Konsep "Buang Rezeki" Dalam Penjagaan Berat Badan?

0 Comments
Sye terbaca artikel ni disini by Kevin Zahri...nice to read n tlah membuatkan sye utk berubah mindset sye sblm ni...thanks for the info...

so kt cni, sye tempek kan trus ape konsep yg diperkatakan oleh en.kevin ni...

"Jangan buang rezeki!"

"Tak baik membazir!"

"Tak baik buang rezeki"

Ah itu selalu kata-kata yang membuat kita rasa bersalah untuk mengelak daripada makan atau minum terlebih. Contoh, anda berada di mamak dan meminta nasi separuh. Tapi bila dapat pinggan nasi, ia masih terlebih. Atau anda pesan teh tarik tapi yang saiz hidangannya agak besar. Jadi macamana? Apa hukumnya? Patutkah anda "membazir" atau boleh tinggalkan "rezeki" demi kesihatan?

Allah SWT Maha Memahami.

Kita semua tahu bahawa salah satu sifat Allah SWT adalah maha memahami. Jadi dalam situasi ini niat anda sangat penting. Semasa kita buat pesanan nasi putih mahupun teh tarik, kita boleh berusaha (niat dan amalan) untuk memesan kuantiti ataupun saiz hidangan yang sesuai tetapi akhirnya jumlah saiz hidangan bukan di tangan kita ... melainkanlah anda ke dapur restoran mamak dan ambik lauk sendiri.

Lagi2 kalau pesan air, sudah pasti akan dapat gelas penuh, dan nak kongsi dengan orang lain memang susah. I mean, siapa nak share dengan kita :)

So di sini, kalau niat anda adalah untuk menjaga kesihatan dan keadaan tidak membolehkan anda menjimat (elak dari membazir), Insyallah Allah SWT memahami keadaan anda.

Tapi kalau niat anda memang nak membazir, sudah pasti anda yang bersalah.

Yang penting adalah niat anda.


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.