Tips Masuk Rumah Baru

7 Comments

Assalamualaikum...

nak masuk rumah baru...macam-macam nak kena pikir...sampaikan tak tau nak mula dari mane...

dulu-dulu, selalu dengar orang cakap...masuk rumah baru tak seteruk beli rumah second hand...tapi bile diri sendiri dah hadap...aku rasa sama je...banyak benda nak kena pikir sebelum masuk tinggal di rumah...yang penting, plan & bajet betul-betul sebelum mulakan segalanya...

dalam entry ni, aku nak share, few things yang korang kena buat sebelum masuk menetap di rumah baru korang...

sekadar gambar hiasan jeee

1) Ambik Kunci
Dapat surat, terus boleh amik kunci di opis developer korang...time amik kunci tu, check sekali, ade tak payment yang perlu dibayar, mungkin ade payment untuk air & elektrik dan lain lain...then check sekali ngan developer, bank release payment on time tak...sebab kalo bank lambat release payment yang phase by phase tu, korang kena bayar denda nya tau...sebab macam developer aku dah nyatakan, kalo bank lambat bayar, denda tu, korang sendiri kena tanggung...so please check betoi2 ye...make sure payment ok dari bank ke developer...

aku yg excited dapat kunci...hehehe

2) Check Defect Rumah
yang ini nanti aku buat satu entry lain...sebab kalo tulis kat sini...kang jadi panjang plak...hehe...

3) Plan & Bajet
bile dah amik kunci, boleh lah plan ape yang korang nak buat untuk rumah tu...nak extend tambah belakang ke, buat plaster siling ke, bubuh grill satu rumah ke, buat dapur ke...sila lah plan dan bajet sekali...buat timeline jugak...supaya segala galanya berjalan lancar tanpa ade sebarang masalah...


4) Survey
plan sudah, bajet sudah...mulakan lah survey...perfect living, home expo dan ape-ape exhibition melibatkan rumah, rajin rajin kan lah diri pergi pusing pusing, tanya harga, design segala bagai...collect segala information yang perlu...jangan lupa surf tenet dan tanya kawan kawan jugak untuk tau best product sebelum purchase k...nanti kang, main beli je...pastu nyesal kemudian hari....


tetiba teringat, gi perfect living bulan 4 aritu...tak pernah dibuat orang kot...duk kat situ dari kul 10 pagi sampai la 5 petang...melainkan korang exhibitor memang la seharian kat situ, ni aku yang tak beli pape, hanya survey jee, bleh duk situ kat 7 jamm...kaki memang tak terasa kaki lah pastinya...lenguh melecet bagai...tapi puas hati, dapat info macam-macam...ape yang nak dicari dapat...tak sia sia usaha ku.. ;)

5) Execute
dah dapat ape yang korang nak..boleh la execute satu persatu...

nanti aku share kan ngan korang contractor yang aku amik untuk rumah aku....mane tau, kot membantu korang nanti bile nak masuk rumah kannn...

ohhh yeeee...sebelum aku terlupa....once dapat kunci, berderet-deret contractor akan tunggu depan rumah untuk bagi the best price renovation rumah...sila berhati-hati...pilihlah contractor yang boleh dipercayai...dengar betoi-betoi ape yang ditawarkan...dan jangan la mudah menerima tawaran mereka...pikir dulu...kalo tak nak, bleh tolak secara baik...

actually, kalo nak mudah plus tak nak buang masa untuk survey, boleh je suruh contractor ni buatkan semua...diaorang ni konpem la bleh buat macam-macam...korang provide design je la kat diaorang ni...mintak buatkan...TAPI...sila lah bersiap sedia, mungkin ape yang korang nak, mungkin tak akan dapat 100%...mesti ade slightly lari dari yang di nak...TAPI...tak semua contractor gitu kannn...

macam aku, aku tak amik contractor ni...walaupun 2 3 4 kali datang umah aku, pujuk untuk bagi best price renovation...aku tak brape nak..sebab masa tu, aku dengar, contractor ni akan buat ikut suka diaorang dan paksa kita ikut cadangan dia...nak mudahkan keje deme, gitu lah jadinya...aku pilih untuk amik contractor lain...biarlah penat mencari, janji aku boleh dapat ape yang aku nak...

dan berhati-hati lah bila hire contractor, takut keje separuh jalan...pastu blah gitu je, lari ngan duit...umah tak siap...jangan lupa monitor jugak progress renovation...

yang aku tulis panjang lebor ni semuanya based on experience aku...korang ade tips lagi...jangan malu jangan segan, share je kat comment entry ini...moga dapat membantu kawan-kawan yang nak masuk umah baru macam aku... ;)

(^_^)v




You may also like

7 comments:

  1. http://wanwidget.com/

    errr, saya pon dah beli rumah, itu jer nak cakap

    ReplyDelete
  2. Bestnya ada rumah sendiri. Bila la nak boleh beli rumah sendiri sebijik.

    ReplyDelete
  3. @Wan Widgettahniah!!!selamat duduk rumah baru... :)

    ReplyDelete
  4. @Anarm KhairulinsyaAllah, suatu hari nanti...ade rezeki rumah tu... :)

    ReplyDelete
  5. aummm nak masuk rumah daaaa.. hehehhee

    ReplyDelete

Powered by Blogger.