Rukun Islam ke-5 Terjamin!!

0 Comments

PruBSN Ummah laksana haji badal bagi peserta tak sempat ke Makkah

DARIPADA Fadl bin Abbas, seorang wanita dari Bani Khats'am berkata: "Wahai Rasulullah SAW! Sesungguhnya Allah sudah mewajibkan haji kepada hamba-Nya, bapaku seorang yang sudah berumur, tidak mampu mengadakan perjalanan, apakah boleh aku menghajikannya?” Rasulullah SAW menjawab: Boleh."

Orang Muslim yang hendak menunaikan badal haji perlu mengikuti syarat antaranya mereka terlebih dulu sudah menunaikan haji untuk diri sendiri dengan sempurna, hanya menunaikan haji untuk seorang saja pada satu-satu musim haji dan melakukan haji mengikut yang diamanahkan.
Diriwayatkan oleh Ibnu Abbas, Rasulullah SAW mendengar seorang lelaki berkata: “Aku penuhi panggilan-Mu untuk Syabramah. Rasulullah SAW bertanya: “Apakah engkau telah melaksanakan haji untuk dirimu? Ia menjawab: Belum. Baginda bersabda: Hajilah untuk dirimu kemudian laksanakan haji untuk Syabramah.”

Sebut saja amalan menunaikan haji untuk mereka yang sudah meninggal dunia serta yang hilang upaya kekal, boleh dikatakan semua umat Islam mengetahui mengenainya tetapi ada juga keliru apabila bertemu dan mendengar terma ‘haji badal’.

Prudential BSN Takaful Berhad yang menawarkan pelan takaful PruBSN Ummah sejak 3 November lalu menerima banyak pertanyaan mengenai badal haji yang termasuk dalam manfaat diterima peserta pelan takaful berkenaan.

Pegawai Syariah Prudential BSN Takaful Berhad, Mohammed Farouq Abdul Jalil, berkata badal yang bermakna ganti adalah haji yang ditunaikan oleh seseorang untuk orang lain yang layak menunaikan ibadat itu tetapi tidak berkemampuan disebabkan keuzuran atau sudah meninggal dunia.
Justeru katanya, bagi memenuhi niat peserta PruBSN Ummah yang menyimpan dengan pelan itu tetapi tidak kesampaian untuk menunaikan haji, hasrat itu akan ditunaikan melalui haji badal yang terangkum dalam manfaat pelan takaful PruBSN Ummah.

“Inilah keunikan pelan takaful PruBSN Ummah sebagai pelan komprehensif kerana selain faedah perlindungan, pelan ini turut mengambil kira tujuan asal peserta menabung iaitu untuk menunaikan haji dan umrah.

“Jika hasrat itu tidak tertunai kerana peserta meninggal dunia atau hilang upaya kekal, PruBSN Ummah tetap menyempurnakan niat mereka melalui haji badal yang akan dilakukan oleh pihak ketiga,” katanya.

Bagi peserta takaful yang sudah ke Tanah Suci untuk menunaikan haji tetapi tidak sempat menyempurnakannya dan perkara itu jelas dibuktikan, maka dia juga layak untuk mendapat faedah haji badal kerana manfaat itu masih tertakluk dalam pelan PruBSN Ummah.

Mohammed Farouq berkata, bagi memastikan niat menyempurnakan rukun Islam kelima itu terlaksana, badal haji akan dilaksanakan sama ada oleh penama yang dipilih peserta atau dengan kerjasama pihak ketiga iaitu Tabung Haji Travels and Services Sdn Bhd.

“Sementara itu, waris kepada jemaah yang meninggal dunia di Tanah Suci akan mendapat jumlah perlindungan dua kali ganda dan khairat kematian.
Selain menyimpan untuk tujuan ibadah, pelan ini turut memberi perhatian kepada kepentingan keluarga,” katanya.

Beliau berkata, melihat perkembangan semasa termasuk kos menunaikan haji yang tidak dapat dinafikan semakin meningkat, umat Islam khususnya golongan muda digalakkan menabung dari sekarang sebagai persediaan perancangan menunaikan haji.

Katanya, bagi tujuan itu mereka juga perlu bijak merancang kerana selain simpanan di Lembaga Urusan dan Tabung Haji (Tabung Haji), tidak rugi untuk yang memasang niat menyahut seruan Baitullah mempunyai simpanan sokongan yang menawarkan pelbagai manfaat.

“Kita juga galakkan yang menyertai pelan takaful PruBSN Ummah pergi menunaikan haji dalam tempoh berkenaan supaya mereka mendapat manfaat penuh yang ditawarkan pelan ini sepanjang berada di Tanah Suci,” katanya.

PruBSN Ummah turut menawarkan penulisan wasiat dengan kerjasama AmanahRaya Berhad (AmanahRaya) sebagai perkhidmatan pilihan dengan kadar bayaran berpatutan bagi memudahkan pelanggan menguruskan harta/simpanan mereka.

PruBSN Ummah menawarkan pelan perlindungan dan simpanan untuk tempoh dari sepuluh tahun dengan kadar minimum RM50 sebulan.

Mereka yang berusia dari 19 hingga 60 tahun boleh menyertai pelan ini yang turut menyediakan perlindungan tambahan bagi penyakit kritikal.

Maklumat lanjut boleh diperoleh dengan menghubungi saya di 012.534.6258 atau email nuranizawati@prubsnadvisor.com.my.

source dari Berita Harian


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.