapat anak...setiap orang dah ditentukan rezeki anak nya...yang paling stress bila dapat ayat macam ni..."aku dah nak masuk dua, ko bila lagi?"...tak tau nak cakap apa, hati dah memang sakit rasa macam dipanah petir kena ayat macam tu...tahun demi tahun...soalan tu tak pernah putus...ditanya dan ditanya secara berterusan sampai kadang kadang rasa macam down gilaa...stress...korang ingat kitaorang yang takde anak ni, tak teringin ke...hati sayu je bila tengok orang lain bergembira dengan anak masing-masing...kadang kala menumpang kasih anak orang lain sebab dah belum ada rezeki nak ada anak sendiri...korang ingat, kitaorang tahu ke bila kitaorang akan ada anak...usaha tetap usaha...mungkin ganjarannya belum tiba lagi...so tak payah la tanya soalan yang korang sendiri tau takde jawapan...

bila dah ade seorang anak, ditanya pulak bila nak tambah...soalan demi soalan ditanyakan pada kita...seolah olah kita tau ape yang dicatatkan untuk diri kita...

bila anak makin membesar...ditanya pulak, bila nak ada menantu...bila nak ada cucu...bila nak ada itu, bila nak ada ini...never ending questions....sigh!

kadang kala lyza rasakan hidup ni umpama perlumbaan, bekejar kejar nak buktikan siapa lagi hebat...

hidup ini tak perlu nak berlumba lumba...bukan ada award pun kalo menang...baik hidup happy happy...senangkan diri sendiri dan keluarga...doa yang baik baik buat keluarga, sahabat dan seluruh umat manusia...itu yang sebaiknya...bukan nya bertanya dan perli perli, bukti itu bukti ini...rezeki setiap orang lain lain kan...doakan yang terbaik untuk semua...

entry ni sekadar luahan hati ku dan jugak pemerhatian lyza...ade yang berlaku pada lyza dan ada yang tak...cuma nak buka mata sesetengah orang yang suka sangat bagi neverending questions ni...kita tanya soalan lain pulak boleh?

*peringatan jugak buat diri sendiri dan sahabat supaya sentiasa beringat dengan keadaan sebegini...issue ni sangat sensitif, haruslah berwaspada jangan sampai terpijak periuk api...


(^_^)v



Assalamualaikum & Hi!!!

Setiap pagi hampir setiap hari, ni la sebahagian rutin penjagaan muka aku....nak kata cantik sangat, idak lerrr...janji sedap mata suami memandang kan...hikss ;)


setiap pagi selepas pakai toner...aku akan tempek ketiga-tiga serum ni di muka...

mula dengan b.liv by cellnique off with those heads


serum ni aku lebih fokuskan pada bahagian T-Zone dan jugak di hidung dimana tempat yang banyak whiteheads & blackheads...satu pump cukup untuk cover bahagian ini sahaja...

review b.liv by cellnique off with those heads boleh baca disini...


Clarins White Plus All Spots Brightening Corrector ni akan dipakai dikawasan yang banyak jeragat...especially di bahagian pipi dan jugak yang berdekatan dengan area mata...tujuannya untuk menghilangkan jeragat/pigmentation di muka...nanti aku buat satu entry khas review corrector ni ye...alhamdulillah sejak pakai ni, kurang dah sikit pigmentation...


Clarins Shaping Facial Lift ni aku pakai seluruh muka sambil buat beberapa exercise muka...tujuannya nak membuang lemak-lemak dimuka...especially double chin...hehehe...satu drop sebesar sepuluh sen, cukup untuk cover seluruh muka...

mesti korang tertanya, ape hal la aku rajin bebenor nak pakai serum satu persatu kan...kalo dapat all-in-one kan lagi menyenangkan...yeeeee...memang menyenangkan...tapi sebab aku nak fokus satu satu kawasan, maka nya terpaksa separate...lagipun ketiga-tiga serum ni cepat serap ke dalam muka...dalam seminit dua dah setel pakai ketiga-tiga serum ni...

setakat sekarang ni aku mengamalkan pakai serum sekaligus tiga, nampak kesannya...macam corrector tu aku dah pakai lebih 2 bulan...nampak kesan sedikit demi sedikit...yang off with those heads tu aku dah pakai sebulan, hilang dah blackheads & whiteheads...pakai shaping facial lift, rasa kurang sikit lemak lemak dimuka...hehe...

beauty consultant aku ada bagitau, kita boleh pakai 3 jenis serum muka sekaligus di muka...tujuannya, untuk nampak kesan dalam tempoh yang singkat...so, aku follow la cakap dia...memang menjadi...

ohh yaaa...serum ni boleh digabungkan ngan apa saja serum as long as korang tau tujuannya untuk apa...tumpukan pada kawasan yang nak diperbaiki...dan tunggu la hasilnya...nak cantik kena usaha sikit kannnn...

insyaAllah soon or later, aku akan kongsikan tips macam mana aku nak tau sesuatu produk tu berkesan ke tak di kulitku dengan cara yang menjimatkan...

(^_^)v


Assalamualaikum & Hi!!!

Restoran yang menyajikan pelbagai jenis makanan, dari makanan melayu, ke chinese, sampai lah ke Jepun, terbang ke Barat...


kalo tengok ke namanya, kita akan mesti akan berkata "Mesti restoran jual makanan western je ni"...ohhhh, anda silap...masuk dulu ke dalam restorannya...tengok dulu list menu nya...mau terkedu terkejut tak sangka macam macam makanan ada...


kena dengan tema nya "Malaysian's Favourite Fusion Restaurant", banyak makanan favorite plus makanan yg di"fusion"kan untuk mengikut citarasa tekak orang Malaysia....

U-Cafe ini dimiliki oleh seorang Chinese, but but jangan risau, U-Cafe di Wangsa Walk ni ada sijil halal yeee...aku dah pastikan dah pun...

Jonathan & Rachel (Manager U-Cafe Wangsa Walk)
U-Cafe ada dua cawangan, restoran pertamanya di Sungai Wang, dan yang keduanya di Wangsa Walk....for your information, U-Cafe di Sungai Wang hanyalah Pork Free yee...yang ada sijil halal, U-Cafe Wangsa Walk sahaja...mohon jangan konfius wahai pembaca sekalian...

Keadaan restoran nya yang sangat santai, cozy, selesa membolehkan kita ke sana untuk melepak lepak, gathering ngan keluarga or kawan kawan...even nak buat makan makan ala catering pun boleh...mereka menerima tempahan catering...yang paling best, kalo buat event disitu, decoration akan difully sponsored by U-Cafe...ada indoor and outdoor, buat yang merokok, boleh pilih  tempat duduk outdoor yang berpanorama kan kawasan parking Wangsa Walk...


nampak tak nampak tak...betapa banyaknya makanan yang ada kat sini....tu baru senarai sikit, tengok menu mau ternganga mulut korang sebab banyak sangat makanannya...hehehe...

kita mulakan dengan order minuman dulu....harus order House Specialities, baru la syokkkk...


memula nak order Chocolate Banana Shake RM9.90, tapi kenangkan kang aku minum air ni, mau aku tak leh nak sumbat makanan macam macam...terus tak jadi order...order air lain...tapi bila nampak waiter hidangkan kat Wiida, haishhh, rasa nyesal plak tak order...huhuhu...next time je laaaaaa....

U Fresh Lemon Honey Drink, RM8.90
first time aku minum air bubuh buah anggur...sampai je air, anggur yang habis dulu....air nye lambat lambat minumnya...hehehe...rasanya hampir sama seperti Lemon Honey biasa tu but ada rasa unik sebab ada anggur dan buah belimbing...recommended sangat! 

Lemonade Ocean, RM8.90

Shirley Temple, RM8.90
Lemonade Ocean air yang diorder oleh en.osbon while Shirley Temple diorder oleh Rawlins Glam...

Tarik nafas....mari mulakan dengan makanan pencuci mulut, kemudian makanan western, then makanan melayu, jepun dan fusion...

Combo Platter, RM26.90
sesuai dimakan beramai-ramai sementara nak menunggu main dish...

Popcorn Chicken Green Salad, RM14.90
rasa-rasa nak diet, boleh la makan salad ni...sos salad yang dibuat sendiri, sedap sangat...buat kita rasa nak makan lagi dan lagi dan lagi...dari tak suka makan salad pun boleh suka makan, sebab sos yang digaulkan tu sedap...hehehe...ditambah pulak dengan kerangupan chicken popcorn tu, kerangupan daun salad, memang very the best combination...

Spaghetti Aglio-Olio With Seafood, RM26.90

untuk peminat western, dua menu ni tersangat lah sesuai...yang suka kan light spaghetti without heavy gravy...Spaghetti Aglio-Olio memang sesuai...spaghetti yang dimakan dengan kemanisan seafood, tak pedas, tak kering sangat...


Classic Chicken Cabonara, RM18.90
buat pencinta cheese seperti aku...memang aku tala ni dulu...hahaha....sos nya yang cheezy and tak muak tu boleh buat aku habis sepinggan makan sorang...haha...ayam yang juicy menambahkan keenakan spaghetti cabonara ni...

Nasi Lemak, RM13.90
Nasi nya yang cukup lemak (tapi tak la sampai tahap, pas makan terus ngantok...orang kata just nice je lemaknya), dimakan pula dengan Rendang Ayam, plus ada kerabu mangga dan sayur goreng, melengkapkan nasi lemak ni...bukan sekadar nasi lemak biasa yang dihidangkan dengan sambal sotong ke sambal kerang ke....diberi kelainan dengan sentuhan rendang & kerabu mangga...

Nasi Bojori, RM13.90
bukan adik beradik nasi lemak ye...nasi putih lembut yang dihidangkan dengan kerabu mangga, sayur goreng dan ayam goreng yang super rangup...

Fried Rice in Japanese Style, RM7.90
sesampainya pinggan ni di depan aku....wow, rasa macam makan kat hotel...cantik sungguh deco nya...terus fefeeling makan mewah di hotel....hehehehe...kuat berangan betulll...

nasi goreng cina disajikan bersama dengan udang, sotong merah jepun, salmon dan telur ikan...sedap...satu sajian yang unik, yang tak pernah kita jumpa disini lagi...

Chef Pumpkin Rice with Chicken Chop, RM17.90
terbuntang mata jap...amik kau...sebiji labu depan mata...selama ni duk nampak nenas je...hahah...anyway, labu ni boleh makan sama dengan nasi...chicken chop itu sangat sedap...rempah ratus yang diperap dan dibakar sempurna, masih ada juice ayam...sedap nyum nyum....

Stir Stewed Chicken with Three Cups Sauce (Big), RM20.90
sesuai dimakan 3-4 orang sebab portion banyak...bukan ayam kicap biasa biasa ye...makan dengan nasi panas, memang kick...

Fried Prawn with Salted Egg-yolk (Big), RM38.90
ni feberet aku....paling suka fried prawn ni...tak masin, manis, crunchy....tak cukup satu oiiii...

Fried Prawn with Salted Egg-yolk & Season Vegetables in Yam Baskets Rice, RM20.90
paling menarik hidangan ni, yam baskets tu...makan tanpa nasi pun sedap...hehe...menarik betoi dia buat keladi jadikan bentuk bakul isi sayur sayur kat dalam...

Fried Kailan with Salted Fish, RM13.90

rasa-rasa tak nak makan nasi, pelbagai jenis local mee pun ada...

Penang Curry Laksa, RM13.90

Penang Char Kway Teow, RM10.90

Pan Fried Kway Teow with Beef, RM10.90

Fried Vermicelli with Sambal Sauce & Mussel, RM17.90

Stir Fried Glass Noodle with Soft Shell Crab, RM17.90

haishhhh...tengok gambar makanan ni, terasa nak terjah lagi sekali...korang, jom kita gi makan...bayar sendiri sendiri erk...heeeee...

bagi aku, restoran U-Cafe ni menyajikan makanan dengan harga yang sangat berpatutan...korang nampak je harga belas belas, tapi portionnya banyak...boleh buat makan ramai-ramai...disini pula, ada makanan untuk single person, ade untuk family...kiranya nak buat makan besar disini memang tiada masalah...

service nya memang tiptop...tak perlu nak tunggu lama untuk dapatkan makanan & minuman...tempat bersih...selesa...staff yang friendly...memang recommend korang datang sini makan bersama yang tersayang...

nak dinner romantik pun sesuai je kat sini...suasana yang cozy takde hiruk piruk...bleh sangat loving loving ngan en.osbon...

Ini adalah Lokasi U-Cafe di Wangsa Walk...boleh call no berkenaan untuk sebarang tempahan...

Alamat U-Cafe Wangsa Walk
GL-06 Wangsa Walk, Wangsa Avenue
No9 Jalan Wangsa Perdana 1, Bandar Wangsa Maju, 
53300 Kuala Lumpur.
No Tel : 03 4131 9686
019 3133 668 Rachel
FB : U-Cafe

yang paling best, makan makanan yang super banyak ni dengan teman blogger...bukan takat kenyang makanan, kenyang angin sama sebab asyik gelak...hahahahha...uollsss memang the best tau!!!

Gambar di amik dari Innanie
terima kasih banyak banyak to Jonathan, Rachel & Blogger Ieda atas jemputan ini...

I is super duper kenyang on that day plus makin bam bam daku...heheheheh...

(^_^)v




Assalamualaikum & Hi!!

arini aku terasa hampir semua group whatsapp aku dapat mesej pasal anak kembar untuk diambil sebagai anak angkat....mula2 dapat mesej tu, macam 50-50 je nak percaya sebab takde gambar and mesej yg agak meragukan...


and then, seseorang telah share di FB, kisah sebenarnya...


kawan-kawan, sila lah berhati-hati...zaman sekarang macam macam cara diaorang gunakan untuk dapat duit...dah tau ramai yang terdesak nak anak, diamik kesempatan untuk kikis duit orang yg tak bersalah...manusia oh manusia...mudahnya nak dapat duit zaman sekarang ni yeeeee....

haishhh...banyak lagi cara nak dapatkan duit, bukannya dengan menipu orang...tak baik tauuuu...untuk pasangan yang takde anak macam aku yang inginkan anak angkat, seeloknya, pergi lah ke tempat2 yang sepatutnya...aku memang tak mahir dalam bab amik anak angkat ni...boleh la refer pada yang pakar ye...

cuma nak pesan, jangan cepat melatah dan percaya dengan mesej macam ni, selidik dulu...

cerdik sungguh orang yang nak menipu ni kan....ehhhh...nak tipu kena la cerdik kannnn...dia tau orang Malaysia ni sangat prihatin, akan share forward mesej macam ni ke semua orang...and dalam sejam dua dah tentu ada beberapa orang yg akan berminat nak amik anak, then mula lah sindiket penipuan lakonan dan sebagainya....clever....so clever....

dulu, aku pernah share sindiket penipuan takaful amanah, refer entry ni :- http://www.lyzafisol.com/2011/05/takaful-amanah-tu-tipu.html

pastu penipuan pasal pinjaman yang menggunakan no AmBank...yang kes ni laki aku kena....

paling latest pasal Umrah pulak...mengejutkan sebab gunakan ibadat sebagai taktik nak menipu...hanya mampu mengucap dan istighfar banyak2...

papepun, berhati-hati lah...pesan pada keluarga dan member2 korang pasal ni hokehhh...

(^_^)v


Powered by Blogger.