Kepok Lekor Tok Beng

5 Comments
korang ingat lagi tak entry aku yang ini : Jauh Perjalanan, Luas Pemandangan...

kan aku ke Kuala Terengganu...so bile dah sampai je kat sana...ape lagi, operasi mencari kepok lekor la kan...dah alang-alang sampai, rugi kalo tak gi makan kepok...nak cari kepok yang sedap kat area KL ni, aku rasa banyak yang jual kepok tepung dari kepok ikan...sebab tepung je lebih, ikan tak berasa langsung...harga camtu jugak...hmmm...

hari pertama sampai, aku, en.osbon, dan dua orang kawanku, K.syima & Umi, pergi la kilang Kepok Lekor Tok Beng...femes ooo kepok ni kat situ selain Kepok Lekor Losong...mase kitaorang sampai tu dalam kul 7 lebih...tup tup, diaorang tengah basuh periuk laaa...haish, kilang tutup daaaa...terpaksa la postpone ke hari esoknya...

esoknya, pepagi lagi kitaorang kuar...pagi tu tak la sesudah subuh, dalam kul 8 lebih gak...patutnye kul 8 nak kuar, tapi disebabkan pintu bilik susah giler nak bukak sampai kena tunggu orang tolong bukakan dari luar, sangkut la dalam bilik kat 15-20 minit...abis masa kat situ...huhu...dah dapat kuar tu, terus la tuju ke kilang Kepok Lekor Tok Beng...sanggup tak breakfast sebab takut dapat nombor banyak...kalo korang yang nak tau, kat sini, kena amik nombor cam kat pejabat pos/bank untuk beli kepok...hebat tak, ade amik nombor lagi tau...

sesampai kitaorg kat situ, nombor yang kitaorang dapat adalah nombor 18...sangkakan tak lame menunggu...sekali, hamik kau...2 JAM kitaorang tunggu baru dapat beli kepok lekor sebanyak 100 batang...ha, ni lagi satu info...kalo korang beli on the spot, limit untuk sorang adalah 100 batang je...kalo nak lebih, kena la amik nombor banyak-banyak ye...or korang boleh order awal through phone ke or datang ke kilang terus...


ni ade aku capture gambar sikit masa menunggu kat kilang tu...

Makcik-makcik tengah buat kepok Lekor (sorry gambar gelap skit)

Masak guna kayu api lagi tau

Yang ni yang dah siap dibungkus untuk sape-sape yang order awal

Ramai pekerja dia

Yang ini station buat kepok Lekor Mini
*gambar kepok lupa plak aku nak snap... ;)

Harga sebatang kepok lekor yang biase tu RM1 sebatang...panjangnya lebih kurang sejengkal setengah...

kalo yang untuk kepok mini, RM5 untuk sepaket yang ade lebih kurang dalam 20 batang kot...

harga memang berpatutan dan memang sedap...cumanya yang jadi kena tunggu lame sebab setiap kali kepok lekor tu masak, ade orang lain duk pulun packing kat belakang...sepatutnya, bagi la kat customer yang menunggu dulu, baru la packing untuk kedai-kedai kan...dah la customer kena tunggu kepok masak, dah masak, ade orang lain pulun packing untuk diri sendiri...dari 100 batang kepok yang naik, yang customer dapat dalam 50 batang je...so kena la tunggu lagi 50 batang...tu yang jadi sangat-sangat lame menunggu...

walaupun lame camne pun, orang tetap tunggu, sebab sedap...so kalo pasni bleh improve services, tak mungkin lagi ramai customer akan datang dan masa menunggu tu akan kurang skit...

so sape-sape yang ke sana, bleh la singgah membeli kepok disini ye... (^_^)v




You may also like

5 comments:

  1. As salam,

    Kepok Lekor pure Ganu mmg best...pcl pon suka sbb rasa ikannya lebih dari biasa...terbaik lah !

    ReplyDelete
  2. msti xabs lg keropok tu kan akk..

    ReplyDelete
  3. PCL -> yg ini mmg terbaekkkk!!!!

    ella -> dah abis dah sebungkus...yg lain2 smua dah pas kat sedara mara.. :)

    ReplyDelete
  4. dah habis ker??
    baru nak mintak..
    hahaha

    ReplyDelete
  5. Lyn -> dh abis dh...kalo ade, leh la jamu kt awak..hehe

    ReplyDelete

Powered by Blogger.