aku tak pasti berita ni benar atau tidak...aku just nak share ape yang member aku share kat FB...


kalo ade sape-sape boleh bagitau kebenaran cite ni...share-share kan la kat aku ye...aku nak gak kepastian pasal benda ni...

ye la...family, kawan-kawan, ramai kot yang minum air coke ni...so tak nak la diorang minum benda tak halal kan...

sharing is caring... (^_^)v


Edited at 10.37 PM

aku dapat respon yang bernas dari kawan-kawanku serta mak sedara aku...

kawan aku berkata, coke memang ade mix ngan alkohol, tu pun coke yang dijual kat US and UK je...kalo negara Islam, coke yang non-alcoholic yang akan dijual...so supposely coke yang dijual kat negara kita takde la alcohol...lagipun ade tanda halal JAKIM kan...takkan la ade alcohol pun JAKIM nak lepaskan kan...

bak kata mak sedara aku, tapai ade kadar alcohol yang tinggi tapi kita makan je tapai tu...so kalo betoi la coke ade benda ni, mesti budak umur 18 tahun ke bawah tak leh mnum kan...

so konklusinya, aku rasa coke yang dijual di Malaysia takde alcohol...orang cuma menggunakan artikel ni untuk mengkonpiuskan kita...so jangan percaya 100% artikel camni sampailah terbukti kebenarannya...

kalo aku de salah cakap, sorry erkkk...


Edited at 10:19 AM

ni komen aku dapat dari blogger, Nurul Aen...

"Haah, coke ada Alcohol yang JAKIM cakap, tak apa, boleh minum. Jangan risau. Sebab coke yang terhasil tu sebab tindak balas kimia biasa yang berlaku, termasuk yang dalam tapai tu. Alcohol tak haram ye. Yang haram tu, arak. Alcohol bukan dibuat daripada arak. Faham kan? Tapi proses biasa berlaku dalam makanan.


Chill :) Do research more and more before start to assume something. Nanti orang cakap kita tuduh secara melulu."

thanks for the comment dear...agree ngan Aen, do research more and more before start assume secara melulu...

if aku de tersalah cakap or tersalah bagi info diatas...harap maaf ye...kesilapan dari insan biasa...

sekiranya ade lagi yang nak tinggalkan komen, boleh komen...nanti aku boleh share kan pada yang lain...ilmu yang betoi, elok disebar-sebarkan...




6.5 million viewers....


94,000 tweets....


trending sepanjang malam ahad 29 January 2012....

*x capture la plak gambar...


ape lagi aku boleh cakap...


AJL26 memang awesome, mantap and superb!!!


cayalah production team dan semua yang terlibat dengan AJL26...tahniah! tahniah! tahniah!


even malam tu pun, Dato' Farid Ridzuan hanya target 5 million viewers je...nampak cam target besar tapi tak sangka plak boleh capai and mengejutkan, lebih banyak plak tu...

memang hebat la AJL kali ni...


bagi aku, tahun ni nye result AJL memang tak menghampakan...dan nasib baik facebook love tak menang...kalo menang, memang aku antara orang-orang yang akan bantah keputusan..hehehe...*tak leh blah ngan lagu tu

tapi dalam banyak-banyak persembahan, persembahan alyah jugak yang best...serius best...mase tengok rehearsal pun dah rasa best, ni kan pulak mase live...tambah lagi ade Remy Ishak kan, lagi la nampak best...hehehehe... *banyak betoi word best yg aku guna :P

anyway she deserve to win Persembahan Terbaik...

actually untuk Juara Lagu aku bajet lagu Alyah or 3 suara yang menang...tapi at the same time dah bleh agak dah lagu Awan Nano boleh menang sebab lagu M.Nasir kan...sape bleh lawan lagu sifu...mesti la lagu sifu yang terbaik kan...

dan bile umum lagu Awan Nano menang, tak rasa kecewa pun...tak macam aku kecewa mase lagu Ana Raffali menang...yang tu memang terserlah kekecewaan aku sampai aku ban lagu tu...hahhaa...jahat tak aku..wahaha...nasib laaa... :P

anyway...congratulations to all the winners!!!

sistem penjurian yang baru ni memang terbaekk...good job TV3...


dan untuk yang tak puas hati pasal result...sila ingat ye, Juara Lagu adalah pemilihan Lagu yang Terbaik...bukan pilih sape artis yang top, lagu yang femes kat carta ke ape ke k...penilaian adalah Lagu semata-mata, bukan artis...diaorang tolong sampaikan je...Juara Lagu adalah untuk Lagu bukan Artis...sekian...cheersss!!! (^_^)v




salam hari ahad!!!!

hari yang dinanti-nanti dah tiba akhirnya...yeay!!! Anugerah Juara Lagu is tonight!!!

jangan lupa tengok tau...best!!!

semalam aku ngan en.osbon, wahyde & cousin-cousin aku gi tengok rehearsal AJL...tahun ni aku malas nak tengok LIVE...tiket memang dah sah-sah tak dapat...kalo dapat pun, aku malas nak pegi jugak sebab nak kena berebut-rebut ngan orang ramai nak cari port best untuk tengok AJL...so decide gi tengok rehearsal je...konon-konon, bleh duduk dekat ngan stage dan dapat tempat yang selesa skit nak tengok sebab konpiden orang mesti tak ramai nya...(bajet cam tahun-tahun lepas, rehearsal open to staff je)...

sekali, hamik kau...sampai-sampai je kat stadium, giler panjang kena beratur...dah ghupa macam datang tengok LIVE je...haishhh...pasrah sebab kena beratur jugak...sob sob sob...tag staff pun tak laku...so double sob sob sob...

*pic beratur tak amik pun, sebab sibuk nak masuk stadium cepat2...hehehe...

semalam rehearsal pun start agak lambat, dalam kul 10 lebih camtu (penat kena tunggu sejam lebih...huhuhuh)

yang pasti, aku kagum ngan AJL stage tahun ni...cantikkk siot!!!!


sorry gambar tak cantik...ni je yang termampu aku capture...

rehearsal semalam boleh dikatakan banyak artis tak all out...yang betoi-betoi perform pun semalam, Alyah, Hafiz and monoloque...yang lain-lain tu, cam so-so je...pastu gimik-gimik semua disimpan untuk arini...so tak tau la ape yang gempak nye gimik-gimik setiap artis...nak cite lebih-lebih pun, kang tak surprise plak kan...so, tunggu je la malam ni errkkkk...

kat sini aku share susunan performance 12 finalis malam ni...

1) Wanita Seluruh Dunia - Projek Pistol
2) Sedetik Lebih - Jacyln Victor
3) Kekanda Adinda - Atilia & Monoloque
4) Penakut - Yuna
5) Kalau Berpacaran - Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
6) Cinta Muka Buku - Najwa Latif
7) Karma - Faizal Tahir
8) Kisah Hati - Alyah
9) Sungai Lui - Aizat
10) Gadis Semasa - Yuna
11) Awan Nano - Hafiz
12) Beribu Sesalan - 3 Suara

opening & closing AJL memang best...korang wajib tengok malam ni...

ok lah...tu je aku nak share ngan korang pasal rehearsal semalam...

jangan lupa malam ni...kat TV3...Anugerah Juara Lagu ke 26...

untuk sape-sape yang takde tv...boleh la tengok secara online kat www.tv3.com.my/ajl26...atau boleh dengar di radio HOTFM, lebih hangat dari biasa...selamat menonton!!!!! (^_^)v

aku bajet 3 suara or alyah or hafiz yang menang malam ni...

SUNGAI LUI mnjadi saksi pertemuan KEKANDA ADINDA yang telah menjadi gelaran tanda kasih kita. Saat itu aku merasakan kaulah WANITA SELURUH DUNIA yang sentiasa menjadi GADIS SEMASA untukku. Namun, kini segalanya berubah, SEDETIK LEBIH telah aku habiskan menunggumu di tempat itu, namun kau tak kunjung tiba. Mujur saat itu AWAN NANO sudi menemani sedihku. Baruku tahu kau sebenarnya seorang yang PENAKUT kerana tidak mampu berterus ter ang tentang statusmu. Benarlah kata orang, "KALAU BERPACARAN biarlah berpada-pada, kelak BERIBU SESALAN mula muncul dalam diri ". Baru aku percaya CINTA MUKA BUKU bukanlah cinta yang sejati, aku percaya HUKUM KARMA dan dikau akan terima balasannya. Untk itu, biarlah aku pendam & simpan KISAH HATI ini untuk selamanya..




25th January 2012...

It's my birthday!!!!!!

Happy sweet 18th Birthday to me!!!!


hahaahahhaa...aku masih muda lagi tau...(wekkk...perasan!! :P)...umur sebenar, dirahsiakan atas sebab-sebab tertentu...wahahahaha...

dan sempena birthday aku harini...aku nak gitau yang...aku dah bertukar domain...tiada lagi blogspot.com...yang ada hanyalah....


finally!!ade domain sendiri...yeay!!!!....hosting masih sama...masih menggunakan blogspot...belum berpikir untuk tukar hosting lagi sebab selesa ngan yang ade skang...

pasni, rajin-rajin la singgah www.alyzafisol.com yeeeeeee....
dan aku ade sangat-sangat banyak story untuk diceritakan kat korang...bagi masa untuk aku edit gambar and buat entry yeeee...buat masa ini, aku sedang sibuk sikit...almaklum lah, baru balik bercuti panjang kann...so nanti aku story mory jugak pengembaraan 6 jahanam baru-baru ni...

see u in the next entry...n miss u guys after been away for a week... *sorry kalo grammar i tunggang langgang...orang nak speaking, dia nak speakang, camni la jadinya... :P




Ramai yang berkata-kata, kalo nak kurus, jangan makan nasi...tinggalkan nasi terus...

tapi kalo untuk pemakan nasi yang tegar cam aku, cam mane aku nak tinggalkan nasi? susah kot...boleh tahan tak makan nasi pun, paling koman 3 hari je...pastu konpem cari nasi balik...

aku nak share something ngan korang...so far tips aku buat ni, menjadi la kat aku...untuk orang lain aku kurang pasti, tapi boleh la cuba...

aku amalkan makan nasi sehari sekali je...1 senduk nasi sekali makan, no tambah-tambah...pastu banyak makan sayur...bile dah makan nasi, aku akan pastikan aku minum limau suam/panas tanpa gula atau green tea tanpa gula jugak...fungsi minum dua air ni, sebab nak flushkan balik nasi yang dimakan sebelum tu...so takde la rasa gemuk kalo makan nasi...

Sila makan separuh je erk..jangan makan lebih2...

lagipun tak elok sebenarnye tinggalkan nasi, sebab aku ade baca info kat SINI...nasi tu perlu sebab ia adalah karbohidrat...kalo tak makan karbo, pastu lebihkan protein, kemungkinan boleh dapat penyakit batu karang...kebanyakkan orang yang tak makan nasi ni, selalunya diaorang akan makan lebih protein sebab nak gantikan karbo...so its not good for your body k...

tu sahaja tips yang aku nak kongsikan untuk hari ini... (^_^)v




aku baru dapat tau pasal benda ni 2 3 hari lepas...tapi aku tak sempat nak tukar Shoutbox lagi, dah tu, asal malam je, aku tido awal...buat keje umah ape semua, jam dah kul 10 je, mata pun tak nak bukak besar-besar, bantal plak duk asyik memanggil, last-last aku tido...so time bile nye aku nak update...hmmm...

so since semalam aku ade masa nak tukar code, aku pun buat la cepat-cepat...hehehe...kalo tak buat gak, mau lagi lambat la aku nak tukar nye.. :D

dengan ini, aku nak persembahkan...jeng jeng jeng...




tarrrraaaaaaa....shoutbox aku yang baru...best tak?? atau lebih dikenali FIBOX


lagi menarik, tertarik compare shoutmix yang dulu... ;)

pasal shoutmix, aku dapat tau dari en.osbon dan adik aku yang sekarang dah tak FREE...dia nak suh kita bayor...

dan takde maknanya aku nak bayor kan...dari bayor, baik aku carik yang FREE je...hehehe...giler cheapskate aku ni... :P haha

tapi korang sanggup ke bayor? korang nak yang bayor ke nak yang FREE???mane lagi mau...haaaaaa...konpem-konpem yang FREE kannnn...

so kalo korang nak yang FREE...pi terjah site FIBOX ni...register tanpa perlu bayar dan terus guna...lagi best dari shoutbox yang dulu...


untuk sape-sape yang kurang familiar camne nak tukar ape semua...nanti aku akan buatkan tutorial untuk korang ye...


selamat mengguna shoutbox yang baru!! (^_^)v




wahai kengkawan ku sekalian, jom la kita bagi sokongan padu pada blogger Adamainaa dengan menyertai Pencarian 100 Blogger Malaysia untuk portfolio mereka... (kan dah kuar ayat skema mema aku..ish ish)

nak join ni senang je...

korang hanya perlu tempek gambar yang paling cun :P...make sure gambar tu, korang sorang-sorang je tau..tak leh berdua, bertiga, berempat or beramai-ramai..

pastu isikan detail korang dan tinggalkan link entry kat komen entry blog Adamainaa....itu sahaja..mudah kan...

so ni aku tempek gambar aku yang aku rasa paling ok kot..banyak gambar aku semua posing senget belah sini la, belah sana la...takde pun yang center betoi-betoi...jenuh gak aku nak mencari nya...skang baru sedar diri sendiri tak suka posing betoi-betoi center..heh...


 
Nama : Nuranizawati Fisol
Tempat Tinggal sekarang : Damansara
Join Blog sejak : 15 Ogos 2008
Link blog : http://alyzafisol.blogspot.com/

ok dah siap...sape yang tak buat lagi, jom la buat sekarang... (^_^)v




Giveaway lagi!!!!!

nak cuba masuk giveaway, mane tau, kot-kot ade rezeki, leh menang lagi...hehehehe...


aku dapat tau pasal giveaway ini pas baca blog Yana Yassin...Hi Yana, suka blog awak...best... :)

nak join giveaway ni, senang yang amat...nak tau camne...meh nak cite kat kome kome sekalian...

sebelum tu, kita cuci mata tengok hadiah yang boleh dimenangi (kuar dah ayat skema aku :( )...best-best plak tuuu...


kan betoi aku kata, best kan...aku berkenan beg kaler hijau tu...cam cantik je...hehee...

okeh, ni syarat-syarat penyertaan...

1. Sila buat satu entri mengenai giveaway ini dan tampal banner kat atas dalam entri uols. (Nak copy paste pon takpe asalkan uols kepochi kat belog uols) <- alaaaa...nak kepochi ape erk....ajak orang join pn kira kepochi tak??? :P
2. Jangan lupa link kan sekali banner di atas ke belog Nemomimosh. <- dahhh...
3. Tag 3 orang kawan. Sila maklumkan kat diorang yang diorang dah di tag. <- japgi kat bawah aku tag nama 3 orang...heeee...
4. Dah selesai semua, sila tinggalkan komen kat entri ini dan sila isi maklumat yang diperlukan :
URL Link : ________________________ (Link entri yang uols buat pasal giveaway ni) <- dah publish je, terus aku tinggalkan link...hehe...


aku nak tag :


yang lain-lain, kalo nak join, boleh la join same giveaway ni..sori la kalo aku tag nama korang...jangan trase-trase k..hehe...jom meriahkan giveaway ni... (^_^)v




Roasters healthy Eating Day is Back!!!!!!


Jom kita serbu mana-mana restaurant Kenny Rogers...

Order 1 Kenny's Quarter Meal, akan dapat free lagi 1 Kenny's Quarter Meal...berbaloi kan!!

TAPI...

jangan lupa pakai MERAH tau...tak kira la pakai baju merah ke, jam tangan merah ke, kasut merah ke, seluar merah ke...janji ade kaler merah kat badan korang...

pastu nak dapat promotion ni, tak leh tapau-tapau...kena makan kat restaurant jugak a.k.a Dine-In...

promotion ini valid HARI INI SAHAJA...so jangan la lepaskan peluang keemasan ni yeeeeee...hehe...ajak famili, kawan-kawan gi makan...nak belanja orang time ni pun ok gak...hehehe...tapi bukan aku la yang belanja erkk, korang la kena belanja...heeee...

aku akan serbu Kenny Rogers lepas keje sebab nak gi makan ngan en.osbon...yeay! (^_^)v




Pertama kali aku menang giveaway yang dibuat oleh Blogger...yippie!!!!!

bulan lepas, aku ade join Giveaway by KakInaKl (boleh refer entry INI)...tak bajet pun menang, sebab aku rasa tak yakin nak menang pun...lagipun kalo mengharap menang and then tak menang, nanti kecewa plak kan...so tak nak mengharap pape...

pastu semalam, dapat comment dari KakIna dalam salah satu entry aku suh check winner giveaway...so aku pun buka la terus blog KakInaKL...dengan muka terkejut dan tak percaya...rupa-rupanya aku salah seorang pemenang top 5...wahhhh....seronok tak terkata...senyum sampai ke telinga...tinggal aku tak melompat-lompat kegembiraan je...

aku sebenarnye bukan kisah sangat ke hadiah tu, tapi aku suka sebab entry aku selected...hehehehehe...ye la, aku kan dalam proses nak belajar buat entry best-best..so ni kira langkah pertama la kan...then boleh la aku improve dan improve dan improve lagi cara tulis aku...kan kan kan... :D dapat hadiah tu kira adiah untuk diri sendiri sebab dah buat sesuatu dengan jayanya kan...hehe

ok la, aku nak tempek gambar bukti aku menang giveaway...hahaha...saje je gatai nak letak.. :P

selected top 15... :)

name blog naik...yippie!!!

KakIna, sye pinjam gambar akak ye... :D

Anyway, Thanks a lot KakIna, sebab pilih sye untuk salah seorang winner giveaway akak...kalo ade lagi pasni, sye join lagi!!!!! (^_^)v



Akhirnya, berjaya jugak aku buat entry tutorial ini...

walaupun aku tau, dah banyak sangat orang buat tutorial ni...tapi aku nak sharekan jugak...tapi aku buat versi aku la...hopefully korang paham ye....

aku nak tunjukkan kat korang cara letak button share kat entry korang dalam blog...yang cenggini...


Step-step yang perlu korang ikut ade kat bawah ni...ikut tau... :)

Mula-mula, masuk dalam DASHBOARD...tapi makesure korang login dulu tau baru masuk dashboard...pastu pilih template...

then pilih EDIT HTML...


kalo kuar message camni, korang pilih PROCEED je...


then tick Expand Widget Templates...


Sila backup template dulu sebelum korang tambah script k...

Cari kod yang seperti di bawah ini (guna ctrl+f untuk memudahkan)

"< div class='post-header-line-1'/ >" atau "< div class='post-header-line-1' >"

Sila masukkan jenis button share yang korang minat...ade dua jenis, FULL and COMPACT...

< div style="float:right;padding:4px;" >
< a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/ >
< script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/ >
< /div >


< div style="float:right;padding:4px;" >
< a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/ >
< script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/ >

< /div >


Code diatas (Full / Compact) perlu dimasukkan selepas korang search code ni "< div class='post-header-line-1'/ >"....bile dah masukkan code seperti ini




save kan...then boleh la refresh blog...


button share akan muncul di setiap entry korang...

kalo tak muncul gak or ade pape soalan nak tanye, boleh la email kat aku, alyza8716@yahoo.com or di twitter @AlyzaFisol...insyaAllah aku akan cuba membantu sebaik mungkin yee...selamat mencuba... (^_^)v




petang-petang camni, dapat makan karipap ikan panas & kepok lekor...fuhhhh...memang sedap...

haishh..tetiba aku tingat karipap ikan yang aku beli masa gi terengganu aritu...

first time try makan....sedap...

beli kat kedai yang same jual kepok lekor beratur yang sedap tu (refer entry Kepok Lekor Tok Beng)...diaorang buat style frozen...balik umah goreng sendiri...arge pun tak la mahal sangat...10 biji RM3...

Karipap Ikan yang sedap

Intinya rasa cam serunding ikan

kalo korang gi terengganu, pastu singgah beli kepok lekor, jangan lupa beli karipap ikan segera ini jugak tau...tak rugi membeli...

Kepok Lekor Mini

yang gambar last ni takde kena mengena ngan karipap ikan, tapi saje je gatal nak tempek gak...hehehe... (^_^)v


 

Siapa nak menang hadiah, sila angkat kaki!!! :P *acah jeeeeeee

jom kita meramaikan contest yang dianjurkan oleh Naturactor Collections...korang tak nak ke menang Seruzad Vital Energy Day Repair yang bernilai RM150? kalo korang nak beli sendiri, tak payah masuk...kalo rasa-rasa nak menang, moh ler kite masuk yeeeee...

cara-cara nak masuk contest ni senang je...(senang-senang pun, kat seminggu gak aku pikir nak ngarangnye... :P)

1. Anda haruslah seorang BLOGGER yang mempunyai BLOG sendiri.
2. Mesti menjadi FOLLOWER kepada blog NC ini. Ada jugak hadiah utk follower bertuah tau! So, mmg xrugi follow blog NC ni :)
3. Letakkan banner "CONTEST UTK BLOGGER DARI NATURACTOR COLLECTIONS" kat bawah ni dan LINK kan ke blog NC.


4. Buat satu entry di blog anda yang bertajuk:

"Definisi kecantikan bagi saya"

dan panjang entry tersebut hendaklah maximum 150 patah perkataan. So, entry tersebut (yg memperkatakan ttg definisi kecantikan tu) mestilah ringkas dan padat.
5. Tag sekurang2nya 3 org blogger lain dan make sure diorang tau ya! hehe :)
6. Tinggalkan link entry blog anda di ruang komen di bawah ni ya!

haaaa...mudahkan...cuma part yang no 4 tu la yang payah skit (tadi kata mudah, ni payah plak..hmmm...tukang tulis dh pening..hehe)...ye la, kena pikir betoi-betoi kot...pastu kena la kreatip...

k la, aku nye jawapan bagi no 4...ni yang paling terbaik yang mampu aku karangkan...(skema tul ayat aku...xpe, sekali sekala)

Definisi kecantikan bagi saya setiap manusia, mempunyai definisi kecantikan yang berbeza. Ade yang kata cantik disebabkan paras rupa, cantik dari segi perilaku, cantik dari segi personaliti dan macam-macam lagi. Yang pasti, definisi cantik sangat-sangat la subjektif. Pada saya, kecantikan perlulah mempunyai keseimbangan dan gabungan luaran dan dalaman seperti yin dan yang. Barulah  terpancar kecantikan seseorang insan. Seperti Iklan Loreal, kejelitaan adalah hak milik setiap insan dan ya, memang milik setiap orang, kerana setiap manusia mempunyai kecantikan yang berbeza dan tidak ada manusia yang mempunyai kecantikan yang sama. Perbezaan itu jelas pada sesiapa yang berhak melihatnya seperti pepatah di bawah ini

“Everything has its beauty, but not everyone sees it”

Untuk mendefinasikan kecantikan tu amat lah sukar kerana ia adalah sangat subjektif. kecantikan itu sendiri datang dari cara kita untuk mewarnakannya supaya nampak cantik pada diri kita dan juga pada mata si pemandang.

ok dah selesai...


last but not least...3 orang kawan yang aku tag...

Nadz Fisol
Wahidah


itu sahaja...daaaa... (^_^)v




seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ni (Sebab Iodin, Aku Pitam), aku nak sharekan tips untuk ilangkan parut yang sangat-sangat berkesan especially untuk parut luka yang baru...

kalo parut yang lame tu, boleh je nak try buat jugak...antara berhasil ke tak, tak berani aku nak konpemkan sebab aku tak penah plak buat untuk parut yang lame... ;)


untuk hilangkan parut, korang hanya perlukan kulit pisang je...


pastu sapukan kat parut tu banyak kali...buat la tiap-tiap hari sampai la parut tu ilang... (nak lagi cepat ilang, sental tempat luka tu cam sental baju.. :P)


senang je kann...


sep duit tak payah beli ubat pape dah... (^_^)v


tengok kat dahiku, takde kesan parut kan...
dan aku tak cover pun ngan concealer kat 
tempat parut tu




hai kawan-kawan...(cakap versi upin & ipin)

semalam aku dah cite pasal kisah aku hari pertama sekolah kan...arini aku nak cite lagi satu cite, happen mase aku darjah satu jugak...tapi time tengah-tengah persekolahan...

alkisahnya bermula...


ade la satu hari tu...aku gi sekolah cam biase...naik van...sebab parent aku keje, so kena la naik van hari-hari gi sekolah...

selalu nye naik turun van, ok je...ntah camne ntah...satu hari tu, bleh plak kaki aku tersadung kat seat depan...slalunye, kalo aku duk belakang, nak turun, ok je...ntah nape aritu bleh plak kaki aku nak tersangkut kan...skali hamik kauuu...aku cium jalan tar...berdarah la dahi aku...dua-dua belah tangan aku dah penuh dot dot luka...sebab aku ade tahan dengan tangan masa aku jatuh atas jalan tu...abis la luka jugak tangan...

pastu kawan-kawan aku terus la bawak gi jumpa cikgu, cuci-cuci luka ape semua...then seharian la aku duk tercongok dalam kelas, dengar cikgu cakap then tak tulis pape pun kat buku sebab tangan sakit...

balik umah dengan muka sedih, aku cite la kat parent aku...tunjuk la semua luka-luka tu...dengan harapan yang mengunung tinggi, esok tak payah la gi sekolah...hehehehe...(dalam pala otak dah plan nak ponteng dah time ni...konon-konon nak rehat-rehat kat umah)...

namun, harapan tinggal harapan...mama aku suruh aku gi skolah gak...dengan muka yang masam mencuka sebab plan tak jadi, aku siap-siap la gi skolah...then sebelum kuar umah, mama nak bubuh la iodin kat luka, sebab nak cepat baik kan...time ni, boleh plak aku buat drama...aku nampak iodin kat cotton bud, aku terus pitam...lembik abis badan-badan...macam la sakit sangat buh iodin tu kat luka kan...padahal takde pape pun...sedar-sedar dari pitam, ingatkan ade la can duk umah...skali kena bebel ngan mama...terus kena bawak gi sekolah jugak...frust menonggeng aku buat kali kedua...(padahal kat skolah, cikgu buh iodin, aku ok je, steady lagi...takde pitam-pitam pun)


moral of the story, korang jangan la berdrama ngan mak korang...konpem mak boleh tau korang memang sakit betoi-betoi or drama...

bile kenang balik ngan mama aku, boleh pecah gelak...sebab pandai plak aku berdrama time-time camtu kan... :P

yang pastinya, luka jatuh tu takde pun tinggal kesan kat dahi aku sampai sekarang (so saham tak jatuh sangat la sebelum kawin aritu sebab takde parut kat muka..haha :P)...sebab parent aku ade guna something untuk ilangkan parut luka tu...nanti aku sharekan erk... (^_^)v



kenangan yang tak akan aku lupa sampai bila-bila...


actually, pagi tadi aku duk baca timeline twitter, ramai bercerita pasal ari pertama sekolah...tetiba aku ingat kisah aku di hari pertama sekolah kebangsaan...and terasa nak berkongsi cerita...so ini la kisahnya...

alkisahnya bermula :

masa tadika, aku dapat cikgu kristian, walaupun time tu aku sekolah kat Tadika Seruan Islam...cikgu ni memang tak reti nak sebut nama aku sebab panjang sangat...so kat buku aku semua dia tulis nama 'NORANI'...aku pun ingat la tu nama aku...sampai nak masuk darjah satu pun, aku ingat tu nama aku...

so masa ari pertama masuk sekolah kebangsaan...biase lah, ditemani mama...masuk kelas cam biase...sebelum tu mama dah gitau nama aku sebenar-benarnya...tapi disebabkan aku over excited nak masuk kelas punya pasal, aku endah tak endah je mama aku bagitau nama...pastu bile cikgu masuk, dia panggil nama seorang demi seorang...dan seorang demi seorang akan bangun dan mengiyakan cikgu...then cikgu pun panggil nama 'NORAINI'...dengan konfiden 100% aku bangun dan mengiyakan...pastu aku blur, nape ade sorang lagi budak bangun jugak...tup tup...bukan nama aku daa...ok ok, aku duduk balik...pastu cikgu panggil nama 'NORAZLIZA'....aku bangun lagi (sebab time ni aku ingat nama aku ade za za)...dengan konpiden jugak...cikgu kata bukan aku...dan dan aku kalih kat mama dengan muka blur, tertanya-tanya nama aku ape sebenarnye (tu la, len kali jangan over excited sampai tak dengar cakap mama tau)...tapi mama tak dapat nak tolong sebab aku duk tengah-tengah klas, n mama duk luar kelas...then bile cikgu panggil nama 'NURANIZAWATI'...bleh tak aku buat tak tau je...mama dah duk buat signal suh aku bangun, aku bleh buat tak tau and masih blur...dalam blur blur tu pun aku bangun gak sebab dah tengok muka mama cam nak marah...tapi masih tak percaya tu nama aku...dan bermula dari hari tu, baru aku tau nama sebenar aku...hehehe...dan cikgu dan kawan-kawan lain semua panggil aku wati, sebab tu je nama yang sesuai sebab tak nak konpius ngan nama lagi dua orang tu...

bile pikir-pikir balik, cam lawak pun ade...bleh plak tak tau nama sendiri...adeh...

tapi moral of the story kan...pada sape-sape yang ade anak, make sure masa tadika lagi cikgu panggil dengan nama yang betoi k, nanti tak pasal-pasal jadi cam aku, tak tau nama sendiri...parah!!!


tu la kisah yang aku nak kongsikan ngan korang...hehehe...akan ku ingat sampai bile-bile... (^_^)v




ingat birthday je ke ade adiah...

tahun baru pun ade adiah jugak tau...

tak penah-penah aku dapat hadiah yang sangat-sangat best, tahun ni boleh plak la aku dapat...

nak tau ape dia...hmmmm...sakit perut ceri beri di malam tahun baru...

huh...giler tak best...

alkisahnya bermula...

malam New Year baru-baru ni, aku n en.osbon n adik aku gi la cari port nak tengok bunga api...petang tu, aku memang dah sakit perut, berapa kali aku kuar masuk toilet...cam dah jadi penghuni toilet dah...huhuhu...pastu aku bajet sakit perut tak la sampai ke malam, sekali...hamik ko, memang sampai ke malam sakit nye...tapi aku gagahkan diri jugak nak gi tengok bunga api...en.osbon pusing-pusing KL cari port yang baik...then bile dah dapat port cantik kat depan klcc..aku terus tido sebab tak larat and sakit perut yang amat...sib baik en.osbon and adik aku tengok bunga api dekat ngan kete, so boleh la aku tido ngan nyenyak kat belakang...aku sedar bile time bunga api tengah meletup-letup di angkasa...pastu aku sambung tido balik...giler tak best...tak enjoy langsung tengok bunga api...tengok bunga api pun cam orang takde perasaan...

pastu dah balik umah, aku dipaksa makan ubat arang a.k.a charcoal...


korang nak tau tak, aku bleh gi imagine, aku makan batu arang yang hitam legam tu...


tapi memang arang tu ke yang kita makan erkkk???

ke ubat tu dah diproses dan dinamakan charcoal???

sampai skang aku masih bertanya-tanya...dah la aku ni jenis suka pikir pelik-pelik...

cam air badak, aku bleh pi imagine air mandian badak...tak pasal-pasal kena gelak... :P


aku nak search la pasal charcoal ni...nak dapatkan kepastian...kalo tak, sampai sudah la aku duk ingat makan arang batu... (^_^)v





*sepatutnya ade entri lain yang patut dipublish time ni, tapi disebabkan semua orang berkata-kata pasal dia, maka aku decide untuk naikkan entry ni bukan kerana nak mengejar trafik tapi nak mengatakan ape yang perlu aku katakan...tu sahaja...



cite HOT semalam yang semua orang katakan...

aku ni bukan nak mengutuk, bukan nak aibkan dia, bukan nak kata buruk-buruk pasal dia...

ape yang aku nak katakan...nape dia menjadi bualan hangat semua orang??

kat FB cakap pasal dia, kat twitter pun cakap pasal dia...siap trending lagi tu...

adakah disebabkan dia dah buka tudung, seksi dan sebagainya, orang kata macam-macam kat dia...

sebelum tu, korang pasti ke gambar-gambar dia yang tersebar kat internet tu, memang dia yang sebenar-benarnya???korang dah pastikan ke???

dah sure kan 100%???


papepun, aku tak minat nak cite bukan-bukan pasal dia...kalo benda tu tak betoi, tak pasal-pasal aku fitnah orang plak...baik jaga hal sendiri...dan aku bukannye orang yang sangat-sangat baik nak perbetulkan segala tindak tanduk dia...aku pun insan yang lemah yang banyak membuat kesalahan...so baik betulkan diri sendiri sebelum membetulkan orang lain...kan..


ade somebody tweet yang aku nak kongsikan...

"Kalo kita tak aibkan orang lain, Tuhan pun takkan bukak aib kita"


so, renung-renungkan lah dan selamat beramal yeeee.... (^_^)v



rasanye tak terlambat lagi kot untuk aku ucapkan 

Selamat Tahun Baru!!!!



rasa sekejap je dah abis tahun 2011...rasa sangat cepat masa berlalu...

papepun, 2011 banyak sangat kisah suka duka aku...boleh dikatakan tahun yang sangat mencabar untuk aku...

camne aku nak menyesuaikan diri ngan status baru, jadi diri sendiri, jadi kuat seperti skang walaupun kadang-kadang ade gak kecundang...camne aku berdepan dengan dugaan yang datang dari pelbagai sudut....dari segi luaran, memang orang nampak betapa happy nye aku...tapi di dalam, hanya Allah je yang tau...nak kata tak berjurai air mata, hmmm...tipu la...bukan takat jurai, dah lebat cam ribut taufan pun ade...tapi semua tu mengajar aku untuk menjadi lagi kuat dari dulu...yang paling penting, aku dapat jadi diri aku sendiri... :)

tahun 2011 jugak la, aku cuba menceburkan diri kembali dalam dunia blogging dan mula jatuh cinta ngan dunia ni...banyak sangat ilmu yang aku dapat through berblogging...dan sampai skang aku masih belajar untuk memperbaiki diri supaya di tahun 2012, aku dapat menjadi blogger yang tegar dan femes...hahha...angan-angan yang tinggi menggunung... :P *femes tu tak la ku kejar pun, aku bukan nak glamer pun.. :P



harapan aku di tahun 2012 ni, supaya tahun ni lebih baik dari tahun lepas...

azam baru??hmmm...azam baru aku, nak menjadi yang lebih baik dari yang sebelumnya....nak berjaya dalam pelbagai sudut...nak jadi diri sendiri...nak buat ape yang aku rasa nak buat...hehee...

bermula Satu Satu Dua Puluh Dua Belas, aku buka buku baru dalam hidup ku...semoga dipermudahkanNya... (^_^)v



Powered by Blogger.