Syampu antara punca gemuk

12 Comments
ape kes niii??? syampu kepala pun leh jadi punca gemuk...hmm..pastu takkan tak syampu kepala kot...nanti busyuk camne...huhuhu...

berita ni saya baca pagi tadi kat Berita Harian Fanpage...

berita nye berbunyi begini...

LONDON: Apabila berbicara mengenai mengurangkan berat badan, kebanyakan kita sedar tiga faktor perlu diambil kira: genetik, jumlah kalori yang diambil dan masa yang sedia diluangkan untuk bersenam.

Kita tidak boleh memilih ibu bapa, namun menurut mantera diet, jika kita makan secara sihat dan kerap bersenam akan membantu menurunkan berat badan. 

Namun, bukti baru membayangkan menjauhi ‘kalori bahan kimia’ yang wujud dalam produk kecantikan harian seperti syampu, losyen badan dan sabun mungkin dapat membantu mengurangkan berat badan. 

Doktor di Pusat Perubatan Mount Sinai di New York mendakwa ‘phthalates’ kandungan bahan kimia dalam 70 peratus kosmetik serta kebanyakan produk pembersih isi rumah, didapati berupaya menjejaskan sistem kawalan berat badan semula jadi yang menjaga keseimbangan hormon apabila kimia itu menyerap emnerusi kulit.

Penyelidik berkenaan berkata pendedahan kepada phthlatates menerusi penggunaan harian mungkin dikaitkan dengan obesiti kanak-kanak dan masalah berat di kalangan dewasa. – Agensi

so pasni kena tukar syampu la...takleh pakai yg ade bahan kimia...kena pakai organik jeee...*kena start survey shampu organik yg best

aissshhh perlu bertukar shampu demi kesihatan...

bye bye Dove



kalo pakai Herbal Essences, kira shampoo organik tak??




You may also like

12 comments:

  1. rasanya clairol tak organik sgt..maka palailah BAWANG! huhuhuhuh

    ReplyDelete
  2. apa lagi. jom la buat syampu sendiri. kalau tak pun, beli yang organik je. tapi organik selalunya mahal sikit.

    jom buat syampu sendiri

    Buat Syampu Sendiri - Hinndari Bahaya Bahan Pengawet & Bahan Kimia

    ReplyDelete
  3. adeh..mksudnye lpas ni x ley gune syampu la ye..:)..sy pmbce beru..salam perkenalan ye..:)

    Undang - Undang Kentut : Kau Kentut , Aku Saman Ko !!!!
    [ Gempar ] India Menemui Air Di Bulan

    ReplyDelete
  4. Salam dear,

    Tak pernah dengar pulak pasal nie...
    thanks for sharing this..;-)

    ReplyDelete
  5. uya -> dulu rasa cam pernah pakai, tapi rasa cam tak best...ntah...kena ingat balik dulu guna shampoo ape... :D

    ReplyDelete
  6. Hunny -> ade org kata bawang pn tak ok...huhuh

    ReplyDelete
  7. Miss Y -> wah, menarik buat shampo sendiri... :D

    ReplyDelete
  8. prince -> bleh guna, tp cari la yg organik... :D

    salam perkenalan jugak...

    ReplyDelete
  9. sandra -> salam...how r u?? sye pun tak penah dengar, baca je news tu, terus share ngan kengkawan...untuk kebaikan semua...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.