Check Defect Sebelum Masuk Rumah

13 Comments

Assalamualaikum & Hi!!!

perkara pertama selepas dapat kunci...bukan cuci rumah and terus masuk yeeee...haruslah check kerosakan rumah dulu...

mase hari dapat kunci tu, memang tak sempat nak check sedetail detail nya kerosakan rumah...sebab?? ye la, kalo dah ade setengah hari je masa untuk check rumah ngan wakil developer plus dengar explanation je dah brape lame, pastu tambah plak berpuluh soalan dari kami laki bini...memang xdan nak check...

developer rumah aku tu buat stail sehari 2 rumah je boleh check, satu pagi satu petang...so susah sikit la nak spend seharian check rumah secara cerewet ngan wakil developer tu...

pastu plak hari yang kami check ngan diaorang tu, kena isi jugak la form defect sebab diaorang nak on the spot borang tu...so isi je la yang mane nampak kat mata kasar ini...diaorang pun suggest check rumah kemudian, then isi form defect lagi kat opis developer...*dah kena ulang alik gi opis developer untuk isi form

masa wiken, kena la pergi check rumah tu betoi betoi...ohhh yaaaa, aku lupa nak habaq...ari aku amik kunci tu ari bekerja, turn aku plak dapat petang...pasai tu jugak la tak leh nak check lame lame...buat time wiken senang, boleh spend dari pagi sampai petang check umah je...

barang yang diperlukan untuk check defect :
1) Masking Tape
2) Marker Pen
3) Camera

Apa yang perlu di check :
1) Pintu Depan & pintu2 yang lain
- cuba buka dan tutup pintu berkali kali...if pintu tak tertutup dengan rapat, pintu tak ok la tu...
- check sama keadaan pintu...ade retak ke tak, kayu pintu mengembang ke tak...
- makesure pintu depan tak kena hujan, macam pintu rumah aku, bile hujan, tempias kena pintu...then ramai-ramai request letak bumbung sebab tak nak pintu rosak cepat, alhamdulillah, developer buatkan bumbung kecil kat bahagian pintu...so bile hujan, tak la basah pintu tu...
- check jugak frame pintu, kalo ade kemek-kemek, reportkan aje, suh deme betoi kan...
- jangan lupa check tombol pintu & kuncinya sekali..

frame berombak

2) Sliding Door
- check cermin sliding, frame dan sekitarnya
- getah cermin sliding jugak harus di check ye...untuk pastikan cermin betul terletak di tempatnya...
- cuba buka dan tutup pintu sliding

3) Dinding
- perhatikan dinding betul betul...macam rumah aku, banyak sangat dinding berlubang...bukan lah lubang besar, cinonet je...tapi tak syok la jugak..bayar mahal mahal dapat dinding berlubang...terus aku tandakan tempat berlubang tu..mintak tampalkan balik...
- paling best, kat dinding aku siap ade nombor...nombor ape, aku tak pasti...siap ade dua nombor plak tu...haishhh...
- cat pun tak clean sangat...terus mintak di cat kan balik rumah aku...korang pun, perhatikan betul2 cat rumah tu...
- retak haruslah ditandakan dan direportkan...

ni lah dinding di ruang tamu umah aku..banyak giler tanda kann..
yang gambar ni baru sikit jee...banyak lagi tanda-tanda tu macam tu sebenarnye, boleh kata penuh dinding rumah aku...tapi aku tunjuk sekeping je just nak tunjuk kat korang macam mane aku tandakan dinding berlubang tu...

pecah kat bahagian tangga

4) Jubin (Tiles)
- check satu persatu tiles, walaupun ade orang kata tak perlu check, better korang check je...mane nak tau, tetiba angkat barang berat masuk rumah tu, tiles pecah...tak ke susah nak mintak developer gantikan sebab tak pernah check dan report...nak betoikan masa duk rumah, kan ke menyusahkan kena alih perabot, rumah kotor berhabuk sebab diaorang pecahkan and bubuh balik tiles tu...pastu kita pulak nak kena kemas balik rumah kita tu...dah jadi banyak keje plak nanti...
- ketuk satu persatu tiles tu, bukan ketuk ditengah2 tiles je, kena ketuk 4 penjuru sekali...1 tiles, 5 kali ketuk..baru la tau tang mane yang kosong...
- tandakan tiles yang kosong itu...ade yang cadangkan pecah kan aje...tapi tak best la plak main pecah-pecah kan sendiri...baik tanda suh tukar je la...
- sila perhatikan color tiles...yeahhhh...yang ini orang takkan perasaan sangat...luckily sis in law aku perasan, tiles kaler lain2...walaupun tak banyak, dalam 8 9 tiles, but still kaler lain2 kot...developer, sila tukar...tak sedap mata memandang bile dah tau ade yang tak sama...huhu

Check tiles & lubang kat tangga

aku memang check setiap tiles dalam rumah tu termasuk la tiles dinding...semua nya ditandakan, mintak tukar dan penuhkan ruang yang kosong...penat memang penat nak ketuk tiles satu persatu, tapi tu lah yang perlu dibuat...

tiles di dapur dan bilik air
Tips dapat dari http://vanillapink3113.blogspot.com/ -> kalo tiles kosong kat bawah, dalam jangkamasa pendek/panjang, dengan perubahan sejuk dan panas, boleh membuatkan tiles tu pecah sendiri..yang tak best, ia akan libatkan tiles sekeliling jugak...tak cantik tengok rumah nanti, tiles pecah pecah...

5) Elektrik
- main petik suis on off...
- test setiap soket dalam rumah...ade yang mencadangkan pakai lampu tido kecik ataupun tester untuk test...tapi aritu aku lupa dua2, last2 guna charger phone je...terpaksa sacrifice phone kejap..huhuh...*salah sendiri, sape suh lupa
- ketuk kat tepi suis/soket, pastikan simen tepi tu ok..takut kemudian nanti, mudah pecah pulak...

6) Air
- Pastikan meter air berfungsi.
- Pastikan semua paip, shower semuanya ada...
- Buka paip air kat meter tu untuk biarkan air masuk penuhkan tangki...if tangki penuh, meter masih berjalan dengan laju, maksudnya, ade la kebocoran di mana2 tu...if meter berjalan seperti biasa, selamat...rumah aku memang ade kebocoran, boleh perasan kat meter air dengan bil air tetiba kena bayar rm130++ walaupun tak duduk kat rumah tu lagi...nahaiiii, beratus bil air pertama, memang tak logik nak semahal tu..duduk pun belum...takat pi jenguk, guna air sikit, kasi air penuh tangki, tu je...terus claim mintak developer bayor kan...tak kuasa aku nak bayor bil tu, sebab bukan salah aku pun...and kalo korang rajin, panjat naik atas bumbung untuk check flow air naik ke tangki..
- check air kat setiap bilik air, makesure semuanya ada air..
- mangkuk tandas pun kena test, air lambat turun, maknanya ade sesuatu yang tersumbat la tu...
- ni tips yg perlu korang buat nak tau rumah bocor ke tak...tutup lubang air dengan plastik...kasi air penuh lantai bilik air dan biarkan seharian...esok datang rumah lagi, boleh tengok tang mana yg bocor...boleh report terus kat developer betulkan sebelum nak buat plaster siling kat rumah tu... *tips ini untuk rumah dua tingkat, buat kat toilet atas je

7) Bumbung
- panjat ler kat atas tu, tengok2 kot kot ade bendasing ke, defect kat mane mane ke, lubang ke...

8) Tangki Air
- orang pesan, cuci tangki sebelum masukkan air...
- tengok keadaan sekeliling tangki, supporter tangki...make sure everything ok..
- kenalpasti paip limpah kat mane...incase pelampung rosak, kita boleh tau air akan kuar dimana..yang ini, tolong tanya wakil developer siap siap mase korang datang check rumah ngan dia...

9) Tingkap
- cara nak check sama je macam check pintu ngan sliding door

satu lagi sebelum terlupa...if rumah korang ade porch, panjat keluar tengok keadaan atas porch...rumah aku tu, aku ngan laki aku gagahkan jugak diri memanjat...tengok2 banyak nya retak kat dinding luar...haishhh...memang terus report mintak betulkan balik laaaaa...

pesanan untuk betulkan kerosakan kat atas porch

ni antara tips yang aku tau and share kan...kalo ade pertambahan nanti, aku akan update...sesiapa nak share based on korang nye experience sangat sangat lah dialu-alukan...mane nak tau, boleh tolong kawan kawan hat lain kannnn....

panjang benor entry aku hari ini kan...harap harap membantu korang...

eh eh ehe...cheq terlupa nak habaq...report la segala kerosakan dan defect sebelum nak reno rumah...once kita dah masukkan contractor kita, developer takkan masuk waktu yang sama...diaorang tunggu contractor kita habis keje, baru diaorang masuk...lagi lambat depa masuk, lagi lambat defect nak diperbetoikan...pape hal, check ngan developer korang yeee...maybe setiap developer lain lain kot caranya...

aku amik masa kat 2 bulan untuk betulkan defect...aternye, setiap minggu datang check, ade je benda baru yang jumpa...jumpa je report, jumpa je report...sampai dah betoikan semua, baru aku masukkan contractor aku...baru senang hati nak reno kannnn...

pasni aku share entry pasal pasang grill, tinted cermin rumah, wiring, plaster siling, cabinet dapur & wardrobe...kat mane aku buat, kat sape aku buat, aku akan bagi detailnya nanti...aku memang tak amik contractor yang datang ke rumah offer macam2 tu...aku amik semuanya orang lain lain...nanti aku buat entry satu persatu...harap sudi membaca...hehehehehhee

(^_^)v




You may also like

13 comments:

  1. Assalamualaikum alyza. banyaknya rosak... apalah penyewa sebelum ni buat. heeeeeeee

    ReplyDelete
  2. wahhh bestnya dah ada rumah sendiri...

    ReplyDelete
  3. @Sheila Salim : hehehe...ni rumah baru sheila...mmg bnyk rosak...biasa lah, banyak2 rumah buat sekali...memang konpem ade rosak2 ni... :)

    ReplyDelete
  4. Umak aihhh...teliti sggh mengchecknya alyza. Tp xpe..mmg for own goog kan. Tidak la nnt menyusahkan kita as tuan umah blk.

    Apapun, mmg bnyk betul kerosakan yg jelas dimata tu kan. Hasil kerja akhir pemaju tu nmpk mcm x kemas..

    ReplyDelete
  5. Jom baca: Fizz Fairuz, Almy Nadia Kembali Bersama dan Nikah Tahun Hadapan

    http://syokbah.com/fizz-fairuz-almy-nadia-kembali-bersama-dan-nikah-tahun-hadapan/

    ReplyDelete
  6. @Mak lagendaterpaksa jadi teliti n cerewet sbb tak nak nyusahkan diri di kemudian hari...huhu

    sis, memang hasil keje pemaju tak berapa nak kemas...agak kecewa kat situ, tapi nak buat macam mane...reportkan je la mane tak puas hati tu...

    ReplyDelete
  7. Sungguh teliti tapi berbaloi...tips yg bagus!

    ReplyDelete
  8. sangat bagus laa u...setiap detail cek... maybe i next month kot baru dapat kunci...so skang tgh kumpul ilmu utk masuk umah... tq info...
    upss jangan lupe datang umah yeaa
    http://warneewarnii.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. thnx for info ye..Jaz plak tlalu eksaited basuh umah dulu..dr situ memang Nampak r kekotoran tiles yg xdapat hilang..so memang akan wat report psl tiles2 yg xmo hilang kekotoran degil tu r..yg lain tu baru nak wat weekend ni..
    jom follow n singgah sheisjaz.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. okay okay ida tunggu entry review satu satu tu. hehehhehee

    ReplyDelete

Powered by Blogger.