Kasih Sayang Resipi Utama Kebahagian

6 CommentsKata orang, kasih sayang adalah ramuan utama resepi hidup untuk hati menikmati kebahagiaan.

Indah sekali kata-kata ini, tidak mampu untuk saya menolak kebenarannya.

Bayangkan jika ibu bapa tiada perasaan kasih kepada anak-anak, suami tidak mengasihi isteri, begitu juga sebaliknya. Orang tua tiada kasih kepada orang muda dan sesama sahabat tiada perasaan kasih sayang. Begitu juga jika pemimpin tiada kasih sayang kepada rakyatnya. Malah kasih sayang kepada haiwan dan alam sekitar juga mempunyai cara yang tersendiri. Bolehkah anda bayangkan apa yang akan terjadi kepada dunia ini andai tiada kasih sayang.

Hancur...

Rosak binasa...

Yang pastinya tiada kebahagiaan.

Sememangnya manusia amat memerlukan kasih sayang. Kerana hati manusia diciptakan dengan penuh sifat kebaikan termasuk kasih sayang. Apabila kasih sayang berkurangan maka akan timbullah penyakit keras hati, kebencian, iri hati dan berbagai-bagai lagi penyakit emosi yang negatif.

Berkata seorang ahli hikmah: “Kita dapat mengubati penyakit fizikal dengan ubat-ubatan, tetapi satu-satunya ubat untuk kesepian, keputus asaan dan hilangnya harapan adalah kasih sayang. Ramai di dunia ini yang mati kerana kurang makan tetapi lebih ramai yang mati kerana haus kasih sayang.”

Bagaimana pula jika tiada kasih sayang Tuhan kepada para hamba-Nya? Tidak terfikir dahsyatnya keadaan itu jika ia berlaku.

Sesungguhnya Allah adalah sumber kasih sayang. Dia adalah ar-Rahman dan ar-Rahim, iaitu Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Kasih sayang-Nya tidak berpenghujung, tidak bertepi dan tidak terjangkau, serta tidak pernah habis atau berkurang.

Kasih sayang-Nya meliputi dan melimpah-ruah kepada sekecil-kecil makhluk sehinggalah kepada makhluk yang sebaik-baik ciptaan iaitu manusia. Semuanya mendapat manfaat dari kurnia kasih sayang-Nya itu.

(^_^)vYou may also like

6 comments:

  1. kasih sayang fitrah manusia. hehe.. salam kenal.. saya follow kamu =)

    http://www.sofinahlamudin.com/2012/07/hari-kedua-di-bulan-ramadhan-al-mubarak.html

    ReplyDelete
  2. kasih-sayang sesama manusia akan pudar, kasih-sayang Allah yang kekal abadi....

    ReplyDelete

Powered by Blogger.