Makan Nasi pun boleh kurus

13 Comments


Ramai yang berkata-kata, kalo nak kurus, jangan makan nasi...tinggalkan nasi terus...

tapi kalo untuk pemakan nasi yang tegar cam aku, cam mane aku nak tinggalkan nasi? susah kot...boleh tahan tak makan nasi pun, paling koman 3 hari je...pastu konpem cari nasi balik...

aku nak share something ngan korang...so far tips aku buat ni, menjadi la kat aku...untuk orang lain aku kurang pasti, tapi boleh la cuba...

aku amalkan makan nasi sehari sekali je...1 senduk nasi sekali makan, no tambah-tambah...pastu banyak makan sayur...bile dah makan nasi, aku akan pastikan aku minum limau suam/panas tanpa gula atau green tea tanpa gula jugak...fungsi minum dua air ni, sebab nak flushkan balik nasi yang dimakan sebelum tu...so takde la rasa gemuk kalo makan nasi...

Sila makan separuh je erk..jangan makan lebih2...

lagipun tak elok sebenarnye tinggalkan nasi, sebab aku ade baca info kat SINI...nasi tu perlu sebab ia adalah karbohidrat...kalo tak makan karbo, pastu lebihkan protein, kemungkinan boleh dapat penyakit batu karang...kebanyakkan orang yang tak makan nasi ni, selalunya diaorang akan makan lebih protein sebab nak gantikan karbo...so its not good for your body k...

tu sahaja tips yang aku nak kongsikan untuk hari ini... (^_^)v




You may also like

13 comments:

  1. saya mmg a very BIG supporter of xmakan nasi utk kurus adalah a VERY BIG NO NO NO!!!

    ReplyDelete
  2. ok ok lepas lagi kurus lah awak kan

    ReplyDelete
  3. Cik Ila sokong 100%..
    Nak kurus tak semestinya tgglkn nasi,nanti zat tak cukup..Kalu kurus,tapi tak sehat..no point je kan nk kurus..
    Cik Ila mmg amalkn makan nasi 1 kali sehari..mmg boleh maintain kurus..terbukti. ;)

    ReplyDelete
  4. kawan aku dulu kurus,
    sekrang dia dah kurus.
    amalannya senang aja
    Makan nasi sikit saja,kalo sebelom nie nasi penuh 1 pinggan, tukar jadikan nasi tu sepruh ajer;
    kemudian mesti kena serapan, senang nak buang air besar..
    dan terakhir sekali
    setiap pagi mesti jogging..

    ReplyDelete
  5. betul tu, sptt nye kite takleh tinggal nasi yg menjadi makanan ruji kite . sy pon kurang kan pengambilan nasi.kalau selalu 2 senduk, sy kurang jd 1 senduk. pastu...lama sikit, kurang kan lg jd suku senduk, lebih kan lauk seperti syuran...buah pn penting..exercise tu kalau sempat la...naik tangga di office pon dh memadai.... :) sharing is caring.

    ReplyDelete
  6. Makan nasi sehari sekali gak... diet cemana pun nasi tetap makan... utk tenaga :-)

    ReplyDelete
  7. nasi atleast kena ambik sekali sehari..kalau tak metabolism kita turun dgn mendadak dan ini akan merencatkan proses penurunan berat badan

    ReplyDelete
  8. hmm masaalah zuan pulak, zuan nak gemuk.. tp mkn la apa pun, fastfood ke, nasik ke, sama je berat badan.. huhu :D

    ReplyDelete
  9. Adiashi -> no no no tu tak mkn nasi...hehee...so pasni makan nasi tau... :D

    Cik Lily -> kurus tak kurus sgt la..janji size baju tak bertambah...hehehehe...

    Cik lla -> yeah!!!ade geng...

    Rain90 -> kan..senang je nk buat bg kurus...tak pyh ssh2 seksa diri tak mkn ns kan...

    itmeMawarPutih - cuba, jangan tak cuba tau...insyaAllah berkesan..

    Cik Farizam -> yup2...sharing is caring...thanks for the info darl..

    ReplyDelete
  10. eyndayusoff -> btoi2..nasi penting utk tenaga, kalo x mkn ns, celah mana nak ade tenaga kan... :)

    zarul -> ye btoi!!! tu yg sye baca sebenarnye...so utk maintainkan metabolisme, kena la mkn nasi jugak kan...

    Muhammad Saiazuan -> awak kena double triple makanan awk..tak pun makan weight gain...hehehehe...

    ReplyDelete
  11. mana kenyang makan separuh je..hehee

    ReplyDelete
  12. ha same laaa... i pun pemakan tegar nasi. jgn kata 3 hari, sehari tak mkn nasi pun dah shaking. acane la nk duk oversea yg mkn roti je. mau memang confirm solid molid i nanti.haahahah

    ReplyDelete

Powered by Blogger.