Khasiat Kaki Ayam

9 Comments

Assalamualaikum...

aritu aku terbaca satu keratan akhbar Berita Harian online ni...terus rasa nak share...sebab bagi aku, kaki ayam ni boleh kata tak ramai yang makan kan...

alasan, kotor, geli, jijik, sebab kaki ayam, pijak sana pijak sini, main cakar-cakar tanah...tapi bagi aku, cuci bersih-bersih, buat masak sup or kerabu kaki ayam....slurrrrppp slurrrpppp...sedap oiiiii...

kaki ayam bantu cegah tulang reput...menarik kannnn...


New York: Kajian terbaru mendapati pengambilan kaki ayam dikatakan mampu mencegah berlakunya ‘osteoporosis’ iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak dan patah. Masalah tulang ini biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala di mana ia berlaku tanpa disedari.

Bagi mencegah osteoporosis seseorang biasanya dinasihatkan mengurangkan faktor risiko dengan meningkatkan pengambilan nutrisi dan bersukan secara teratur. 
Pengambilan minuman atau makanan yang mengandungi kalsium tinggi adalah satu cara mengelak serangan osteoporosis. 

Elak tulang rapuh

Tanda disedari, kaki ayam juga dikatakan memainkan peranan penting mengelak tulang rapuh disebabkan ia dikatakan kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia.

Laman web firma produk dan penyedia perkhidmatan kesihatan Bl Health menyatakan hydroxyapatite adalah makanan untuk tulang yang berasal dari tulang makanan. Secara logiknya, makanan tepat untuk tulang adalah tulang.

“Kaki ayam dikatakan satu daripada makanan yang kaya dengan zat itu,” kata laman web itu. 
Kita tidak perlu lagi memperkecilkan kaki ayam kerana ia kaya dengan khasiat protein yang ada pada kulit, otot, tulang dan kolagen iaitu sejenis protein jaringan ikatan liat dan bening berwarna kekuningan. - Agensi

INFO: Kaki ayam
- Hydroxyapatite makanan untuk tulang berasal dari tulang makanan
- Kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia
- Kaya dengan khasiat protein pada kulit, otot, tulang dan kolagen



dah baca kan kan kan...macam tak percaya kaki ayam ni berkhasiat tau...ater nyeee, tak mau try makan ke...

aku ngan en.osbon aku boleh kata tiap-tiap bulan makan sup kaki ayam pedas...feberet kami tau...hehehe...

cuba-cuba la makan erkkkk...untuk kesihatan...

(^_^)v




You may also like

9 comments:

  1. Salam Ramadhan..Memang tak done nak makan kaki ayam tu...aduhhh..

    ReplyDelete
  2. subhanallah, siapa sangka, kaki ayam ada khasiat ^^

    ReplyDelete
  3. serious baru tahu , thanks sharing :)

    ReplyDelete
  4. @Abil Fikri Ahmad : sempat lg nk cari kat bazar ramadhan...

    ReplyDelete
  5. @Muhammad Saiazuan Norhalik : sye sendiri pn x sangka khasiat nye sebegitu...

    ReplyDelete
  6. memang suka makan kaki ayam. esp sup kaki ayam dan kerabu kaki ayam :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.