Assalamualaikum

Vertigo??1st time aku dengar name simptom ni mase checkup ngan doc bulan lepas...

"Vertigo is the feeling that you or your environment is moving or spinning. It differs from dizziness in that vertigo describes an illusion of movement. When you feel as if you yourself are moving, it's called subjective vertigo, and the perception that your surroundings are moving is called objective vertigo.

Unlike nonspecific lightheadedness or dizziness, vertigo has relatively few causes."



if berdasarkan definition ni, aku dibawah kategori objective vertigo...merasa benda sekeliling je yg berpusing, padahal aku berdiri setempat je...dan imbalance...bila baring baru rasa dunia ni kembali normal...bile berada dalam posisi lain, rasa dunia ni berpusing tanpa henti...bile berjalan, bayangkan lah, aku berjalan cam mana kan...konpem sat ke kanan, sat ke kiri...pegang dinding...pastu rasa pening kepala yg amat...pastu rasa nak muntah, tapi muntah angin je...kadang-kadang dalam tidur pun boleh terasa dunia berpusing...

bila hari-hari jadi camni, mana nak tahan kan...larat la every morning, nak bangun pun slow-slow...nak gerak ape ntah lagi kan...dah la aku ni jenis bangun pagi nak cepat...konklusi, jumpa doc...insyaAllah next week jumpa doc pakar...hopefully takde ape yg serius lahhhh....

tapiii...bak kata doc kat opis aku ni...ade org lagi serius dari aku sampaikan tengah driving pun bleh kena vertigo..so no driving to this type of person lahh..dan ade jugak yg kena setiap hari sampaikan tak bleh bangun untuk pegi keje...dari nak jadi serius gini, baik jumpa doc, buat rawatan yg sepatutnya...

ohhhh...lupa nak bagitau, simptom ni ade kena mengena dengan telinga...nak cite lebih-lebih, aku mane expert bab-bab ni...hehehe...



so korang kalo rasa tak sehat, rajin-rajin la jumpa doc erkkk...

untuk yg nak tau pasal vertigo ni, boleh la baca artikel kat sini ->  http://www.emedicinehealth.com/vertigo/article_em.htm

(^_^)


Assalamualaikum...

Amazing benefits of banana...saje share something useful for all of us..thanks to my friend, peedy sebab share kat fb... :)



Energy - Bananas supply proper carbohydrates necessary to replace the muscle gyycogen (muscle sugar) used.

Bowel Health - Bananas are high in soluble fiber which helps stop constipation and helps to restore and maintain regular bowel function.

Increase happiness - Bananas release a mood regulating substance called tryptophan which is converted to serotonin in the brain and thus elevates mood & makes us happier!

Help Smokers Quit - Bananas contain B vitamins and other minerals that lessen the effects of nicotine withdrawal both physically and psychologically.

Iron - Bananas are rich in iron too, and can help individuals with anemia. Iron rich foods, such as bananas help stimulate production of hemoglobin in the blood.

Brain Power - Potassium-packed fruit helps learning because it makes the pupils more alert. Students find that they have more brain power and do better on exams when they eat bananas at breakfast & lunch.

PMS - Bananas contain vitamin B6. This vitamin regulates blood glucose levels & helps us in times of stress & helps to surpress cranky moods.

Potassium - High in potassium, bananas help the body's circulatory system deliver oxygen to the brain, helping maintain regular heartbeat and proper water balance in body.

harap-harap info ni membantu kita untuk makan pisang setiap hari untuk kesihatan...

*aku up kan entry begini sebelum aku post entry pasal percutian aku & family yg lepas...banyak sangat gambar untuk ditapis dan diedit...tunggu entry tu nanti yeeee...

(^_^)


Assalamualaikum...

pabila bercakap pasal percintaan jarak jauh, benda pertama terlintas dalam fikiran mesti "Macam mane nak call si dia bila kat sana nanti?" or "Macam mane nak sms or whatsapp or wechat or line or kakaotalk or viber ngan si dia nanti?"...kerisauan yg pasti muncul tiap kali nak berpisah jauh dari si dia kan...

just like Amy & Nick...



auwww...sweetnya kan Nick lukis cincin kat jari Amy...maybe tu adalah janji Nick pada Amy yg dia akan kahwin ngan Amy selepas pulang dari tempat yg dituju tu kottt...


*tetiba teringat perpisahan ku ngan si dia a.k.a en.osbon mase aku nak kena gi study luar negara...


diawal perpisahan & percintaan jarak jauh tu, diaorang still communicate with each other tapi makin hari...


Nick menyepikan diri...why oh why!!!

kenapa Nick senyap jeee...nape buat Amy begitu...

ape dah jadi kat Nick erkk?Nape dia senyap begitu je ngan Amy?takkan dah ade awek baru kot? or takkan la dia dah lupa chenta hati dia ni?hmmmm...adakah Joe akan jadi penganti Nick?


saksikan sambungan ini di episod akan datang...


ok lah, nak berceloteh skit...bile percintaan jarak jauh ni, handphone memang menjadi benda yg paling penting sebab nak communicate ngan yg tersayang...especially zaman sekarang, zaman smartphone, lagi la tak berenggang ngan phone kan...so dah ade smartphone sendiri, takkan tak nak ade data plan...of course korang memerlukan data plan sebab boleh online dimana sahaja korang pergi...maka nye, buat la pemilihan bijak dalam memilih data plan mana yg sesuai ngan korang...

Dail *128# untuk pilih data pelan yg paling sesuai dan terbaik untuk diri korang supaya tak lost contact ngan yg tersayang...

dan...untuk mengetahui info lebih lanjut mengenai Don't Lose It All, boleh lah layari http://www.xpax.com.my/c1.php...

jangan putuskan hubungan cinta korang hanya disebabkan bercinta dari jarak yg jauh...

(^_^)

~ SPONSORED POST INI AKAN MELEKAT DISINI SELAMA 24 JAM ~


Assalamualaikum...

abang-abang....kakak-kakak...

meh beli meh...hehehe...

ok la arini, nak share few defected/rejected perfumes yg ade...nak senaraikan semua macam banyak je kan...so ni ade la senaraikan sikit-sikit... *sila get ready dengan entry yg sangat panjang :)

DKNY Delicious Night for Women 100ml EDP - RM145



JPG Classique for Women 100ml EDT - RM145

Anna Sui Rock Me for Women 75ml EDT - RM135

Davidoff Cool Water for Women 100ml EDT - RM145

Boss Orange Sunset for Women 75ml EDT - RM145

Nina by Nina Ricci for Women 80ml EDT - RM145

Chanel Coco Mademoiselle for Women 100ml EDP - RM145

Chanel Allure Sensuelle for Women 50ml EDP - RM115

Gucci by Gucci Pour Homme for Men 90ml EDT - RM155

Ricci Ricci for Women 80ml EDP - RM145

Incanto Charms for Women 100ml EDT - RM145

Be Delicious for Men 100ml EDT - RM155

Burberry Weekend for Women 100ml EDP - RM145

CK One Shock for Her 100ml EDT - RM155

Calvin Klein Euphoria for Women 100ml EDP - RM145

Burberry London For Men 100ml EDT - RM145

Calvin Klein Free for Men 100ml EDT - RM155

L'Eau D'Issey Eau D'Ete Summer Edition For Women 100ml EDT - RM145

Davidoff Hot Water for Men 110ml EDT - RM145

Ck Eternity For Men 100ml EDT - RM145

Paco Rabanne Black XS for Men 100ml EDT - RM145

Paris Hilton by Paris Hilton for Women 100ml EDP - RM145

Davidoff Cool Water 125ml EDT - RM145

D & G Light Blue For Women 100ml EDT [Tester] - RM145

Carolina Herrera 212 Sexy 100ml EDP - RM145

Bvlgari Aqva Pour Homme for Men 100ml EDT - RM145

Dior Jadore for Women 100ml EDP [Tester] - RM155

price range untuk perfume tak lebih dari rm180...if ade berkenan perfume yg takde dalam gambar kat atas ni...boleh tanya through sms/whatsapp kat no 012-5346258...email pun boleh kat alyzafisol@yahoo.com...tak mau sms or whatsapp or email...boleh la tanya jugak kat page AlyzaFisol....

dont worry be happy...semua perfume ini adalah 100% original...cuma tak berkotak, ade calar kat botol, label kabur etc....walaupun takde kotak, kita kasi kat korang velvet pouch yg cantik... :)

please tambah postage rm5 untuk semenanjung & rm7 untuk sabah dan sarawak...FREE POSTAGE hanya untuk pembelian 3 botol ke atas...


pe lagi, meh order meh...

*barang yang dibeli tidak boleh dipulangkan kembali...once sold, consider sold... :)


Assalamualaikum...

silalah berhati-hati dengan perkara sebegini...

cuba baca kisah yang aku amik dari FB member, dan disharekan kat sini...kalo tak dapat nak baca, klik gambar untuk besarkan yeee...


sekarang ni macam-macam cara orang nak tipu dan mendapatkan wang dengan mudah & senang...so korang, berhati-hatilah dengan taktik gini erkkk...jangan cepat percaya dengan orang yg tak dikenali...

sebar-sebarkan pada kawan-kawan tau...ingatkan mereka akan hal ni...jangan bagi orang lain terkena dengan manusia yg suka amik kesempatan & tak bertanggungjawab ni...

(^_^)

Assalamualaikum...

sesiapa sahaja yang tengah berdiet or yang baru nak start berdiet...amalkan lah pengambilan sarapan pagi...itu adalah makanan yang penting...tak caya??bacalah ENTRY - Pentingnya Sarapan Pagi...

ade kajian mengatakan, pengambilan sarapan yang kaya dengan protein (kira-kira 500 kalori) paling berkesan mengawal rasa lapar...and yes, aku sangat bersetuju...

picture taken from google

sebabnye, kalo aku breakfast sandwich telur atau egg & cheese kat subway...mampu membuatkan aku kenyang sehingga time lunch...so time lunch tu, boleh la makan sikit je...at the same time, boleh ajar diri kita untuk kurangkan pengambilan nasi...untuk yang berdiet, makan nasi tu penting, tapi dengan kuantiti yang sangat sedikit, sekadar untuk mendapatkan tenaga darinya sahaja...

cubalah amik breakfast macam ini, dan nilailah sendiri...

(^_^)


Assalamualaikum...

Damansara???hmmm...susah nak jumpa tempat makan yang murah, kecuali di Kota Damansara...tu pun untuk makanan biase-biase je...untuk western, rasa cam takde je...ke sebab aku tak jumpa tempat makan murah lagi ni...hmmm...kalo sape-sape ade suggestion tempat makan murah, roger-roger la I okkk...

anyway, thanks to Pak Jan (kawan en.osbon) sebab mengajak makan malam aritu kat Humble Chef di Damansara Heights...ye ye ye...lame dah kita jumpa lepak-lepak aritu, tapi baru arini aku sempat update nye...hehehehe...


gambar suasana kedai, idak plak aku capture aritu....so no picture kedai k...terus ke cerita makanan je la...

aritu, menu yg diorder Spaghetti Aglio Olio Lamb, Spaghetti Aglio Olio Chicken for me sebab tak makan kambing & omelette...

Spaghetti Aglio Olio Lamb, RM5

Spaghetti Aglio Olio Chicken, RM5

Omelette, RM2.50

so amacam, murah tak???murah sangat kannn...portion makan just nice untuk mengisi perut...kesedapan pasta ni pun kira not bad la...sedap la jugak...

nak tau lokasi nye...

Humble Chef Cafe
Unit 54-G, Jalan Medan Setia 2
Bukit Damansara
50490 Kuala Lumpur.
Tel: (+6014) 2296 854

cadangan aku, pergi la time malam, senang sikit nak dapat parking...kalo siang, memang payah nak dapat sebab kawasan sibuk...if parking tepi jalan, silap-silap akan dapat surat baik punyaaaa...pandai-pandai la kome yeee...

(^_^)


Assalamualaikum...

Ini adalah fakta bukan auta...

Size kecil Popcorn mengandungi sehingga 670 kalori dan 24g lemak tepu....perrrgggghhhh...giler laaaa....sedap memang sedap...untuk badan pun sodap la jugak...


macam mane nak kurus time tengok wayang, asal masuk gsc, tgv, cineplex ke ape ke...asal terbau popcorn je, beli...pastu terus ngap ngap...

lepas ni kena kurangkan pengambilan popcorn demi untuk kesihatan badan yang baik...

kalo dah kome teringin sangat nak makan popcorn, beli je la size yang kecik and then share ngan member-member...

(^_^)


Assalamualaikum...

bile sebut korean food, akan teringat restoran seperti Seoul Garden, Ko Hyang dan beberapa restoran lagi...tapi tempat yg selalu aku gi makan korean food hanyalah di Seoul Garden, Ko Hyang & satu lagi restoran kat Asian Avenue Sunway Pyramid...tak ingat plak nama kedainya...

the best Ko Hyang adalah dekat The Gardens Mid Valley...situ masakan lagi sedap, cuma tempat duduk je cam limited sikit...

baru-baru ini bila dapat tau yg akan ade restoran baru akan dibuka a.k.a Dubu Dubu, aku dan en.osbon dah masukkan dalam list restoran yg wajib untuk dicuba makan...


so bile dah dibuka di Mid Valley, kitaorang pun pergi lah merasa makanan di situ...

pas order, sementara menunggu makanan, sempat la kitaorang membaca nota kecik ni...cara-cara nak makan soondubu dengan bibimbap...



untuk sape-sape yg first time merasa makanan korea, bleh la korang belajar camne nak makan dua benda ni... :)

Menu yang aku cuba aritu ialah Combo Soondubu Jigae Chicken & Seafood....air plak, citron tea...



menu en.osbon plak...Beef Bulgogi dengan air Aloe Vera...



both makanan portion untuk 1 1/2 org makan...aku memang susah nak abis la kan...makan nasi pun, separuh je mampu, lagi separuh tolak kat en.osbon...Beef Bulgogi tu pun, daging yg dibagi banyak...sedap pun sedap...memang berbaloi lah dengan harganya...bagi aku untuk menu soondubu tu, kalo tanpa nasi pun mampu mengenyangkan...Kimchi nye plak memang sedap(en.osbon aku yg kata)...cukup masam...but aku memang tak tertelan la Kimchi tu, sebab masam sangat...tukang perabis cam biase, en.osbon laaa...dia memang suka makan Kimchi...bab makanan masam-masam serah ke dia, konpem sat je dah licin...


our bill on that day...amacam??ok tak price ngan portion makan???berbaloi la kan...

balik je dari situ, jangan dioffer makanan lain, konpem tak bleh nak masuk sebab kenyang sangat-sangat... 

ohhh yaaaa....Dubu Dubu ade jugak cawangan di One Utama....


teman setia aku...teman makan aku...ajak je la ke mana saja, ok aje en.osbon....

(^_^)

Powered by Blogger.