Serves : 4 person
Preparation time : 10 minutes
Cooking time : 25 - 30 minutes


700g potatoes, peeled and chopped
125 cream cheese
1/4 cup lemon juice
1/4 cup olive oil
2 cloves garlic, crushed
1 cup fresh breadcrumbs
salt and white pepper, to taste

4 lemon sole steaks
olive oil to spray

chargrilled/steam vegetables, to serve


1. Steam or boil the potatoes until tender. Drain well and mash with cream cheese, lemon juice, oil and garlic until smooth. Stir through the breadcrumbs and seasonings. Cover and keep warm.

2. Spray the fish with oil and season. Chargrill for 3-4 minutes on each side or until just cooked. Place the lemon sole fish on servings plates and serves with the skordalia and chargrilled/steam vegetables. Serve immediately.


Recipe taken from Simple Heaven Volume 2
Serves : 6 peoples
Preparation Time : 10 minutes
Cooking Time : 25 minutes


40g butter
1 leek, sliced
2 sticks celery, thinly sliced
2 cloves garlic, crushed
2 tablespoons flour
2 cups milk
1 1/2 cups fish or chicken stock
350 g new potatoes, cut into 1cm chunks
2 teaspoons thyme leaves
600g mixed seafoods (eg: white fish, prawn, scallops, mussels etc)
125g light cream cheese
salt & freshly ground black pepper to taste


1. Melt the butter in a large saucepan and saute the leek, celery and garlic for 3-4 minutes or until softened. Add the flour and cook fore 1 minute. Stir in the milk and stock, bring to the boil and stir until thickened. Reduce the heat then add the potatoes and thyme, simmer for 10 minutes or until potatoes are just tender.

2. Add seafood and simmer for 5 minutes until seafood is just cooked through.

3. Stir the light cream cheese into the chowder until smooth. Simmer for a further 5 minutes until well heated. Season, then ladle into serving bowls and garnish with thyme sprigs. Serve immediately.


Recipe taken from Simply Heaven volume 2.
Serves : 2 person
Preparation Time : 10 minutes
Cooking Time : 5 minutes


300 g (10 oz) raw tiger prawns, shelled
2 spring onions, roughly chopped
grated rind of 1/2 lime
1 tablespoon chopped fresh coriander
1 teaspoon fish sauce (nam pla)
1 tablespoon cornflour
groundnut oil for frying

Put the prawns, spring onions, lime rind, coriander and fish sauce in a food processor or blender and process for about 20 seconds until well combined but retaining a little texture.

Shape the mixture into 12 balls and lightly dust them in cornflour. Heat a little oil in nonstick frying pan and fry the balls for 2-3 minutes until golden all over. Drain on kitchen paper.


Recipe taken from 200 Meals For Two
minggu lepas dalam Wordless Wednesday - Kanak2 Ribena, aku tempek gambar je...minggu ni aku upload video dia plak...

tengok la betapa seronoknye dia main2...

very the kanak-kanak ribena en.osbon ku...comey... :D

video


sori la gambar goyang, almaklumla, yg amik nye aku, langsung tak pro bab2 nak amik video ni...hehe...
alhamdulillah, aritu aku tingin sangat nak makan nasi tomato, dapat jugak aku masak untuk diri sendiri & en.osbon...bukan tak nak beli je kat param...tapi sesaje je gatai tangan nak masak sendiri...nak test skill bleh masak ke tak nasi tomato...hehehehe...


1st time try, nasi agak lembik skit...almaklum la, mane reti aku nak bajet2 air ni kan...name pun first time...hehehe...masuk je 2nd 3rd time, boleh la kot jadi cantik...dengan harapan la kalo jadi kan... :P

ni aku sharekan resipi nasi tomato aku amik kat Koleksi Resipiku.. 



NASI TOMATO

500 g beras wangi } dibasuh & disejat
500 g. beras biasa }
150 g minyak sapi/marjerin
2 bunga cengkih
1 bunga lawang
3 buah pelaga
5 cm kayu manis
1 labu bawang besar (dicincang)
150 ml. puri tomato
1.5 l air
garam secukup rasa
6 camb bawang goreng }
100 g hirisan badam bakar } untuk hiasan
80 g kismis/sultana }

Bahan dikisar:
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
1.5 cm. halia

1 Panaskan minyak sapi, tumis cengkih, lawang, pelaga dan kayu manis 1-2 minit.
2 Bubuh bahan kisar, kacau hingga wangi.
3 Masukkan puri tomato, kacau 2 minit. Bubuh beras dan gaul.
4 Kemudian bubuh air dan garam. Masak hingga kering airnya. Perlahankan api, tutup periuk.
5 Bila masak, taburkan bawang goreng, badam dan pis.



AYAM MASAK MERAH

1 ekor ayam (1.5 kg, dipotong 8)
garam, serbuk lada hitam secukupnya
1 camb rempah kari } bahan perap
1 camt serbuk kunyit }
340 g tomato sos
2 labu bawang besar (dibelah 2 & dihiris)
minyak untuk menggoreng terendam
garam, gula secukupnya

Bahan Penumis:
5 cm kulit kayu manis
4 buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawangBahan dikisar:
6 biji cili merah
4 biji cili hijau
20 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm halia muda
2 camt ketumbar }
1 camt jintan putih } disangai/goreng tanpa minyak
½ camt jintan manis }

1. Perap ayam, garam, lada hitam dan bahan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
3. Keluarkan kecuali 3 camb minyak, bubuh bawang besar dan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
4. Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
5. Bubuh pula sos tomato. Setelah sebati, masukkan ayam. Tutup sebentar agar ayam masak. Bila kuah elok pekatnya, angkat dan hidangkan.



~ selamat mencuba ~
Best giler berbuka dekat Shogun Sunway Pyramid...

banyak sangat pilihan makanan, sampai tak tau nak makan yg mane satu dulu...semua makanan tengok sedap...dari lauk pauk, sampai la ke sup, tempura, sushi and macam2 la...

choices of food dia boleh dikatakan sangat2 banyak...aku penah gi Shogun One Utama...aku tak berapa suka sangat kat situ, sebab tak banyak sangat pilihan makanan dan lauk pauk nye cam kureng menyelerakan....price same je...

aritu, aku pulun makan salmon banyak2...sebab time tu aku tingin nak makan salmon...sampai laki aku amik kepala ikan salmon...hamik kau, jenuh nak mengabiskan...pastu makan ikan cod la, mussels la, ayam la, udang la...haish...kalo nak senaraikan, aku rasa banyak kot aku makan aritu...

price dia dalam 50++...tapi bagi aku, sangat2 berbaloi...bleh makan sampai ketat perut...aritu je, aku tak makan sahur langsung, pasal makan berbuka tu duk ade lagi dalam perut...

masa kami nak pi tu, sib baik booking awai...fullhouse tau aritu...baik melayu, baik cina, baik india...semua ade...penuh...dan yg bestnye, walaupun ramai orang, diaorang cepat je refill makanan...ok la tu kan...service memang baik punya...kitaorang panggil untuk mintak dia tuangkan green tea, cepat je dia buat...pinggan pun clear cepat...memang tiptop la service nye...

kalo korang nak makan buffet, boleh la pegi sini...best sangat2...tak la mahal sangat, still affordable...

nah, layan la gambar kami malam tu...ni semua gambar makanan 1st round...2nd round, 3rd round, beround2 dah tak amik, sebab kusyuk makan...hehehehe...sampai lupa nak amik gambar... :D

en.osbon tengah pikir nak makan yg mane dulu...hehe...

1st round punya makanan

tu ha kepala ikan salmon...

aku paling suka yg siput bentuk shell tu...sedap...

sup sirip ikan yu...our favorite...
Balik Kampung..hohoho...balik kampung...hati girang....


tak dan balik kampung, hati dah girang dah...haha...tak sabarnye nak balik kampung...

tak sabar nak berbuka dengan keluarga...

tak sabar nak makan cempedak goreng...minggu lepas lagi dah pesan kat abah, belikan cempedak untukku...heheh...

tak sabar nak makan gulai tulang dengan rebung...nyum2...

tak sabar nak makan rendang & ketupat...

tak sabar nak kutip duit raya...eh...lupa suda...tahun ni tak available la plak nak kutip duit raya, pasal dah kawin...sob sob sob...kena bagi duit raya ade la...huhuhu...tapi, bleh kan dapat duit raya dari en.osbon...hehehehe....bleh kan kan kan en.osbon...

dah macam2 tak sabarnye...

korang camne plak...mesti seronok cam aku gak kan...semangat nak balik kampung...hehehe...
jom kita sama2 kira hari nak balik...yeay!


korang pernah tak amik gambar dari mana-mana blog n tempek kat blog korang???

mesti ade kan...aku sendiri pun penah buat...hehe..

kalo kita nak amik gambar dia, kita kena la mintak permission tuan punya gambar dulu kan....ye la, sian dia, dah penat amik gambar, tetiba, ade orang suka suki je amik gambar dia...

alkisah nye...ari ahad lepas, aku ajak la en.osbon aku gi param kat Shah Alam...tahun ni tak jejak lagi kesitu...tetiba cam nak gi sane tengok-tengok makanan yg ade...jalan-jalan cam biase, tetiba en.osbon stop kat satu stall ni...aku ingatkan dia nak beli kuih, sebab tu stall kuih, ghupanye dia nak tunjuk aku sesuatu yg agak mengejutkan...

ade orang guna gambar kuih dari blog Mak Uda aku, jadikan banner and digunakan untuk dia menjual kuih-muih dia...


gambar onde-onde (buah melaka) tu gambar Mak Uda aku punya


paling obvious, watermark blog masih ade kot...bile gitau Mak Uda aku, dia pun terkejut and tak sangka ade orang guna untuk tujuan berbisnes...kalo ye pun, tak leh ke mintak permission orang punya gambar dulu...memang bengang gak la bile tau dia suka suki je amik gambar tu...

pengajarannye, nak amik gambar, mintak permission dulu...setiap gambar tu ade copyright masing-masing...respek la hasil keje mereka...
Buat pengajaran...



Sangat touching...


Salam.....


Untuk tatapan dan renungan semua anak-anak....semuga ianya tidak berlaku kepada kita ya...........


"Mana Mak?'


Jam 6.30 petang.

Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, "Along mana?'

Mak jawab, "Ada di dapur tolong siapkan makan."

Ayah tanya Mak lagi," Angah mana?"

Mak jawab, "Angah mandi, baru balik main bola."

Ayah tanya Mak, "Ateh mana?"

Mak jawab, "Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?"

Ayah tanya lagi, "Adik dah balik?"

Mak jawab, "Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik."

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, "Mana Mak?"

Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, "Tak tahu."

Ayah tanya Angah, "Mana Mak?"

Angah  menonton tv.  Angah jawab, "Mana Angah tahu."

Ayah tanya Ateh, "Mana Mak?"

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh  menjawab, "Entah."

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, "Mana Mak?"

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook.
Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, "Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi.
Tak reti nak balik!!"

Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah.
Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur.
Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti.
Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak.
Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat.
Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu.
Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah.
Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya.
Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam.
Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik.
Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu.
Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan.
Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah, "Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing.
Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada
peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka."

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri.
Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, "Mana mak?".

Hanya Adik yang jawab, "Mak dah tak ada."

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?"
atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah.
Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

sedih aku baca...harap2 aku tak buat camtu kat mak ayah aku...huhuhuhu
since semalam cuti nuzul Al-Quran, aku buat operasi masak memasak makanan yg aku tak pernah masak sebelum ni...semuanye ala barat...takde menu melayu...heheh...sesaje je nak tukar selera makan western plak...kalo tak hari-hari makan makanan melayu, sebab tu je yg senang nak dibeli kat param and senang nak masak... :D

nak masak western pun tak la susah sangat, cumanye bile first time masak, dia jadi agak slow skit, sebab kejap-kejap tengok buku resipi, pastu tak konfiden ngan sukatan pasalnye kena masak untuk 2 orang...dalam buku masak untuk 4 5 orang....pastu aku malas nak timbang betoi2...hehehe...

ni la makanan yg aku masak semalam, ade yg jadi n ade yg tak jadi...ok la tu kan...first time...nanti second third time bleh la jadi perfect...

Appetizer - Prawn Ball with Chilli Sauce

Appetizer - Seafood Chowder

Main Dish - Grilled Lemon Sole Fish with Skordalia

 Main Dish - Fried Spaghetti

Dessert - Ice Cream with Banana Toffee


tu je menunye...jangan terliur suda (terliur ke??)...pose ni... :P

Nanti-nanti, aku sharekan recipenye kat korang erk...


korang pernah dengar tak pasal TRIBERR???


aku pun baru je dengar arini...dan terus join...dan terbukti memang menaikkan traffic serba sedikit...ok la tu kan, satu cara baru untuk naikkan traffic selain ping blog ape semua tu...

meh aku cite skit pasal TRIBERR ni...aku nak cite lebih2 pun, aku baru je join petang tadi lepas baca entry AzriJohan ni...sebelum tu, thanks AzriJohan sebab introduce benda ni to me....dan actually dia dah join komuniti triber Chief Denaihati sebelum ni dan dia jugak dah create satu komuniti - Kelab Blogger...which is, aku pun join tribe tu...thanks for the invitation yeeee...


TRIBERR ni actually web yg akan auto re-post entry korang ke twitter...so tak perlu korang nak publish banyak2 kali kat twitter untuk follower korang baca...dengan join TRIBERR, semua tu automatik je...then bile korang join TRIBERR ni, setiap ahli dalam tribe yg sama akan auto re-post jugak entry korang kat follower mereka...cer imagine kalo di auto publish kat twitter orang lain, tak ke secara automatik rating TRAFFIC korang akan naik? of course la akan naik...orang yg tak penah notice kewujudan blog korang pun, dah bleh tau dah yg korang ade blog...

kalo korang tak paham ngan explanation aku, korang boleh baca kat blog AzriJohan, dia lagi terer explain..hehehe...

Baca kat SINI dan SINI...

Lagi banyak tribe korang join, lagi cepat TRAFFIC korang naik...


Join my tribe - Alyza's Blogger Friends dengan menghantar DM to me @alyza8716

dan join jugak tribe AzriJohan - Kelab Blogger dengan menghantar DM to @azrijohann


CEPAT2 JOIN SEKARANG, TEMPAT ADALAH LIMITED!!


*kalo nak join tribe aku, makesure follower korang lebih dari 50 orang (hehehe...guna syarat yg same cam AzriJohan...jgn marah nooo)
la la la la la la la la la laaaaaa....

la la la la la la la la la laaaaaa....


mase kecik2 dlu, konpem tak lekang kan tengok kartun SMURF...walaupun tak paham ape dia cakap, tapi layan kan aje...sanggup bangun pagi awal2 sebab tak nak lepaskan peluang tengok kartun SMURF...sanggup tak mandi ape semua, janji dapat tengok kartun SMURF dulu...hehehe....mak dah bebel puluh kali pun, jawapannye sat sat sat...sebab tak nak miss kartun SMURF....haaaaa...punya la addicted ngan kartun ni...hehe...

my favorite SMURF all the time is SMURFETTE....the cutest among all the SMURF...


she so adorable yet so cute...if someone bleh bagi present to me patung Smurfette ni, mau tido malam ku peluk2 dia...hehehee....


as we know, on 1st September akan kuar cite ni...sangat2 tak sabar k...dari bulan brape ntah, duk berkira2 nak tengok cite ni...n dah berpuluh ratus ribu juta kali duk cakap kat en.osbon nak tengok nak tengok...n yg paling pasti dah over-excited nak gi tengok kat cinema...haishhh, lagi 15 hari lagi...

sebelum gi tengok cite ni, cer korang imagine, camne erk diaorang nak kuar dari Bandar New York yg besar gaban tu untuk balik ke kampung diaorang...

bagi aku la kan...ni imaginasi aku je...takde kena mengena ngan storyline sebenar benarnya...nak tau cite betoi, gi arr tengok kat wayang nanti...

*aku mulakan imaginasi aku yang tak berapa kreatip

dengan kecanggihan teknologi yg ade skang, guna je Garmin ke Papago ke Google Maps ke untuk cari location kampung SMURF tu...then dah dapat exact location, guna je subway untuk gerak dari satu tempat ke tempat yg lain...makesure masuk pintu subway tu cepat2 ye, kang tersangkut kat pintu plak...




kalo nak lagi senang, cari je doreamon, mintak pinjam poket dia tu...pastu pinjam sekali time machine...guna time machine, lagi cepat...n jimat...tak payah bayar tiket subway n konpem tak tersepit...hehehe...haaaa, ade lagi satu cara lagi nak balik kampung SMURF ngan cepat, mintak kuasa teleport cam dalam cite Jumper tu...yg tu lagi tak payah bayar pape...pejam mata, terus sampai...pantas gitu...


itu sahaja...sekian terima kasih... :P



harap-harap kali ni bleh menang tiket free dari Nuffnang...LAGI BEST kalo dapat menang "The Smurfs" travel mug ke car sign...janji menang...hahahahahaha...tapi kalo dapat tiket je, dah kira OK sangat2 dah...hehe...


jom mengira hari untuk tonton THE SMURF...yeah!!!!



The Smurfs 


Lazy Monday comes again!!!

haishhhh...


lazyness...please please please go away...
seperti yg dijanjikan, akhirnya entry ni kuor jugak...dah banyak ari terperap dalam draft, tak terpublish lagi...arini baru sempat publish, sebabnye baru ngadap laptop...hehe...

untuk buat masakan ni, lebih kurang same je cam Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin cuma bezanya, tak payah letak tempoyak...dan ikan tu kena bakar dlu...


kalo nak sedap, bakar ikan atas bbq grill ke atas arang ke...kalo bakar dalam oven, kurang kick la...

tu je resipi nye....hehhe...tak susah pun, senang jeeee...

selamat mencuba ya kawan2...








sye mau update entry untuk besok plak...nite2 all...
sape suka makan masak lemak tempoyak ikan patin...yg aku tau takat ni, si uya tu pun suka makan....hehee...

ni resipi masak lemak yg aku amik dari sini...pasni leh la main masak2...


Bahan-bahan:
Ikan patin
Daun kunyit
serai(dititik)
santan
asam keping
Garam secukup rasa
Tempoyak

Bahan kisar:
Cili merah
halia
kunyit hidup
Bawang putih
Bawang merah

Cara :
1. Panaskan minyak sedikit dan tumiskan bahan dikisar sehingga wangi.
2. Tuangkan santan, serai,asam keping dan garam dan kacau sehingga kuah mendidih.
3. Masukkan ikan patin dan daun kunyit dan biarkan ia mendidih lagi di atas api yg kecil.
4. Akhir sekali masukkan tempoyak, gaul rata dan biar ia masak.
5. Angkat dan hidangkan.





tapi kan, aritu aku tak guna pun resipi ni, sebab aku dah beli yg dah siap pack...rencah2 semua dah ade...aku just masukan dalam periuk n masak...tu je...semudah A B C...hehehehe...dalam pack tu dah ade 2 ketul ikan patin yg dah siap dibasuh, rempah masak lemak, tempoyak, daun kunyit & serai...arge nye dalam RM7++...murah kan...kalo korang berminat nak cari yg dah siap marinate ke yg dah siap rempah ratusnya sekali ngan ikan/daging, boleh la cari makcik ni kat pasar tani melawati...yg tu maklumat yg aku dapat dari makcik tu...aritu aku dapat beli ni pun, pasal diaorang ade bukak pasar tani kat opis, so aku borong la skit...hehehehe....

tapi resipi ni akan aku simpan jugak, untuk reference masa depan...mane nak tau, tetiba 1 hari nanti aku nak masak sendiri ke, bleh la guna resipi ni kan... :)

next entry will be Masak Lemak Ikan Talapia Bakar...*masak lemak lagi!!!! nasib la, bile namanye antu masak lemak, keje masak lemak je la...mane la badan tak bam bam...asyik tambah lemak je kan... :P
*ni adalah entry yg patut dipublish ari senin/selasa, but due to biziness, tak sempat nak publish..

Ikan Siakap masak 3 rasa yg aku masak ari ahad aritu...diri sendiri yg request nak makan...

bangun je pagi2, terus cakap kat en.osbon, kata tingin nak makan 3 rasa tapi nak masak sendiri...so, en.osbon pun ajak la gi tesco, cari ikan n bahan-bahan nak masak...alhamdulillah, aritu ikan siakap murah...dapat la angkat sekor...pastu beli la barang2 nak masak yg lain...

so makan berbuka untuk ari ke-7 adalah Ikan Siakap 3 Rasa, Cendawan Goreng Tepung, Ayam Goreng Rempah dan ade la tambahan lauk pauk yg berlebihan ari sebelum2 nya...tak baik membazir, lauk yg lebih, simpan dalam peti ais, then panaskan balik n makan... :D elakkan pembaziran di bulan puasa ye kengkawan....hehe...

kat bawah ni aku share resipi Ikan Siakap Masak 3 Rasa...nanti boleh la korang cuba masak untuk diri sendiri or family...


resipi Ikan Siakap 3 Rasa

1 ekor ikan siakap
1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
3 ulas bawang merah (dihiris) - * ummi kisar
1 sudu besar cili kering kisar (*ni ummi tambah)
1/3 biji capsicum merah (tak letak)
1/3 biji capsicum hijau
1 biji tomato - didadu kasar)
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 cm halia (dihiris halus)
Minyak yang banyak untuk menggoreng ikan

Bahan B:- (untuk sos)

3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula pasir

Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)

1 pokok daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dipotong 4)
akak tambah-1 batang daun ketumbar (potong kasar)
1 batang saderi
1/2 batang lobak merah-nak habiskan stok
1 biji bawang merah-potong bulat

Cara-Cara:-

1. Sapukan tepung jagung sekeliling ikan. (*akak gaul dulu dgn sedikit garam dan serbuk kunyit dan salut tepung jagung)
2. Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan (*akak bagi garing sikit). Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
4. Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. (*akak tambah air). Kacau rata dan biar mendidih sikit.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan ke atas ikan tadi.

resipi di amik dari sini..

entry arini, aku akan publish resipi2 untuk dikongsikan bersama...
akhirnya ari jumaat lepas, dapat jugak makan nasi arab....mekasih ye en.osbon tolong belikan...

sedap gak la...tapi tak leh lawan Ar-Rawsha lagi...

en.osbon kata kat Saba lagi sedap...aku tak leh nak komen ngan Saba, pasalnye tak penah pi lagi...bile ntah dapat makan nasi arab kat Saba plak...ade tak dia buat delivery, anta sampai damansara, kalo ade, mau aku mengorder nya...hehehehee

untuk sape2 yang jauh nak pi beli kat Saba, Param Setiawangsa ade jual nasi arab yg en.osbon aku belikan ni...

Chicken Mandy - RM12

Chicken Kabsa - RM13

bagi aku, nasi arab ni patut makan 2 orang...pasal nye banyak tak hengat...aku sendiri pun makan separuh je, tak mampu nak makan semua...banyak sangat dohhh..sengkak perut2 nak abiskan semuanya...

kat dalam gambar ni korang nampak cam kering je kan...but don wori, dia bagi kuah kari and kuah air asam yg sedap jugak...taruk kat nasi n kaco n ngap saja...

oklah, aku nak habaq kata aku dapat makan nasi arab jaaa...hehehehe...pasni entry aku akan penuh ngan alkisah makan saja...name pun bulan posa, makan pun macam2 la kan...hehehe...

tu saja untuk arini, selamat malam kengkawan...
syoknye org gomen dapat B.O.N.U.S...

syoknye dapat shopping raya dengan duit B.O.N.U.S...

syoknye beraya dengan duit B.O.N.U.S...



tu adalah ayat2 orang jeles cam aku yg tak dapat B.O.N.U.S raya...huhuh...sob sob sob...



tapi syukur alhamdulillah, parent ku, parent-in-law, adik beradik n kengkawan happy dapat bonus...rezeki nak sambut raya..


aku tumpang gembira sebab mereka2 semua gembira...



nanti aku kutip duit raya kat sape2 yg dapat duit B.O.N.U.S...wahahahha...tak pun, korang kena open table utk aku...hehehehe...motip, sebab korang dapat B.O.N.U.S setengah bulan...hehe...banyak tu... :D
last friday, en.osbon blanje dinner....weeeee...suka sangat2....dah lame tak makan kat Tony Roma's...

bile sekali sekala datang ke situ, dan teringatkan makanan nye yg portion besar, terus pikir nak order appetizer, main course & dessert...hehehee...tapi bukan makan sorang k, makan berdua la...kalo sorang, idak nye mau aku nak telan semua...makan appetizer je ngan air, dah bleh kenyang kot...
yg paling pasti, malam tu aku makan DAGING..haaa, aku yg susah nak makan daging kat kedai, boleh order main course beef tau...sesaje gatai nak makan daging malam tu, tambah2 plak kalo dapat makan daging yg medium cook...huhuhuh...sodap tau...ngan juicy2 nye...yummy!!! (jangan terliur suda, bulan posa ni)

sebenarnye daging yg medium cook lagi sedap dari yg full cook...cer korang tengok chef2 luar negara, diaorg kalo bakar daging, mesti medium cook sebab nak maintainkan juice daging tu...bile daging kering, tak la best n feel nak makan compare yg juicy2 ni...kalo tak caya, cer korang try tengok n makan n rasa la bezanye...

dah2, tak payah cite panjang2...layan la gambar2 makanan kitaorg malam tu... :D

aku yg menunggu makanan dengan penuh kesabaran :P

my drink - Strawberry Lemonade...boleh la...

 Kickin Shrimp - yg ni paling sedap...kami makan sampai licin...hehe

tempting tak??

Kickin Shrimp & Beef Ribs ape ntah name dia...lupa daaa...

bile mau makan ni???

sedap ni...so juicy...

small red velvet cake - dapat jugak ilang kempunan...

malam tu, dua2 orang sengkak perut sebab kenyang yg amat...dalam pada kenyang tu pun, bleh plak pi melalak berdua kat Song Box...dah puas melalak baru balik...

Last but not least, thanks en.osbon for the dinner...pasni blanje la lagi dinner yg best2...hahahaa...


Menu berbuka untuk ari ke-empat...simple se simplenye...masak asal ape ade di umah...semalam tak dapat nak singgah "PARAM" sebab hujan...en.osbon naik moto dah basah kuyup, aku plak stuck dalam jem walaupun umah n opis dekat yg amat...maka nye, cari la ape bahan yg boleh dimasak, masak dan makan..janji ade benda nak makan time berbuka kan...


lauk 5 mata a.k.a jenis


Sambal Tumis Ikan Bilis

Masak Sardin

Ikan Terubuk Masin goreng ngan bawang & cili

Sayur labu air

n telur goreng

simple kan? cam makan sahur je...heheh...

ala, kira jadi la, dari takde makan langsung, tu pun dah kira rezeki berbuka..alhamdulillah... :D


arini cam plan nak makan Nasi Arab je...kalo tak dapat, Nasi Tomato ke...kalo tak dapat jugak Nasi Beriani Ayam pun jadi la...alahai, sedapnye...nyum2...eh eh, posa la...hehhehehe...


*entry motivasi diri sendiri

semalam blogwalking as usual, singgah la blog toke PB yg sangat success, Hanis Haizi...one thing bout her yg aku suka, sebab sometimes entry dia sangat menaikkan semangat untuk berjaya...mengajar untuk bergerak & maju ke depan..bukan duk di takuk tu jee...

setiap orang nak berjaya dalam hidup kan, tapi at the same time, suka bagi alasan, camne nak berjaya camtu??bleh ke berjaya dengan asyik bagi alasan je?

alasan yg slalu dengar, bunyinye cenggini laa..

"tak bolehlah.."

"takutlah..."

"tak berani nak bersuara la.."

"bukan dalam bidang aku la.."

"tak minat la.."

"susah lah..."

"penat lah..."

tu semua alasan yg kita akan create, senang cite, aku la tu..antara insan2 yg suka bagi alasan...

bila dah baca entry dia sampai habis, aku mula sedar, yg kalo aku asyik bagi alasan, sampai bile2 pun aku takkan kuar dari comfort zone, takkan berani amik risiko, & yg pasti takkan berada di puncak kejayaan...

kalo nak jadi berjaya, kita kena la think positive dan tak create alasan2 yg akan menjatuhkan diri sendiri jee...

actually lepas attend head start aritu, aku dah mula nak kuar comfort zone, tapi masih mencari kekuatan...sebelum2 ni pun, ade kengkawan yg bagi nasihat untuk think positive & don't create alasan...takkan selesai benda tu kalo asyik nak ngelak dengan alasan je...dan aku dah mula ade kesedaran kat situ...tapi tak sedar sepenuhnya lagi...atau senang cakap, tak nak cuba sedar...skang baru nak sedar diri, tapi tak terlambat lagi kan... :)

harapan ku, bermula dari sekarang, dengan berbekalkan kerjaya sebagai executive di MPB dan perancang kewangan di Prudential BSN Takaful, aku harap aku akan berjaya seperti insan2 yg lain yg dah berjaya dalam hidup mereka...

to en.osbon, family, friends and bloggers, tolong doakan supaya aku ade kekuatan untuk jadi orang yg berjaya...
cuba renungkan firman Allah bermaksud :

Hampir-hampir (neraka) itu terpecah-pecah lantaran marah. Setiap kali dilemparkan ke dalamnya sekumpulan (orang) kafir, penjaga (neraka itu) bertanya kepada mereka: “ Apakah belum pernah datang kepada kamu (di dunia) seorang pemberi peringatan? Mereka menjawab: “ Benar ada”, sesungguhnya sudah datang kepada kami seorang pemberi peringatan, maka kami mendustakan(nya) dan kami katakan: Allah tidak menurunkan sesuatu pun: Kamu tidak lain hanyalah di dalam kesesatan yang besar



Dan mereka berkata: Sekiranya kami mendengarkan atau memikirkan (peringatan itu) nescaya tidaklah kami termasuk penghuni neraka yang menyala-nyala.” – (Surah al-Mulk, ayat 8-10)

renung-renungkan dan selamat beramal... (^_^)
Powered by Blogger.