masuk lagi satu giveaway...yippie!!!!

tarikh tutupnye malam ni, so aku sempat lagi nak submit and join giveaway ni...hehehehe...wish me luck ye guys...

korang pun sempat lagi kalo nak join giveaway ni, masih ade masa lagi nak mengarang entry...hehe.. :D


okeh...syarat-syarat nak menyertai giveaway by Kak Ina KL ni adalah seperti berikut : (*tetiba kuar ayat skema plak....hiks :P)

1. Mesti mempunyai blog <- alyzafisol.blogspot.com la blog daku...hehe

2. Buat satu entry khas utk giveaway ni....tajuk entry wajib begini "GIVEAWAY FROM WWW.KAKINAKL.COM <- dh...seperti di atas... :D

3. Linkkan Ke Entry Ini Dan Bagi 3 Sebab Kenapa Anda Suka Baca Blog Akak <- link ke entry sudah...sebab musabab nye, kat bawah ni yeee....

4. Semua perserta di kehendaki LIKE Facebook  akak sebelah kanani (klu dah LIKE tak payah yer) <- dah like dah... :)

5.  Sila copy & paste ayat dibawah ini (klu dah LIKE tak payah yer)
(tolong edit jika ada sponsor lagi) <- erk rasenye cam takde sponsor lagi dah...kalo tertinggal, mintak maap ye kak, tak perasan laaa...hehee...

6. Setelah Siap Entry Anda, Tinggalkan URL Entry Anda Itu Di Ruangan Komen Di Bawah Entry Ini.  <- publish je entry ni, akan terus tinggalkan link kt blog akak...


*dengan ayat skema nye ku menulis...hikhikhik...

disini, akan ku senaraikan 3 sebab penting kenapa ku suka melawat, mengomen dan men'blogwalking' blog Kak Ina KL...

sebab pertama :- kak ina selalu share resipi kat blog beliau, so aku suka la tengok ape yang dia masak, camne nak masak, dan yang paling best, boleh try resipi yang kak Ina share tu...senang nak follow resipi beliau...

sebab kedua :- penulisan kak Ina yang best...tak bosan nak membaca...setiap entry, ade cerita menarik yang akan kak Ina cite...

sebab ketiga :- aura kak ina kot...walaupun tak singgah setiap hari, tapi akan ku cuba jugak cari masa untuk singgah ke blog kak Ina...kalo tak singgah rasa cam tak best...camne aku suka singgah blog-blog orang lain, camtu la aku suka singgah blog kak Ina...

rasa tu je la kot sebab musabab nya...kalo ikutkan sebenarnye, aku memang suka singgah blog kak ina ni pun...seminggu, pasti sekali akan singgah dan baca...kalo tak mengomen, aku jadi silent reader je... :)


so itu sahaja setakat ni...mau kuar sambut tahun baru...yippie!!! n byee (^_^)v




aku di gelar Ratu Twitter???

hmmmm....*pikir panjang


hmmmm....*pikir panjang lagi


hmmmm....*pikir panjang panjang lagi

ishhh...aku bukanlah ratu twitter...walaupun aku rajin tweet, tapi ade lagi yg sangat sangat sangat rajin tweet...kalo aku ni ratu, aku rase dah lame tweet aku cecah 20k...

cuma yang aku baru perasaan, dalam sehari, aku tweet lebih dari 50...hehehe...kira banyak ke tak tu erk???ke ade lagi yang lagi banyak tweet dari aku? :D

anyway, korang bleh check brape banyak korang tweet dalam sehari kat TweetStats...dia akan kuar detail cam dalam sehari berapa banyak korang tweet, time bile korang rancak tweet, ngan sape slalu tweet n ade la lagi...

aku dah buat...dan hasilnya...tadaaaaaaa...


dalam bulan Nov - 1,585 tweets and Dec as per yesterday - 1,477 tweets...ok la tu...bulan dec kurang active twitter... :P *kurang active la sangattttt....


average daily aku tweet 54.2 jeeeeeeee....tak slalu pun cecah 100 pun...so kira ok la tu kaannnnn...hehe...


laaa...baru ku tau rupanye aku banyak tweet time malam...


hmmmm....


memang konpem aku sangat active time malam...ngeeee... :D


Dhiya, ko tengok brape banyak aku tweet ngan ko...hahahahaha....

actually ngan mereka-mereka ni la aku kerap tweet...ade lagi orang lain, cuma tak sebanyak mereka...


skang aku guna tweetdeck untuk tweet...lagi senang compare dari twitter for android...kalo kat opis, aku guna web je...sebab sah-sah memang aku duk depan pc kan...*kantoiiiii rajin tweet kat opis...ngeh ngeh ngeh...


kebanyakkan RT aku adalah quote yang aku suka and ade sesetengah tu agak related ngan aku...bile suka RT kan je laaa....


tu la statistik aku...sebelum dapat result ni, aku memang bajet, aku tweet sangat ciput la...tup tup, baru sedar diri, banyak jugak aku tweet...hehehehee...


so sape-sape nak tweet ngan aku, boleh la follow aku @AlyzaFisol...insyaAllah aku akan reply tweet korang...n boleh la kita berbicara disitu...heeee... (^_^)v





memula dapat tau...bile en.osbon tweet kat aku...


aku yang terpinga-pinga, takde depan tv, sebab duk ade kat opis lagi...terus reply tweet dengan perasaan yang tak percaya muka kuar tibi....


pastu bile en.osbon reply yang ini...


terus aku excited sebab muka kuar tibi...suh en.osbon capture, dia kata tak sempat sebab few seconds jee...huhuhu...sedih2...

tapi pastu aku terpikir-pikir, time bile diaorang record...sebab setahu aku, aritu aku tak nampak pun orang TV9 kat situ...ke sebab diaorang pakai biase yang buat aku tak cam...hmmm..whatever la...janji muka kuar tibi...tu yang penting...hahahahahhaa....ape korang ingat keje ngan co tibi ni, boleh slalu kuar tibi ke? bile kira brape kali je muka aku terpampang kuar tibi...tu pun brape seconds je...huhu...sebab tu kalo kuar tibi, perangai excited terlebih tu menjelma...hehehehhehee.....


taadaaaa...dapat gak aku capture muka aku....hehehehhee....

papepun, aku rasa bertuah dapat attend NAPBAS...sebab bukan sahaja jumpa blogger, siap boleh masuk tibi tuu...ngeeeee...dan tak mustahil kalo kuar kat mane-mane magazine nanti... ;)

yang pasti Nuffnang awards boleh dikatakan bukan calang-calang event...

Bravo to Nuffnang for make it the event awesome!!!


(^_^)v




arini aku nak share something yang berdasarkan pemerhatian aku...

benda ni maybe betoi, maybe tak...sebab kat mane-mane aku baca pun, cam takde yang menyatakan kaitan UV ngan BE...tapi tak tau la kan kalo aku terlepas pandang ade entry sebelum ni dah cite pasal dua benda ni...kalo aku salah, korang tolong betoikan k...sebab aku pun masih baru dengan benda-benda camni...aku ni kategori budak masih belajar lagi kot...cam budak darjah 1 yang baru masuk skola...haaa, camtu la aku... :)

ape yang aku perasan la kan...kalo UV aku dalam seminggu lebih dari 500...aku akan dapat 1 BE...then kalo maintain 500 UV dalam seminggu lagi, insyaAllah, akan dapat BE lagi....tapi....kalo UV korang lebih dari 700, korang bleh ade lebih dari 3 BE...then kalo UV turun...kemungkinan nak dapat BE lagi tu agak lambat skit kot...



*tengok la UV aku yang ciput ni...tak la sehebat orang lain yang UV nye beribu dalam masa sehari or seminggu...huhuhu

so far, alhamdulillah, aku bleh maintain 500 UV per week...nak maintain tu pun, biase la, konpem kena ade usaha skit kan...kena rajin-rajin update blog...blogwalking...mengomen entry blogger lain...macam-macam la...

korang jangan la pi compare UV aku ngan blogger-blogger otai...sah-sah jauh bezanya kot...macam langit ngan bumi...aku ni bukannye femes pun...so dapat 500 UV per week tu pun dah kira besar hati...tapi kalo naik lagi, ape salahnya kan...hehe...


yang ni BE aku yang currently memang running kat blog...baru je 1 BE dah jadi metered earnings...aku tak pasti memang BE tu dah abis running or sebab UV aku turun mendadak minggu ni...

minggu lepas memang UV aku naik banyak sebab cite NAPBAS tu...minggu ni jatuh sebab banyak hari aku tak dapat nak update blog sebab ade hal keluarga skit...

so currently memang aku masih jadi cam inspector gadget, investigate pasal benda-benda ni...kalo ade yang menarik lagi, aku akan sharekan kat korang k...don wori...sharing is caring rite... (^_^)v




dah lame aku simpan gambar ni, baru arini aku nak publish..hehe...

niat asal, tak nak buh skali ngan entry NAPBAS aritu...n bajet nak buat entry lain la...sekali, hamik kau, bertangguh la jawabnye...

so sementara aku duk ingat and ade masa, baik aku publish siap-siap sebelum jadi gambar basi...hehe...


macam aku cakap kat entry lepas, best jumpa blogger-blogger...and impian aku kan nak jumpa top-top blogger...termasuk la Redmummy...n yes aku dapat jumpa...tapi jumpa amik gambor je...tak sempat nak borak, sebab dia busy melayan orang lain...takpela, janji dia layan aku kat twitter...hehehe...


anyway, u look so gorgeous malam tu...dress tu memang cantik sangat...and thanks kak red coz sudi amik gambar ngan orang tak glamer cam sye... :P


hope to see u again pasni kat mane-mane event Nuffnang, so boleh la borak lame-lame skit kan...

dan semoga Allah memudahkan kak Red bersalin...tak sabar nak tengok redbaby... (^_^)v





 
 Wordless Wednesday : Arrggghhh...aku dibuli!!!
 




dari hari NAPBAS lagi aku ternanti-nanti giveaway dari MADAMMONDOQ.COM...akhirnya, tiba jugak...

bile dah tunggu, konpem-konpem aku nak masuk giveaway ni walaupun aku tau aku susah nak menang...hehehe...tapi mane nak tau kan, kot-kot ade rezeki boleh menang...tak salah nak cuba kan... :D

cara-cara nak masuk giveaway ni senang je...tak banyak benda pun kena buat...cuma kena pikir secara kreatip jeeeee... :P


cara-caranya adalah :

1. Buat satu entry yang bertajuk “MY BIRTHDAY Giveaway by MADAMMONDOQ.COM” di blog korang. <- DAH
2. Letakkan banner Giveaway di atas di dalam entry itu dan link kan ke entry ini. <-DAH...ni ha banner nye


3. LIKE Fanpage Madammondoq.com <- yg ni lagi DAH...
4. Nyatakan 1 SAHAJA komen / pandangan korang tentang apa yang perlu di tambahbaik dalam Blog Madammondoq ini. <- scroll ke bawah untuk baca komennya yee...
5. Lengkapkan ucapan birthday korang pada aku : “Saya UCAPKAN………..” (suka hatilah nak berapa panjang pun..) <- same seperti di atas, scroll ke bawah ye kengkawan
6. Setelah selesai.. hantarkan permalink entry korang itu di ruangan komen di bawah. <-kang dah siap, aku akan terus letak kat entry tu....

Komen aku pasal blog Madammondoq ni...hmmmm...1 komen je kan...kalo komen lebih-lebih, disqualified tak madam?? hehehehe...

komennye :- blog madam ni dah ok dah...rasa cam tak perlu nak tambah ape-ape pun dah...boleh kata hari-hari ade entry...pastu entry tak bosan pun...gambar pun cantik-cantik...suka je baca hari-hari (walaupun takde la masuk hari-hari pun...hehehe..tapi janji masuk gak kan...ngeee)...tapi kalo buat giveaway selalu-selalu, konpem lagi best...hahahaha...ok2, juz kidding...

tu je kot komennya...tak tau nak komen ape...sebab dah rasa ok dah blog Madammondoq ni...


ucapan plak :- saya ucapkan, tahniah sebab dah meningkat umur...opsss..hehehe...



ucapan sebenar-benarnya...


saya ucapkan Happy birthday, may this day always be a special one to remember and be filled with sunshine and smiles, laughter and love. Hope your birthday blossoms into lots of dreams come true!


siap speaking lagi tau my wish to you..hehehehhee...


HAPPY BIRTHDAY MADAMMONDOQ!!!





sape-sape nak menang cash, boleh la join giveaway ni...cara-caranya seperti di atas...

hadiah nya adalah ini :-

Pemenang PERTAMA : RM 50
Pemenang KEDUA : RM 40
Pemenang KETIGA : RM 30
Pemenang KEEMPAT : RM 20
Pemenang KELIMA : RM 10

tarikh tutup adalah sebulan dari tarikh arini (27 Jan 2011)...selamat mencuba...


pssttt, sape-sape yang menang 1st tu, nanti open table erk...hehehe... (^_^)v




aku baru pas baca entry kawan baik aku yang tak perlu la dinyatakan siapa...

aku memang tau kisah nye skit-skit je...sebab aku tau banyak lagi kisahnya yang dia sendiri tak nak cite...mungkin sebab terlalu perit untuk diluahkan...ok, aku paham...aku pun tak nak paksa ko berkata-kata...aku tak nak ko lagi sedih...tu je...kalo ko sedih, aku yang menyaksikan nya lagi sedih...


ape yang aku boleh kata kat sini...

bile ko nak seseorang tu, bukan main lagi ko sanggup buat macam-macam...bak kata orang yang dilamun cinta...lautan api pun sanggup diharungi, walhal tak sanggup pun kan...sebab tau masuk lautan api, konpem mati terbakar kan... :P (*buat lawak jap, walaupun hati agak panas)


bile ko tak nak, ko bleh plak buang orang tu camtu je...ko ingat kitaorang takde perasaan ke hape...ko ingat kitaorang ni anak patung ke hape..rasa nak, amik, rasa tak nak, campak camtu je...aku dah kata, kalo ko serius nak kan dia..ko jaga dia betoi-betoi...jangan sesekali ko sakitkan hati dia...kalo ko rasa ko tak leh nak serius, tak leh terima dia seadanya...tak perlu ko nak ngorat dia dari awal...ko bleh blah...

nasib baik ko takde depan aku je...kalo ade, memang aku lempang, aku lepuk, aku belasah ko...geram sangat bile ko buat kat kawan aku camtu...ape yang pasti, aku tak leh boleh nak tengok ko dah...sebab memikirkan ape yang ko dah buat kat kawan BAIK aku...



kalo ko rasa cukup gentleman, mintak maaf pada dia & ibubapa dia...



masuk harini, dua hari dah aku panas ngan dia ni...aritu kat twitter, arini kat blog...haishhh...ilang mood aku jap...



My Dear Friend :

Aku doakan ko jumpa yang terbaik, yang lagi baik dari dia...yang sanggup terima ko seadanya, yang sanggup menjaga ko sampai bile-bile, yang sanggup menjaga family ko seperti ko jaga family ko sendiri...sesungguhnya, aku dan yang lain-lain sentiasa ade dengan ko, tak kira la waktu ape-ape pun...kitaorang nak kan yang terbaik untuk ko because u deserve it...dear, please be strong...kitaorang doakan yang terbaik untuk ko...


betoi la ape orang cakap, bile something happen kat kawan kita, dia sakit, kita pun akan terasa sakitnya jugak...n yes, tu yang aku rasa skang...




cer bagitau sape yang tak nak tinggi cam model...

mesti ramai yang tingin nak tinggi kan...kan...kan...

cam aku gak la...walaupun kadang-kadang aku rasa dah tinggi, realitinya aku tak la tinggi mane pun...hehehhee...

aku de tips yang aku nak share kat korang...hehehhee...


kalo korang nak tinggi cam model...


korang gi la cari kasut yang 4 inci ke atas (cam kasut aku ni)...konpem korang akan tinggi nye...hahahahhaa...

saje nak tempek gambar kasut sendiri... :D

bagus tak tips aku ni....ngeeee...

tapi kan...memang ni yang aku buat untuk nampak tinggi dan yang pastinya nampak kurus...sebab badan aku kan dah bam bam...so cara nak nampak aku selim melim, pakai kasut tinggi la...konpem nampak selim...hahahhaa... *diri sendiri je perasan selim, orang yang tengok, aku no komen, pasalnye maybe diaorang nampak aku same je... :P

kalo tak caya, cer korang try...kalo tak berhasil, tak dapek la teman nak nolong...kalo berhasil, tahniah laaaa...

tips ni memang aku sendiri-sendiri suka suki je aku reka...berdasarkan pengalaman sendiri...


kalo rasa nak cuba, cuba la...kalo tak nak n tak suka, aku tak paksa pun... (^_^)v





setelah sekian lame tak nampak kewujudan grapevine ni, akhirnya dia kembali lagi...

pe lagi, ni la peluang nak menambahkan duit di akaun ChurpChurp...



cepat share-share kan pada kengkawan...


nak register ChurpChurp, boleh la klik kat SINI...




both proposal memang aku rasa sangat awesome....n sweetttt sangat....

walaupun cara cam lebih kurang same je...but seriously it still so sweet...

Wedding proposal 1 : Tim (co-founder Nuffnang) & Audrey



Wedding proposal 2 : Ariff & Dena



Congratulations to all of you!!!!


*kalo aku dapat proposal camni pun, konpem aku nangis cam diaorang gak... (^_^) but en.osbon had given me 1 video that made me cry jugak eventhough its not a wedding proposal...but never told him bout it... :)




yeay!! finally entry ni dah up...

punya la berhari-hari nak tulis, edit bagai...arini baru sempat publish...

*sila baca dengan senafas, sebab time aku taip ni pun, dalam senafas je...hehe..saje nak dera korang.. :P

seperti yang telah dijanjikan, entry ni adalah cerita pasal event paling happening, gempak, marvelous, awesome...The Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011 yang berlangsung kat JW Marriot, Putrajaya Jumaat yang lalu...

*fuhhhh, amik nafas balik...

ape yang boleh aku katakan, memang peluang keemasan yang tak boleh dilepaskan bile dapat attend event ni...sangat sangat sangat sangat sangat best...

the best moment ialah dapat jumpa blogger-blogger lain face to face...impian ku menjadi kenyataan!!yippieee!!..tapi blogger lelaki je aku tak jumpa sebab aku segan tahap gaban...heh...yang blogger pompuan, aku buat muka tak malu tegor mereka...kalo aku buat muka malu-malu kucing miaw miaw...konpem aku tak bercakap ngan sape-sape sampai la abis event tu...pastu menyesal...so better aku buat muka selamba je tego..hehehe...

ok la...aku tak tau nak cite panjang-panjang camne...baik layan gambar je la kot...






With Reen & Kathy



With Zoe & Nadya

The Nuffies : Thara & Farah

Semua blogger-blogger ni sangat peramah walaupun first time jumpa...dan masing-masing memang suka bergambar, so aku pun banyak tempek muka aku kat kamera orang lain jugak...*dengan muka tak malu nye aku menyibuk skali untuk bergambar...hehehehehhehee....


malam tu, jangan tak caya, ade pole dance tuuuu...ade gak la aku amik gambar, tapi ciput je la...pastu banyak tak jadi...sebab tu aku tak buh kat sini...tapi kalo jadi pun, takde nye aku nak letak kat sini...walaupun aku tau ramai yang nak tengok aksi-aksi pole dance tu kan... :P


aku tempek sekeping je dah...buat syarat je...(perlu ke?? :P)

kalo nak cite ke bab makan...banyak sangat makanannye...abis diet aku malam tu...tak makan kang, sayang...bukan selalu dapat makan kat situ kan...n since aku tak penah merasa makan di JW Marriot, Putrajaya, so aku telan je semua...ape yang dihidangkan, semua licin kecuali Pea Soup...ohhh, yang tu aku tak lalu wehhh...telah kacang pea pun aku duk tak makan, ni kan plak soup nye...kembang tekak aku hirup...aku makan gak la skit, buat syarat nak rasa...pastu tolak tepi...hehe

The Menu

Pea Soup yang aku sangat tak suka...huhu

Clockwise : Grape Sorbet, Pistachio Crumbed Baked Chicken, Tiramisu in chocolate cup & Pan-fried Dory Fillet

luckily aku choose ikan dari ayam...sebab ayam tu aku nampak cam tak menarik sangat...walaupun pada mulanya dia letak ayam, eventhough aku dah request ikan...memula rasa nak makan...tapi bile pikir-pikir yang aku dah muak makan ayam (sebab hari-hari makan ayam) so aku mintak tukar ke ikan...n ikan tu sangat sedap...tak sia-sia aku mintak tukar...hehe...

abis je event tu, sebenarnye kitaorang sambung lagi bergambar...sampai la sorang-sorang dah start balik, baru la aku pun balik...

tapi sebelum balik, konon-konon nak tinggal jejak...sekali pen tu takde dakwat plak...so aku posing la buat-buat sign board tu...(sedih sedih tak dapat sign..sob sob sob)


ok lah....tu je cite nye...

last but not least, A BIG BIG BIG thank you to NUFFNANG, coz bagi peluang ni to me...next NAPBAS, jemput aku lagi yeee... :D


opppssss....sebelum terlupa walaupun sebenarnye aku memang hampir-hampir terlupa...hehe...kalo nak tau result penuh sape yang menang award malam tu, boleh la gi kat blog Madammondoq...dia capture semua gambar pemenang...aku memang tak capture sebab nye, kamera aku tak leh zoom jauh...pastu, tiap kali announce winner, aku sibuk tweet...malam tu, timeline aku memang penuh ngan result NAPBAS...tak caya, leh check kat twitter aku... (^_^)v




waahhhhhhhh....

aku secantik Hanis Zalikha!!!! biar benar!!!!


hahahahaaa...tajuk entri tak leh blah...

takde maknanya aku ni secantik si Hanis Zalikha...dia jauh lagi cantik kot...name pun model kan... :)

aku ingat lagi first time bertembung ngan dia mase kat Hotel One World, giler terpegun ngan kecantikkan dia...

so mase The Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011 (NAPBAS), aku tak ketinggalan nak amik gambar ngan Hanis...bukan selalu dapat jumpa Hanis kan...


dan memang terserlah kecantikkan dia dan dia sangat tinggi, tambah ngan heels dia lagi...aku yang pakai kasut heels 4 inci pun tak leh lawan dia...*sib baik pakai heels 4 inci, kalo pakai 2 inci, nampak sangat aku ketot...huhuh..

orang kata kalo anak nye cantik, mak nya pun mesti la cantik jugak kan...n yes!! it's true...mak Hanis, Nani Rostam memang cantik jugak...nampak muda...


pasni kena maintain makan Collagen Dust kalo nak cantik macam mereka... (^_^)


Coming soon - cerita penuh NAPBAS



memandangkan aku tidak berkesempatan lagi nak update blog pasal Nuffnang Asia Pacific Blog Awards 2011 a.k.a NAPBAS yang berlaku semalam di Putrajaya Marriot...maka malam ni, aku hanya upload gambar di FB sahaja...

esok, insyaAllah entry pasal NAPBAS akan keluar... :)


nak tengok gambar-gambar NAPBAS, boleh la jengah ke FB ku ye...

kat sini aku tempek gambar aku...
nanti aku tempek gambar ngan blogger-blogger lain... (^_^)


waaaahhhhhhh...tak sabarnye...lagi beberapa jam je lagi aku akan attend event ni...

preparation aku biase-biase je...takde la bajet nak vouge da vass ke ape...setakat nak memenuhi tema nye yang formal...


so my preparation :

Dress - Sudah ada...sponsored by kawan baik ku...hehehe...

Kasut - dah ade dah...pakai kasut hantaran kawin je...

Tudung - Of course dah ade...hehe...

Accesories - dah...sponsored by orang yang same gak...

Clutch - dah dibeli...*sanggup aku beli sebab nak ikut tema...


itu sahaja...tinggal nak bersiap-siap je...


tak sabarnye nak jumpa blogger-blogger lain...



pada sesiapa yang pegi, jumpa lah kita di sana malam ni yeeee...




hai kengkawan...

disebabkan aku masih demam...aku takde idea nak update blog ngan story mory...

so rasa cam nak berblogwalking je...

picture taken from here

pada sape-sape yang nak aku singgah ke blog korang, sila la tinggalkan link blog kat dalam comment ye...insyaAllah sampai la aku kang kat blog korang...



*wahai demam, cepat la baik...sok nak pi Nuffnang Award ni...kang tak leh nak bergumbira...


makanan yang simple untuk mereka-mereka yang hidup solo or berdua...masa nak memasak pun kejap je...dalam 10-15 minit je...sangat sesuai untuk yang orang yang bekerja macam aku...hehe...

Grilled Beef with Egg & Salad

Grilled Salmon with Egg & Salad

Daging boleh beli yang siap marinated kat Jusco ke, Tesco ke...then balik umah masak je...Salmon tu, buh garam n black pepper pun dah cukup...then grill kan cam biase...salad plak, boleh beli paket salad yang dah siap dibasuh...hehe

simple je kan...boleh la cuba-cuba... (^_^)v


korang ingat lagi tak entry aku yang ini : Jauh Perjalanan, Luas Pemandangan...

kan aku ke Kuala Terengganu...so bile dah sampai je kat sana...ape lagi, operasi mencari kepok lekor la kan...dah alang-alang sampai, rugi kalo tak gi makan kepok...nak cari kepok yang sedap kat area KL ni, aku rasa banyak yang jual kepok tepung dari kepok ikan...sebab tepung je lebih, ikan tak berasa langsung...harga camtu jugak...hmmm...

hari pertama sampai, aku, en.osbon, dan dua orang kawanku, K.syima & Umi, pergi la kilang Kepok Lekor Tok Beng...femes ooo kepok ni kat situ selain Kepok Lekor Losong...mase kitaorang sampai tu dalam kul 7 lebih...tup tup, diaorang tengah basuh periuk laaa...haish, kilang tutup daaaa...terpaksa la postpone ke hari esoknya...

esoknya, pepagi lagi kitaorang kuar...pagi tu tak la sesudah subuh, dalam kul 8 lebih gak...patutnye kul 8 nak kuar, tapi disebabkan pintu bilik susah giler nak bukak sampai kena tunggu orang tolong bukakan dari luar, sangkut la dalam bilik kat 15-20 minit...abis masa kat situ...huhu...dah dapat kuar tu, terus la tuju ke kilang Kepok Lekor Tok Beng...sanggup tak breakfast sebab takut dapat nombor banyak...kalo korang yang nak tau, kat sini, kena amik nombor cam kat pejabat pos/bank untuk beli kepok...hebat tak, ade amik nombor lagi tau...

sesampai kitaorg kat situ, nombor yang kitaorang dapat adalah nombor 18...sangkakan tak lame menunggu...sekali, hamik kau...2 JAM kitaorang tunggu baru dapat beli kepok lekor sebanyak 100 batang...ha, ni lagi satu info...kalo korang beli on the spot, limit untuk sorang adalah 100 batang je...kalo nak lebih, kena la amik nombor banyak-banyak ye...or korang boleh order awal through phone ke or datang ke kilang terus...


ni ade aku capture gambar sikit masa menunggu kat kilang tu...

Makcik-makcik tengah buat kepok Lekor (sorry gambar gelap skit)

Masak guna kayu api lagi tau

Yang ni yang dah siap dibungkus untuk sape-sape yang order awal

Ramai pekerja dia

Yang ini station buat kepok Lekor Mini
*gambar kepok lupa plak aku nak snap... ;)

Harga sebatang kepok lekor yang biase tu RM1 sebatang...panjangnya lebih kurang sejengkal setengah...

kalo yang untuk kepok mini, RM5 untuk sepaket yang ade lebih kurang dalam 20 batang kot...

harga memang berpatutan dan memang sedap...cumanya yang jadi kena tunggu lame sebab setiap kali kepok lekor tu masak, ade orang lain duk pulun packing kat belakang...sepatutnya, bagi la kat customer yang menunggu dulu, baru la packing untuk kedai-kedai kan...dah la customer kena tunggu kepok masak, dah masak, ade orang lain pulun packing untuk diri sendiri...dari 100 batang kepok yang naik, yang customer dapat dalam 50 batang je...so kena la tunggu lagi 50 batang...tu yang jadi sangat-sangat lame menunggu...

walaupun lame camne pun, orang tetap tunggu, sebab sedap...so kalo pasni bleh improve services, tak mungkin lagi ramai customer akan datang dan masa menunggu tu akan kurang skit...

so sape-sape yang ke sana, bleh la singgah membeli kepok disini ye... (^_^)v


Powered by Blogger.