Pengembaraan 6 Jahanam : Berlepas Ke Phnom Penh

14 Comments

17hb Januari 2012 bersamaan hari Selasa...

berlepas lah kami 6 Jahanam ke Cambodia pada jam 7.05 pagi dari Low Cost Carrier Terminal a.k.a LCCT...

malam sebelum bertolak tu, aku hanya dapat tido 2-3 jam je (sebab aku balik dari PD dari Team Building MIS, sampai pun dah petang kul 7 lebih, rehat jap then packing sampai kul 12)...sebab kul 4 pagi dah nak kena gerak dari umah aku untuk ke umah wahyde di Shah Alam, tinggalkan kete n gerak 1 kete je ke LCCT...yang lagi 3 orang (min, wani dan chot), mereka bergerak dari putrajaya dan janji untuk berjumpa di LCCT terus...

sesampai nye kat LCCT terus print boarding pass and breakfast mcd siap-siap...takut lapo dalam flight...padahal dari sini nak ke sana dalam 1jam 40 minit jeee...

dalam flight tak dapek nye nak tido ngan tenteram, sebab nye tak selesa ngan seat...tapi yang bestnye naik flight pepagi ni, leh tengok sunrise dari celah-celah awan...Ya Allah, cantik sangat-sangat...


susah rasanye nak dapat tengok kecantikkan sunrise ni pabila berada di atas awan...slalu dapat tengok kat beach je, tu pun jarang kot sebab asyik sedap tido...hehehehe...

back to story...

6 Jahanam tiba di Airport Phnom Penh pada jam 8.45 pagi...

Diluar Airport Phnom Penh
gambar ni aku sorang je yang bergambo, yang lain dah pantas jalan ke depan sebab nak mencari tuk-tuk untuk ke bandar...mase ni kitaorg kena pantas untuk ke tempat bas Mekong Ekspress untuk amik tiket dulu, takut terlepas bas plak (walaupun dah booking awal oleh en.osbon, takut dia release tiket, kena la gi amik cepat-cepat sebab dia release tiket 4 jam sebelum bas bertolak)...

actually kitaorang nak ke Siem Reap dulu sebab kat sana lagi banyak tempat menarik untuk dilawat compare Phnom Penh...

mesti ade yang tertanye nape kitaorg tak amik flight ke Siem Reap terus je...alkisah nya, mase sale Air Asia tu, tiket murah ke Phnom Penh, tu pasal kitaorg amik ke sini dulu...then decide travel by bus ke Siem Reap...

jom naik tuk-tuk ke tempat bas Mekong Ekspress...satu tuk-tuk USD7...dari airport ke tempat yang nak dituju...




sesampai pejabat Mekong Ekspress...terus amik dan bayar tiket...sib baik dia tak release lagi tiket...tiket bas ni cepat abis tau...so kalo korang nak naik bas cam kitaorg, make sure book tiket awal-awal ye untuk mengelak dari tiada kenderaan untuk ke Siem Reap...hehe...

Tiket bas adalah USD12 kalo tak silap aku...

since bas kitaorg adalah pukul 12 (waktu cambodia), kitaorg decide untuk cari makan dan jalan-jalan sekejap di bandar Phnom Penh...

akan bersambung di entry seterusnya... (^_^)v



Entry Pengembaraan 6 Jahanam ke Cambodia :


You may also like

14 comments:

  1. wah bestnya p ramai2..eh btw, sha ada lambai2 plane awak ms awak dh berlepas.. hehehe....

    ReplyDelete
  2. wah bestnye dapat g jalan2 ngan kawan baik.. :)

    ReplyDelete
  3. nampak kegembiraan korang2 semua

    ReplyDelete
  4. saje nk tanye, nape x naek airasia terus direct ke siem reap? hmmm..

    ReplyDelete
  5. oopss.. dh baca .. sila abaikan komen me sblum ni yee.. ehhee

    ReplyDelete
  6. @KiD a'a...diaorang bnyk guna USD dari duit riel... :)

    ReplyDelete
  7. @Cik Nurul kan...nk buat pape pun senang n memasing enjoy... :)

    ReplyDelete
  8. @Zarul hehehe...happy tak terkata... :)

    ReplyDelete
  9. @hajiMete hehehe...dh jmp erk jawapannye... :D

    ReplyDelete
  10. maaf cik alyzafisol tuu sekali lg nk tanye.. kalo landed kt phnom penh semata2 tiket airasia murah, then pastu kena naik bas 4 jam gi siem reap rasa berbaloi tak? 4 jam agak lama kanns.. lainla kalo nk jalan2 kat bandar phnom penh dulu.. uhhuu

    ReplyDelete
  11. @hajiMete mase beli tiket tu, kitaorang tak tau plak kata Siem Reap lagi banyak tempat menarik compare ngan Phnom Penh, sbb tu mase gerak tu, kitaorang plan sebegitu...memang rugi masa, tp tak rugi dr segi pengalaman...merasa naik bus mereka dan lalu kawasan kampung...kalo naik flight direct ke Siem Reap, tak dapat la kami merasa suasana sepanjang perjalanan tu...lagipun, trip ni kami pegi 2 tempat, Phnom Penh & Siem Reap, dan kami mulakan perjalanan di Siem Reap dulu, kemudian baru Phnom Penh...harap2 dapat menjawab soklan awak ye... :)

    ReplyDelete
  12. oke oke cik @AlyzaFisol timekaseh atas jawapn yg panjg lebar tu jugakk.. ihiks

    btw, blog pengalaman travel angkor wat yg menarik.. gudjobb n keep it up yee.. ;-)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.